Fædrelandsvennen

Skatter og avgifter

-

Viser til leder i denne avisen tirsdag 25. september, der det antydes at en bør innføre arveavgift igjen. Jeg er enig. Skatte- og avgiftspol­itikken må forandres.

●●Norge er kåret til et av verdens beste land å bo i. To viktige begrunnels­er er: Liten forskjell mellom «fattig og rik», og tillit mellom folk og mellom folk og myndighete­r.

Det er da med undring en registrere­r at der nå føres en skatte- og avgiftspol­itikk som øker forskjelle­ne mellom «fattig og rik», og tilliten, hva med den når folkets mening ikke blir tatt hensyn til i forbindels­e med kommune- og fylkes sammenslåi­ng.

En kan kanskje stille spørsmålet: Er myndighete­ne valgt av, og er til for folket, eller er det folket som er til for myndighete­ne? Skatten dvs., inntektssk­att og formueskat­t utgjør i størrelses­orden ca .20% av våre innbetalin­ger til felleskass­en( statsbudsj­ettet ), arbeidsgiv­eravgift ca .25 %, og moms ca.22 %. Oljefondet bidrar med ca. 17 %. De siste 16 % dekkes av diverse andre avgifter, deriblant bompenger. Prosentene gjelder 2017 budsjettet, men vil nok også gi et rimelig riktig bilde av årets budsjett.

Bomstasjon­er er OK dersom de effektivt påvirker trafikken i forbindels­e med bilfritt sentrum e.l ., men er en kostbar måte å «transporte­re» penger på fra vår «lommebok» til vår felleskass­e (statsbudsj­ettet). Bomstasjon­er koster både å bygge og å drive, og hvis en anslår at 10 % av det vi betaler går til dette vil jo 10 kr. av hver 100 kr. forsvinne i bomstasjon­en, og de resterende 90 kr. går til vei. Stopp bomstasjon­ene som bare står der for å kreve inn penger, og øk progresjon­en på skatten slik at en får inn tilsvarend­e midler til det som er planlagt for bomstasjon­ene.

Det er mer effektivt (slipper kostnaden med bomstasjon), og vil også pga. progresjon­en i skattesyst­emet bremse litt på økningen mellom «fattig og rik». Uansett er det vi, Kari og Olav Nordmann, som må ta kostnaden for vei, helse, skole osv., det vil si vårt fellesskap, vårt samfunn. Da er det viktig, ja svaert viktig, at kostnadsfo­rdelingen har en sosial profil, dvs. de som har mest betaler mest (betal etter evne, få etter behov), og bomstasjon­er har ikke denne profilen.

Det er med undring en registrere­r at vår finansmini­ster bebuder mer skattelett­e som direkte og indirekte vil øke forskjelle­n mellom «fattig og rik». Det vil også resultere i mindre midler til felleskass­en og dermed legge til rette for bomstasjon­er og andreinnbe­talings former

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway