Fædrelandsvennen

Markedskre­fter eller solidarite­ts verdier?

Når Erna fremhever at KRF har fått mye gjennomsla­g for sine saker i budsjettsa­marbeidet med regjeringe­n, så er dette bare en del av sannheten. Faktisk hadde vi i mange saker fått det samme resultat og i noen tilfeller bedre, i et samarbeid med Ap.

- INGER TURID TONSTAD Kommunesty­remedlem, Vennesla KRF

Sakers om spesielt fremheves erla e rer tetthet og bistandsmi­dler. Her har KRF og Ap samme syn. Valget fremover er et verdivalg hvor det enkelte partis ideologi er utslagsgiv­ende for samfunnsde­batten og den politikk som føres i enkeltsake­r. Innledning­svis kan nevnes noen store og «små» saker.

Regjeringe­n har fjernet en årlig støtte på 600.000 til blindes avistelefo­n. For de som rammes er dette en veldig stor sak. Synes KRF at dette er riktig politikk i praksis? Høie foreslår å fjerne støtten til tannregule­ring; bortfall skal bare gjelde det som er «rent kosmetiske begrunnet». Men vil en tannlege påføre et barn flere år med ubehag av «rent kosmetiske» hensyn? Fra faglig hold uttales at dette forslag vil gå ut over barn i inntektsfa­ttige familier. Å satse på frivilligh­et er en kjernesak for KRF. Her foreslo både KRF og Ap for 2018 et større budsjett enn det regjeringe­n står for. Vi står sammen om å innfri full momsrefusj­on for frivilligh­eten. Videre stemte KRF for Ap sitt forslag om å bygge ned de kommersiel­le aktører innen barneverne­t og bygge opp de ideelle organisasj­oner.

Tro og livssyn. Også her ønsket KRF og Ap større budsjett til kirken enn det regjeringe­n la opp til, bla midler til økte prestestil­linger. Frp har tatt til orde for å fjerne støtten til alle trossamfun­n, og medlemskap i Den norske Kirke skal vaere basert på at den enkelte melder seg inn og betaler medlemsavg­ift. Dette er helt i strid med Krf-syn. S øndagsåpne butikker. Dette vil vaere å fjerne den dagen familien og fellesskap­et generelt har anledning til å vaere sammen. Her e ralle partier unntatt regjerings­partiene for å be holdesønda­gens om helligdag.

Kulturpoli­tikk. Spill i alle former er et stort marked hvor store kapitalkre­ftene ønsker å få tilgang. Så langt har vi en ensrettet modell, med Norsk Tipping som er selvbaeren­de og ikke tar ut overskudd. Store beløp tilbakefør­es til idretten og andre samfunnsny­ttige formål. Regjerings­partiene vil ikke ha ensrettet modell, og denne står for fall. Både Ap og KRF ønsker et lovverk med mer kontroll for å forebygge utvikling av spillavhen­gighet.

Når det gjelder alkoholpol­itikk står KRF langt naermere Ap enn regjerings­partiene. A p og KRF vil for eksempel beholde vinmonopol­et for å sikre sosialpoli­tiske hensyn. For regjerings­partiene er hensynet t ild etna e ring s politiske og fri marked tilgang det overordned­e. Videre, Venstre går inn for legaliseri­ng av hasjbruk. D et er blitt større forskjelle­r mellom de som har mye og de som er fattige. Antall barn som lever i inntektsfa­ttige familier øker. I Oppvekstra­pport for 2017 fra Bufdir, «Økte forskjelle­r – gjør det noe?» er uttalt: «Barn og unge i familier med lav inntekt har oftere dårligere fysisk og psykisk helse». Videre: «Barn i familier med dårlig råd bruker mer tid foran skjerm, og er mindre aktive i organisert­e aktivitete­r for ferdighets­utvikling (idrett – og musikkbase­rte aktivitete­r).»

All statistikk forteller at antall personer som er utenfor arbeidsliv­et og mottar ytelser fra Nav øker jevnt og økningen er størst blant gruppen opp til 30 år. Ca 1/3 av vårt statsbudsj­ett går med til Nav-ytelser. Dette er en av våres tørstesamf­unns utfordring­er, å forebygge økt uførhet. Bla må barn og unge som lever i inntektsfa­ttige familier få nødvendige kompensere­nde tiltak for at konsekvens­er av fattigdom ikke blir slik Bufdir-rapporten beskriver. Den optimale politikk er å hjelpe de voksne til bedre inntektsmu­lighet. Her er KRF mye naermere Ap i synet på nødvendige virkemidle­r. I landbruksp­olitikken er KRF en god støttespil­ler; for et variert landbruk over hele landet. KRF har i alle spørsmål vaert enig med opposisjon­en, jfr at KRF var tidlig med å gå inn for krisepakke nå isommer. Vi har bare sett begynnelse­n på klima ødeleggels­er og konsekvens­er for landbruket. Norge er et land med variasjone­r i vaerforhol­d i nord og sør. Vaerforhol­d som ødelegger avling i sør kan gi gode resultater i nord og omvendt. Formatvare­beredskape­n i kommende tider er vi nødt til å sikre gode rammebetin­gelser for et variert landbruk i hele landet, i distrikten­e så vel som i områder med store bruk. Dette er definitivt ikke regjeringe­ns politikk, og når jordbrukso­ppgjør ble bedre enn forventet i 2018 er det fordi regjeringe­n vet at havner saken i Stortinget, så har opposisjon­en flertallet med KRF sin stemme. V i vil i fremtiden få store samfunnsme­ssige endringer vi i dag ikke ser rekkevidde­n av. De politiske løsninger som velges avhenger av ideologisk ståsted og verdier. Har vi bundet oss for tett til partier med markedsten­kning, fri konkurrans­e og liberalism­e som verdigrunn­lag, da vil vi ha problemer med å få gjennomsal­g for KRF sine kjerneverd­ier som er menneskeve­rd, solidarite­t og forvaltera­nsvar.

For regjerings­partiene er hensynet til d etna e ring s politiske og fri marked tilgang det overordned­e

 ?? FOTO: MARIAM BUTT/NTB SCANPIX ?? – Har vi bundet oss for tett til partier med markedsten­kning, fri konkurrans­e og liberalism­e som verdigrunn­lag, spør kronikkfor­fatteren, som mener et samarbeid mellom KRF og Ap ville gitt gode resultater.
FOTO: MARIAM BUTT/NTB SCANPIX – Har vi bundet oss for tett til partier med markedsten­kning, fri konkurrans­e og liberalism­e som verdigrunn­lag, spør kronikkfor­fatteren, som mener et samarbeid mellom KRF og Ap ville gitt gode resultater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway