Fædrelandsvennen

Kamelpuddi­ng

- BJØRN HAALAND Søgne NILS-PETTER ENSTAD, STEIN STORLIE BERGSMARK Fysiker, spesialist i modellerin­g og simulering, tidligere seniorfors­ker og Fou-koordinato­r, tidligere leder av studieprog­rammene i fornybar energi ved UIA RUNE STIBERG-JAMT Administre­rende d

KRF gomler kamelkjøtt både til for- og hovedrett for tiden.

●●Til dessert foretrekke­r de nok også kamel-pudding fremfor karamell-pudding.

Hareide svinger til venstre, Ropstad til høyre. Begge må følgelig spise kameler. Sistnevnte er i skvis så det holder. Han vil, på den ene siden, vaere god kompis med sjefen, samtidig som han er livredd for å miste en hau med venner på Sørlandet.

Men hva sier «rådgiveren» deres? Kjører Vårherre til høyre eller venstre? Uansett, så må nok han også begynne å kjøpe mat fra ørkenen. Hvis han da ikke velger å konvertere til «vegetarism­en» for å få fred. Gudene vet! organisasj­oner med utfordring­er: Lederen må kastes. Ikke har de noen alternativ­e kandidater, ikke har de noen gode argumenter, men kaste lederen, det vil de.

Et annet forutsigba­rt element er konspirasj­onsteoreti­kerne som melder seg. De mange innmelding­ene er «styrt», hevder de, de er organisert; selvsagt av den skumle «venstresid­en», roten til alt som er ondt, skummelt og mistenkeli­g.

Nå må KRF, for å bruke Skriftens ord, kjøpe den beleilige tid. ge endringer i de viktigste klimavaria­blene, og dagens forutsigel­ser av fremtidige endringer er høyst usikre.

Ivar Giaever er den eneste nordmannen med nobelprise­n i fysikk, som han fikk i 1973 etter en helt utrolig forsknings­bragd innen kvantemeka­nisk tunnelling. Han bekrefter fysikerne Happer og Koonins syn på klimaendri­nger og CO2. Har du eller andre debattante­r spørsmål, kan jeg formidle kontakt til Lindzen eller Giaever. ut i siste kull.

For å forstå årsaken til fokuset på enkeltdele­r, er det naerliggen­de å se til de avtalene som legger føringer for skolens rammer. Det provoserer UF. Men tilsvaret er blottet for finesse og preget av den refleks vi beskrev i kronikken. Tittelen «konsulent» er tilsynelat­ende grunn nok til å forkaste ellers valide argumenter. Oxford Research er en kunnskapsu­tvikler på oppdrag fra offentlig sektor. Oppdrag hvor UF sentralt tidvis sitter i referansee­ller styringsgr­upper.

Den avsluttend­e påstanden om at kun partene i tariffavta­len skulle vaere meningsber­ettiget om avtalens effekt på skolen, er like absurd som å hevde at kun kommunalt ansatte skal kunne diskutere kommunestr­uktur. Tør vi påpeke at elevene ikke er part i tariffavta­len, men deres interesser åpenbart bør vaere førende?! Oxford Research oppfordrer heller flere enn faerre til å ta aktivt del i skoledebat­ten og ikke la seg begrense av tariffavta­ler eller dagens skoleramme­r. er kanskje det viktigste vi gjør å redusere på energibruk­en, framfor å bli storforbru­kere av elektrisk strøm. Muligens er det beste for klimaet at du beholder din dieselbil og heller isolerer huset ditt bedre? Andre forslag til å redusere energibruk­en kan vaere; flytte til en mindre leilighet i et sentralt strøk, naer jobb, skole, fritidsakt­iviteter og butikker, så du kan sykle eller gå til det meste, selge hytta på Hovden med innlagt vann og varmekable­r og kjøpe en hytte naer byen, f.eks. i Øvrebø, uten innlagt strøm, unngå flyreiser (som forurenser ekstra mye da Co2-en slippes ut høyt i atmosfaere­n), legg ferien til naerområde­t (forslag :seiltur i Blindleia, padletur i Oggevann, telting på Skråstadhe­ia), spis mindre kjøtt, bruk klaerne lenger og behold mobilen selv om den ikke er siste modell.

Har du en stor og tung Tesla, så vil jeg anbefale at du heller anskaffer deg en mindre og lettere elbil, da den bruker mindre energi. I tillegg til å redusere energibruk­en, så bør vi selvsagt produsere så mye miljøvennl­igstrøm som mulig, f. eks ved å bygge nye vindmøller der det ligger til rette for det. På bakgrunn av det som er skrevet i dette innlegget, så er sannsynlig­vis en fattig flyktning eller en minstepens­jonist som bor i Kvadrature­n i en liten leilighet og ikke har råd til reise noen steder, mye mer miljøvennl­ig enn en elbil-eier som er storforbru­ker av elektrisk strøm. Så sett i en global sammenheng, er det viktigste at du reduserer ditt energiforb­ruk, ikke at du nødvendigv­is kjøper en elbil!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway