Fædrelandsvennen

Volvo med seng og kontor

- TOR MJAALAND

Volvo har vist visjonen for framtidas selvkjøren­de biler. Her er både ratt og fører borte. Men senga er på plass.

I en pressemeld­ing fra Volvo ber de om at du forestille­r deg en verden der du kan reise lange avstander uten å måtte innom flyplasser. En verden der du slipper sikkerhets­kontroller, timevis med kø, venting og støyende og trange rutefly.

«Hva om du i stedet kunne sette deg inn i din egen, private førsteklas­ses kupé som henter deg hjemme og bringer deg fra dør til dør», er spørsmålet fra Volvo-folkene.

ALTERNATIV TIL FLY

Det høres jo besnaerend­e ut, og dette er faktisk visjonen for framtidas selvkjøren­de biler som Volvo nylig viste fram, med det nye Volvo 360c-konseptet. Svenskene, med kinesisk og svaert offensiv eier, beskriver det de kaller en helhetlig, autonom, elektrisk, oppkoblet og trygg reiseopple­velse. Det skal åpne nye markeder for Volvo som alternativ til innenriksf­ly.

Grunnlaget for 360c-konseptet er en fullstendi­g selvkjøren­de helelektri­sk bil uten menneskeli­g sjåfør. Her presentere­s fire mulige bruksområd­er for selvkjøren­de biler – et sovemiljø, et mobilt kontor, en dagligstue og et underholdn­ingsrom.

«SKAL LEDE»

– Bransjen kommer til å forandre seg i årene som kommer, og Volvo skal lede denne utviklinge­n. Autonom kjøring lar oss ta det neste store steget innenfor sikkerhet, men vil også åpne opp for nye og spennende forretning­smodeller, og la folk bruke tiden i bilen på det de ønsker å gjøre, sier Håkan Samuelsson, president og CEO for Volvo Cars.

Volvo-ledelsen viser til brødrene Wright da de for første gang fikk luft under vingene i 1903, uten å ha anelse om hvordan moderne flyreiser ville se ut.

– Vi vet ikke hvordan framtida for autonom kjøring ser ut, men vi vet at teknologie­n vil ha en enorm påvirkning på hvordan vi reiser, hvordan vi utformer byene våre og hvordan vi bruker infrastruk­tur, sier Mårten Levenstam, senior vicepresid­ent i Volvo.

 ?? FOTO: VOLVO ?? I Volvos framtidsko­nsept er det seng du kan kose deg i mens bilen på egen hånd er underveis.
FOTO: VOLVO I Volvos framtidsko­nsept er det seng du kan kose deg i mens bilen på egen hånd er underveis.
 ?? FOTO: VOLVO ?? Her et lite innblikk i dagligstue­n i Volvos framtidsbi­l.
FOTO: VOLVO Her et lite innblikk i dagligstue­n i Volvos framtidsbi­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway