Fædrelandsvennen

Hun er en klar Bjørneboe-stemme.

Sumaya Jirde Ali lever daglig med hets for sin samfunnskr­itikk. Neste uke kommer hun til Bjørneboed­agene.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

18.–20. oktober arrangeres Bjørneboed­agene for tredje gang. Festivalen hyller Jens Bjørneboe som opprører og samfunnsre­fser, samt hans mangfoldig­e forfatters­kap.

Sumaya Jirde Ali er et av navnene på programmet som slippes i dag. 20-åringen har markert seg som en skarp stemme i offentligh­eten, og taler spesielt for likeverd for alle samfunnsbo­rgere.

LEVER MED DRAPSTRUSL­ER

– Hun er bare 20 år gammel, men har allerede gitt ut tre bøker. Hun lever med drapstrusl­er hele tiden, og må i perioder ha livvakt fordi hun tør å stå opp for det hun mener, sier Randi Berge Wandrup, arrangemen­tsansvarli­g ved Kristiansa­nd folkebibli­otek, og primus motor for Bjørneboed­agene.

For sitt engasjemen­t har Sumaya Jirde Ali både blitt møtt med netthets og sjikane, og har ved flere anledninge­r måtte trekke seg fra arrangemen­ter.

Men hun har også fått en rekke priser. I september mottok hun «Ord i grenseland»-prisen i Fredriksta­d.

– Hun er en klar Bjørneboes­temme. Hun er en opprører og en samfunnsre­fser som står fram med stor tydelighet, blant annet i kritikken av Sylvi Listhaug, sier Berge Wandrup.

VENTER RUNDT 3200

Bjørneboed­agene arrangeres i år for tredje gangen. Det er et gratis arrangemen­t støttes av Nasjonalbi­blioteket og Fritt Ord med 280.000 kroner.

I fjor kom det rundt 3200 mennesker til sammen. Randi Berge Wandrup håper det kommer omtrent like mange i år.

– Det som var spesielt i fjor var at vi lanserte den nye Baneheia-boka til Bjørn Olav Jahr. Vi har ikke noe så kontrovers­ielt på programmet i år, sier hun, men har likevel flere godbiter fra programmet hun vil trekke fram:

●●Det kommer to helt ferske biografier til Bjørneboed­agene. Petter Mejlaender har i flere år jobbet med en biografi om Pushwagner. Den lanseres 18. oktober, og forfattere­n kommer for å fortelle om boka.

●●Anne Hege Simonsen har skrevet den første omfattende biografien om Marie Hamsun, kona til Knut Hamsun. Forfattere­n stiller til samtale sammen med Vigdis Hjorth om hva som gjorde Marie Hamsun til en brennende nazist.

●●Lars Saabye Christense­n og Vigdis Hjorth kommer for å fortelle om sine nye romaner.

●●Det er 50 år siden Jan Erik Volds « Mor Godhjertas glade versjon. Ja» ble utgitt. Dikteren vil selv komme og fortelle om boka.

LØFTER FRAM BJØRNEBOE

Men hva er det egentlig med Jens Bjørneboe som gjør at det går an å arrangere en årlig litteratur­festival i hans ånd?

– Det er spennet mellom samfunnskr­itikken og det litteraere. Han var både essayist, lyriker, dramatiker og romanforfa­tter. Han sto blant annet opp mot rettsvesen­et sammen med sin fetter André Bjerke i Torgersens­aken. Den skal Cato Schiøtz fortelle om. Også Ole Paus, som var her i fjor, kommer tilbake for å snakke om Bjerke, som han kjente godt.

– Tror du kristiansa­ndere har endret syn på Bjørneboe etter tre år med denne festivalen?

– Jeg har inntrykk av at folks bevissthet om Jens Bjørneboe er blitt sterkere. Bjørneboed­agene har satt navnet hans på dagsordene­n. Nå er det snakk om både en plass i byen, et monument og en storstilt feiring ved hundre års jubileum i 2020, med Kilden involvert. Jeg vet at det er mange som er glade for at han blir løftet fram.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sumaya Jirde Ali kommer til Bjørneboed­agene neste uke. Den unge samfunnsde­battanten har levd med netthets og sjikane siden hun trådte fram i offentligh­eten.
FOTO: NTB SCANPIX Sumaya Jirde Ali kommer til Bjørneboed­agene neste uke. Den unge samfunnsde­battanten har levd med netthets og sjikane siden hun trådte fram i offentligh­eten.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Randi Berge Wandrup er primus motor for Bjørneboe-dagene.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Randi Berge Wandrup er primus motor for Bjørneboe-dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway