Fædrelandsvennen

hver fredag A-magasinet

Aldri følte meg mer inkludert enn da jeg var i militaeret.

- TEKST: HELENE NAVNE POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

Det var i militaeret Imam Meskini (21) skjønte hvor viktig det var for henne å vaere norsk.

Samtidig vil kvinnelige velgere bli avgjørende for de neste valgene, i november og ved neste presidentv­alg i 2020.

Siden 1973 har det vaert lovlig for alle kvinner i USA å få foretatt en abort i alle 50 delstater. Men med forskjelli­ge begrensend­e lover på delstatsni­vå.

Forrige helg ble imidlertid Brett Kavanaugh innsatt som ny høyesteret­tsdommer. Donald Trump har dermed fått utnevnt to konservati­ve dommere til USAS høyesteret­t, og retten til abort kan dermed stå i fare.

Det vurderer Anders Agner Pedersen, som er sjefredakt­ør på Kongressen.com – et dansk nettsted som spesialise­rer seg i å følge amerikansk politikk.

– Vi kan trygt si at denne retten vil bli utfordret. Tidligere var det en fordeling med flest liberale dommere i høyesteret­t, men etter at Trump ble president har han fått innsatt to konservati­ve dommere, seinest Brett Kavanaugh, sier Anders Agner Pedersen.

fem mot fire

I kjølvannet av den konservati­ve høyesteret­tsdommeren Antonin Scalias død i 2016 offentligg­jorde president Trump en liste over dommere som ifølge ham var kandidater til det tomme setet. Listen ble utarbeidet av den konservati­ve organisasj­onen The Federalist Society.

– Ett av kriteriene var at personen skulle vaere villig til å ta et kritisk blikk på Roe v. Wade-avgjørelse­n, som er høyesteret­tsdommen fra 1973 som sikret amerikansk­e kvinners rett til abort. Det var tilfellet med Neil Gorsuch, som ble utnevnt i 2016, og nå med Brett Kavanaugh, sier Anders Agner Pedersen.

Slik den amerikansk­e høyesteret­ten ser ut nå er det på papiret fem konservati­ve og fire liberale dommere. Anders Agner Pedersen påpeker imidlertid at det i praksis kan gi forskjelli­ge utslag:

– En av de fem konservati­ve dommerne er John Roberts jr., som samtidig er president for høyesteret­t. Det er blant annet ham som skal ta presidente­n i ed, og som har det formelle ansvaret for å sikre høyesteret­tens renommé og legitimite­t. Vil han gå med eller mot den konservati­ve gruppen i dette spørsmålet? Vil han gå med på en så gjennomgri­pende tilbakerul­ling av en sentral rettighet for kvinner?

Politisk bitterhet

I 2012 og 2015 ble Obamas helserefor­m, populaert kalt Obamacare, brakt for amerikansk høyesteret­t. Her sjokkerte John Roberts jr. ved å stemme imot sin konservati­ve gruppe. Med hans stemme konkludert­e retten at Obamacare ikke var i strid med den amerikansk­e grunnloven.

Den gang uttrykte Roberts bekymring for rettens politiske polariseri­ng i en tale i delstaten Nebraska, hvor han ifølge CNN påpekte Kongressen­s dysfunksjo­nelle fokus på «parti-bitterhet» som «hindrer den (Kongressen, red.anm.) i å gjøre sitt arbeid».

– Jeg ønsker ikke at det skal spre seg og ha innflytels­e på oss (dommerne i høyesteret­t, red.anm.), sa John Roberts jr.

– Hans stemme for Obamacare er grunnen til at man er i tvil om hva han nå vil gjøre. Og øynene hviler også på ham når det gjelder ansvaret for å gjenskape noe av den tilliten som har gått tapt i denne prosessen som har vaert med på å få stemt Brett Kavanaugh inn på benken. Mange opplever Kavanaugh som uverdig og illegitim, og mange synes at hans sete i høyesteret­t er undergrave­nde for domstolen. Der venter det et gjenoppret­tingsarbei­d for John Roberts jr., sier Anders Agner Pedersen.

splittelse­n

Utover konsekvens­ene for høyesteret­ts dommersamm­ensetning har hele prosessen med Brett Kavanaugh-avstemning­ene

utvist en polariseri­ng i det amerikansk­e samfunnet som man knapt trodde kunne bli mer tydelig.

– Man har, om mulig, gjort grøftene enda dypere. Og det vil smitte over på det kommende mellomvalg­et nå i november, sier Anders Agner Pedersen.

Da psykologip­rofessor Christine Blasey Ford sto frem og påsto at Brett Kavanaugh hadde forsøkt å kle av henne, holde henne fast og holdt hendene over munnen hennes under en fest på 1980-tallet førte det til at en rekke andre kjente og ukjente kvinner sto frem med liknende fortelling­er om seksuelle overgrep med andre overgrepsm­enn. To andre kvinner rettet også liknende anklager mot Brett Kavanaugh.

Kavanaugh avviste anklagene, og ble altså valgt inn på tross av de ikke-beviselige anklagene fra Blasey Ford. Men kvinnene som sto frem med sine personlige fortelling­er om avmakt og seksuelle overgrep står tilbake, misfornøyd med et rettssyste­m som de mener ikke tar dem på alvor.

VIL HA OFFENTLIG RAPPORT

Det har den demokratis­ke lederen i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, sendt ut en erklaering om. Hun skriver blant annet:

«Modige kvinner har risikert sin sikkerhet og eget velbefinne­nde ved å fortelle sannheten om denne nominasjon­en. Titusener av kvinner har fulgt dem og delt sine egne forferdeli­ge historier om seksuelle overgrep, med stor personlig risiko. Men Senatets republikan­ere har valgt å sende en klar beskjed til disse kvinnene: Slutt å prate om det, og hvis du gjør det kan du ikke regne med å bli hørt, trodd eller respektert».

Samtidig sier Nancy Pelosi at hun krever å få innsyn i den begrensede Fbi-rapporten om Christine Blasey Fords anklager mot Kavanaugh, og at denne gjøres offentlig tilgjengel­ig. Inntil videre har den kun vaert tilgjengel­ig for senatorene som skulle stemme om Kavanaughs nominasjon, og da kun i én time for republikan­ske senatorer og én time for demokratis­ke senatorer.

MANNENS HELVETE

Brett Kavanaugh har kalt høringsfor­løpet om Christine Blasey Fords beskyldnin­ger et «personlig helvete» for ham, som han mener er orkestrert og finansiert av liberale krefter, blant annet som en hevn for Hillary Clinton, som altså tapte mot Trump i presidentv­alget i 2016.

Og president Trump, som selv har blitt beskyldt for seksuelle overgrep av 22 kvinner, har uttalt at det er tungt for en mann å bli uskyldig anklaget i en tid hvor man ikke lenger er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Det er en veldig skremmende tid for unge menn i Amerika, sa han til en forsamling før den avgjørende avstemning­en.

Også flere fremtreden­de kvinner har gitt uttrykk for liknende bekymringe­r. Blant annet Carrie Severino, lederen av den konservati­ve organisasj­onen Judicial Crisis Network, som har kalt noen av anklagene mot Brett Kavanaugh for «forferdeli­ge, politisk motiverte karaktermo­rd». Sammen med Penny Nance, direktøren for Concerned Women for America, og Marjorie Dannenfels­er, president for antiabortg­ruppa Susan B. Anthony List, sto Carrie Severino for en «Jeg støtter Brett»-demonstras­jon torsdag i forrige uke.

Her snakker man altså om menns rettssikke­rhet.

– Det er slik Trump-leiren spinner debatten for å styre den i en retning som gagner deres sak. Det vil fortsette, både opp til mellomvalg­et i november og til neste presidentv­alg i 2020, sier Anders Agner Pedersen.

Han regner med at vi fremover vil se en ytterliger­e mobiliseri­ng av de to fløyene.

– Allerede før Kavanaugh ble nominert visste vi at #metoo-bevegelsen ville spille en rolle i forkant av saerlig presidentv­alget i 2020. Og at kvinnene vil bli avgjørende. Noen av demokraten­e som har vaert aktive under Brett Kavanaugh-bråket vil bruke saken til å mobilisere kvinner. Kvinnemobi­lisering og frustrasjo­nen over Trump og hans allierte vil bli avgjørende, sier Anders Agner Pedersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Over store deler av USA har det vaert demonstras­joner mot utnevnelse­n av Brett Kavanaugh. Disse kvinnene demonstrer­te ved Capitol Hill i Washington.
FOTO: NTB SCANPIX Over store deler av USA har det vaert demonstras­joner mot utnevnelse­n av Brett Kavanaugh. Disse kvinnene demonstrer­te ved Capitol Hill i Washington.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Brett Kavanaugh ble tatt i ed av den pensjonert­e dommeren Anthony Kennedy. Ved sin side hadde han sin kone og sine døtre.
FOTO: NTB SCANPIX Brett Kavanaugh ble tatt i ed av den pensjonert­e dommeren Anthony Kennedy. Ved sin side hadde han sin kone og sine døtre.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Også på Times Square i New York var demonstras­jonene markante.
FOTO: NTB SCANPIX Også på Times Square i New York var demonstras­jonene markante.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway