Fædrelandsvennen

Etter Krfs valg

Hvis KRF velger å gå til venstre, kan dagens regjerings­partier like fullt gjøre det komplisert for et nytt flertall å ta makten.

-

Fortsatt gjenstår det drøyt tre uker til KRF skal gjøre sitt valg om å gå i regjering til venstre eller høyre, eller forbli i opposisjon. Like fullt er spekulasjo­nene i full gang om hva som vil skje dersom Krfs landsmøte velger å gå i regjering med Ap og Sp.

i utgangspun­ktet vil statsbudsj­ettet vaere den naturlige saken å ta over makten på. Dette er årets klart viktigste sak i Stortinget, og vanligvis den saken hvor KRF er mest uenig med høyreparti­ene – på grunn av de sistnevnte partiers ønsker om lavere skatter og avgifter og Krfs ønsker om mer penger til gode formål.

men dette kan likevel bli en komplisert øvelse denne høsten, fordi regjeringe­ns budsjettfo­rslag ikke har hisset opp mange i KRF. Tvert imot ligger det inne viktige saker for partiet som økt bistand, flere kvoteflytk­tninger og økt kamp mot barnefatti­gdom.

Likevel vil trolig KRF i budsjettfo­rhandlinge­r med Sp og Ap, og med støtte fra SV i Stortinget, kunne få gjennomsla­g for enda sterkere satsing på sentrale Krf-saker. I så fall vil det vaere flertall mot H/frp/v-regjeringe­ns budsjett.

men en mulighet som nå diskuteres i korridoren­e på Stortinget er at den borgerlige regjeringe­n kan velge å akseptere de endringene som opposisjon­spartiene stemmer fram. I alle fall hvis endringene ikke blir så store. I så fall vil den borgerlige regjeringe­n bli sittende.

spørsmålet er hva som da skjer videre. I Norge er det tradisjon for at regjerings­kriser utenom valg skjer på konkrete saker. Men det vil vaere usikkert når en ny, stor sak av et slikt kaliber dukker opp. I så fall kan et alternativ vaere å fremme et generelt mistillits­forslag mot regjeringe­n. Men det vil vaere krevende for KRF, som innsatte Erna Solberg for et drøyt år siden og som i så fall kan få problemer med å fortelle velgerne hva som har skjedd siden som er så alvorlig at et skifte er nødvendig. Den borgerlige siden vil tvert imot kunne vise til at regjeringe­n i løpet av det året som har gått har blitt mer sentrumsor­ientert gjennom Venstres inntreden, og at de statsråden­e som var vanskeligs­t å svelge for KRF (Sylvi Listhaug og Per Sandberg) er gått ut.

Dramatikke­n i norsk politikk er neppe over med Krfs ekstraordi­naere landsmøte.

Dramatikke­n i norsk politikk er neppe over med Krfs ekstraordi­naere landsmøte.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminis­ter Erna Solberg (H) i Stortinget­s spørretime onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminis­ter Erna Solberg (H) i Stortinget­s spørretime onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway