Fædrelandsvennen

Før året er omme kan Kjell Ingolf Ropstad vaere både statsråd og leder av KRF.

vaere både statsråd og leder av KRF.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Ganske nøyaktig tre uker gjenstår av dramaet som helt dominerer norsk politikk. Få tør spå hvor KRF ender på det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november. Og hvilken regjering vi får.

●●Men én ting ser ganske klar ut: Taper Knut Arild Hareide kampen om sidevalget i norsk politikk, taper han også lederverve­t i KRF. Hvorfor det? Fordi det vil vaere politisk umulig for en partileder som kjemper innbitt for å gå i regjering med Ap, og få SV som støttepart­i, å børste nederlagss­tøvet av jakkekrage­n og i stedet lede sitt parti inn i en regjering med Frp.

●●Hareide har vaert svaert nøye på ikke å gå inn på denne diskusjone­n. For å forhindre at retningsva­lget skal bli et ledervalg. Men Krf-erne har skjønt tegningen.

●●Og nå er spekulasjo­nene i full gang om hvilken virkning spørsmålet om Hareides framtid vil få på spørsmålet om partiets retningsva­lg. De fleste tror partileder­en kan vinne ekstra stemmer på det. Fordi han er populaer ute i partiet, til tross for krav fra Grete Kvelland Skaara og Anne Ma Timenes om at han må gå av.

●●Selv på rådsmøtet i Agder KRF i forrige uke kom Hareide godt fra det, ifølge flere som var til stede, men som ikke er enige med ham. Partileder­en selv hadde stålsatt seg før Vennesla-møtet og regnet det som det vanskeligs­te på den landsturne­en han har lagt ut på for å presentere sitt budskap. Hareides støttespil­lere har naermest avskrevet Agder i den interne partikampe­n. Fordi Sørlandet er en borgerlig bastion. Men Hareide framsto ifølge flere som den sympatiske karen han er.

●●«Det er nesten så man må huske på at man er uenig med ham», sier en Krf-er som selv tilhører den borgerlige fløyen i partiet.

●●Men det er det altså fortsatt mange som er. Saerlig i Agder, som i tillegg veier tungt i KRF. Dagens to Agder-fylker utgjør ca fem prosent av landets befolkning. Men på landsmøtet om tre uker vil sørlending­ene utgjøre rundt 10 prosent av de 193 delegatene. Og med det den største delegasjon­en.

●●Men diskusjone­n på landsmøtet blir ikke bare om å gå til ven- stre eller høyre. Hans Fredrik Grøvan er blant de som lanserte forslaget om å fortsette som et parti på vippen i Stortinget. Sett utenfra er det logikk i det, siden Krfs ledelse har skrytt av alt de får gjennomsla­g for fra nettopp denne posisjonen.

●●Likevel tror mange i KRF at det ikke lenger er realistisk. Frustrasjo­nen på begge fløyer i partiet er så stor at mange nå vil inn i regjering, selv om det skulle bli på «feil» side. De er lei av å måtte vaere på vippen i saker som andre partier definerer, og så bli definert utifra det. De ser også regjering som en måte å bygge opp nye profiler på.

●●Like fullt kan de som flokker seg rundt Grøvans forslag bli tungen på vektskåla på landsmøtet. I alle fall hvis det blir så jevnt som mange nå tror. I så fall kan rett og slett avstemning­srekkefølg­en bli avgjørende for hvilket alternativ som til slutt får over 50 prosent av stemmene. Og hvilken regjering vi får. ●●Vinner den borgerlige fløyen fram, må partiet ha en leder som ønsker en borgerlig regjering. I Krf-kretser og ellers snakker noen om Hans Olav Syvertsen, som mistet Oslo-plassen på Stortinget sist valg. Også Hans Fredrik Grøvan nevnes, selv om han primaert ønsker å fortsette utenfor regjering, fordi han har opparbeide­t seg en solid posisjon i KRF.

●●Men de aller fleste ser mot Kjell Ingolf Ropstad. Som har gått gradene i partiet, fra han var leder i KRFU, via viktige poster på Stortinget til dagens fraksjonsl­ederverv for KRF i finanskomi­teen. Og rollen som nestleder i KRF.

●●Heller ikke Ropstad vil snakke om et mulig lederskift­e. Naturlig nok. Men han bør vaere beredt. Tre uker er kort tid.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide under en tv-debatt i regi av Faedreland­svennen før rådsmøtet i Vennesla forrige torsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide under en tv-debatt i regi av Faedreland­svennen før rådsmøtet i Vennesla forrige torsdag.
 ?? VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505 ??
VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway