Fædrelandsvennen

«Generasjon-prestasjon»

- RUNAR FOSS SJÅSTAD

Den oppvoksend­e generasjon i dag, blir ofte betegnet som «generasjon-prestasjon». Mange sliter i dag, og mange presser seg til det ytterste for å oppnå de beste resultater. Dere har sikkert også hørt om «flink-jente-syndromet»? Det er selvsagt bra at vi får det beste ut av oss, men det må ikke gå på bekostning av selvfølels­en, av at du er god nok slik du er!

Jeg og du er den vi er gjennom arv og miljø. Og tar vi f.eks. utgangspun­kt i IQ. Hvem har valgt sin egen IQ? Ingen, de grunnlegge­nde intellektu­elle evnene ligger i bunn, de er medfødt, selv om evner også kan videreutvi­kles til å nå sitt fulle potensial. Noen få har f.eks. en IQ på 70, noen er også under dette. Snittet i Vesten er for øvrig på 90-100 i IQ. Noen har f.eks. 120, noen svaert få runder også 130. Og så har vi dem ytterst få som naermer seg, og bikker over 200 i IQ. Er dette rettferdig? Nei. Hver og en med sitt utgangspun­kt gjør noe med tankevirks­omheten og løsnings-potensiale­t, evnen til innsikt, tilegnelse av laerdom, hukommelse etc. Ordtaket sin egen lykkes smed blir derfor svaert treffende. Ikke sant? Både iht. tro, liv, valg, ja innenfor hele det menneskeli­ge perspektiv­et.

Hovedpoeng­et mitt er jo at vi alle er begrenset, også intellektu­elt, slik vår vilje er begrenset. Om noen få har 70 i IQ eller 200 i IQ er vi jo av samme Gud, vi er skapte mennesker (Homo sapiens) med lik verdi. Ukrenkelig og uendelig verdifulle. Og selvsagt usammenlig­nbare. Midt i denne variasjone­n bør det vaere en viss rettferdig­het, ikke sant? Når vi en gang står til ansikt til ansikt med vår Herre må vel vi bli bedømt utefra den vi er? Det vil si at i bunn og grunn er hver og en prisgitt Guds nåde og kjaerlighe­t, han vil kanskje gjenta sine ord på korset – «tilgi dem Far fordi de vet ikke hva de gjør».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway