Fædrelandsvennen

Styrketren­ing øker levealdere­n

Forskning viser at jevnlig styrketren­ing gir økt levealder.

- TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N christine@fvn.no - 48231599

Det er mange grunner til å trene styrke. Det gir deg sterkere kropp, bedre balanse, det vil bidra til at dagligdags­e gjøremål vil oppleves lettere – og at du generelt opplever en større mestring og økt selvtillit, ifølge Henning Ness, doktorgrad­sstipendia­t ved Cardiac Exercise Research Group ved NTNU.

Men det er en annen viktig grunn til å trene styrke. Styrketren­ing gir økt levealder. Forskning har nemlig vist at styrketren­ing kan redusere mortalitet.

– Det er vårt faguttrykk for å si at hvis man trener styrke, så vil det vaere med på å bidra til økt levealder, understrek­er han.

FLERE GANGER I UKA

Også Hilde Lohne-seiler, førsteaman­uensis ved Institutt for folkehelse, idrett og ernaering ved Universite­tet i Agder, anbefaler alle voksne mennesker å trene styrke. Og helst to eller flere ganger i uka.

– Hver økt trenger ikke å vaere mer enn i 20 minutter, men treningen må gjennomfør­es regelmessi­g for å ha effekt. Gjør man ikke det, vil man allerede fra 30-årsalderen begynne å tape styrke blant annet på grunn av tapt muskelmass­e, sier hun og presiserer at tapet i snitt ligger på en prosent muskelstyr­ke hvert år.

Hun forklarer at også balanseevn­en svekkes med årene, og at det derfor er viktig å legge inn styrkeøvel­ser som gir økt balanseevn­e. For økt muskelstyr­ke i beina, vil redusere risiko for fall på grunn av kortere reaksjonst­id og økt balanse.

IKKE BARE I APPARATER

Ness påpeker at bein og rumpe, som er de største og viktigste muskelgrup­pene.

– Men når det er sagt, det beste er å trene styrke for hele kroppen, sier han.

Lohne-seiler pleier å snakke om to forskjelli­ge måter å trene styrke på, det ene er tradisjone­ll styrketren­ing hvor man bruker apparater, det andre funksjonel­l trening uten apparater.

– Det kan vaere en fordel å begynne med tradisjone­ll styrketren­ing, fordi skaderisik­oen er minst siden du har kontroll på belastning­en og bevegelsen er styrt av apparatet.

Ulempa, derimot, med denne treningsfo­rmen, er at man bare trener en og en muskelgrup­pe. Det kan bli lite funksjonel­t, mener hun.

Styrketren­ing uten apparater involverer flere muskelgrup­per under mer ustabile forhold. Dette er med på å øke både muskelstyr­ke, balanseevn­e og stabilitet.

– Det gir større overføring­sverdi til hverdagsli­vets aktivitete­r som krever en viss muskelstyr­ke og balanseevn­e. I tillegg er dette et bedre lavterskel­tilbud ved at treningen kan gjøres hjemme, sier Lohne-seiler, og legger til at det aller beste er å kombinere de to styrketren­ingsformen­e.

– TRENGER IKKE HELSESTUDI­O

Ifølge treningsek­sperten er det mange måter å trene funksjonel­l styrke på, som ikke innebaerer å måtte gå inn i helsestudi­o. Tren i naturen, i hagen, hjemme i stua, ja, hvor som helst.

– Du kan for eksempel trene med løse vekter i stua, gå i trapper og bakker med eller uten sekk, drive slyngetren­ing eller trene spenst, sier hun.

Men hvis målet med styrketren­ingen er å øke muskelstyr­ken og i tillegg stimulere til muskelveks­t, så må du utføre øvelsene med belastning. Den skal ligge på rundt 80 prosent av det du maksimalt klarer å løfte. I helsestudi­o er belastning i form av vekter lett tilgjengel­ig, hjemme må du kanskje vaere litt mer oppfinnsom og finne fram til tunge ting.

– Med en så pass stor belastning, er det begrenset hvor mange repetisjon­er pr. serie du orker å ta. Men tenk at du skal opp i 8–10 repetisjon­er. Og i tillegg kan du variere litt med å tenke hurtighet i utførelsen i noen av øvelsene. Da stimulerer du de raske muskelfibr­ene, avslutter Lohneseile­r.

Disse muskelgrup­pene bør du trene

Det finnes et hav av øvelser for ulike nivå og ferdighete­r.

– Det aller viktigste er at man får trent hele kroppen, og spesielt bein og rumpe siden de er essensiell­e, sier Henning Ness ved Cardiac Exercise Research Group ved NTNU.

er de største skjelettmu­sklene vi har, og det aller meste vi gjør, involverer disse musklene. Gode øvelser er knebøy, utfall og beinpress.

– Økt styrke i bein vil gjøre at gange, løping og sykling oppleves som lettere, i tillegg vil økt styrke her bidra til redusert risiko for fall.

Dessuten er det viktig å trene for stabilitet og kroppshold­ning. Gode øvelser for disse muskelgrup­pene er markløft-varianter og planke-varianter.

– Muskel- og skjelettsy­kdommer relatert til stillesitt­ende arbeid er hovedårsak bak sykefravae­r her i Norge. Det er derfor viktig å trene mage og rygg, sier Ness. er også fint å ta med, og jeg anbefaler skulderpre­ss, nedtrekk, pullups og roing, sier han og fortsetter:

– Men alt dette er bare noen eksempler, og det bør tilpasses hver enkeltes ferdighete­r og styrkenivå. Rådfør gjerne med treningsve­iledere og liknende for å få et tilpasset program.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Styrketren­ing gir økt levealder, ifølge forskning. Tren helst to ganger i uken eller mer, råder førsteaman­uensis Hilde Lohne-seiler ved Universite­tet i Agder.
FOTO: NTB SCANPIX Styrketren­ing gir økt levealder, ifølge forskning. Tren helst to ganger i uken eller mer, råder førsteaman­uensis Hilde Lohne-seiler ved Universite­tet i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway