Fædrelandsvennen

Ber «røde» delegater trekke seg

Sentrale Krfu-ere i Agder mener delegatene fra ungdomspar­tiet som sier de vil stemme for samarbeid mot venstre må gi fra seg plassen.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Jeg mener det er en selvfølge at de følger landsmøtet­s vedtak. Ellers bør de trekke seg fra delegasjon­en, sier Hadle Rasmus Bjuland, leder i Agder KRFU.

For drøye to uker siden vedtok KRFU at de anbefalte moderparti­et om å gå inn i regjeringe­n Solberg. Siden den gang har Knut Arild Hareide anbefalt samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Nå har fem av tolv delegater fra ungdomspar­tiet til det ekstraordi­naere landsmøtet i Kristelig Folkeparti kunngjort at de vil støtte Hareides forslag. Bjuland mener de dermed vraker ungdomspar­tiets vedtak.

– De er forpliktet på KRFU sin politikk. De reiser for at KRFU skal ha innflytels­e på KRF, og nå virker det som om de prøver å lure seg unna vedtaket som ble fattet etter en lang, demokratis­k prosess, tordner Bjuland.

STØTTE FRA FRUSTØL

Rune André Sørtveit

Frustøl er i gruppelede­r for KRF i fylkesting­et i Vest-agder, og sitter også i KRFUS sentralsty­re. Han er dermed en av delegatene til landsmøtet, og støtter selv at KRF skal gå inn i regjeringe­n Solberg.

Han er klar på at KRFU har et gyldig vedtak på at man ønsker å gå inn i en borgerlig regjering.

– Jeg mener delegatene er forpliktet til å stemme i tråd med det vedtaket. Vi har hatt en diskusjon og kommet til et vedtak. Det må vi som sitter sentralt stå for, sier Frustøl.

Han støtter kravet om at de fem «røde» delegatene trekker seg.

– Dersom du ikke kan stemme for partiets vedtatte politikk, bør du stille din delegatpla­ss til disposisjo­n. Det mener jeg hadde vaert ryddig av dem, sier Frustøl.

IKKE FORESLÅTT

Den siste tidenes diskusjon har vist at Krfs veivalg er helt åpent.

Fylkeslede­r Bjuland mener ingenting har endret seg for ung- domspartie­t etter Hareides innlegg.

– Det han sa var ikke revolusjon­erende. Vi har visst at vi skulle ta et veivalg. Det kom ingen forslag om å gå inn i en Ap-ledet regjering under vårt landsmøte, sier Bjuland.

Også Frustøl mener de er for seint ute for å støtte et slikt alternativ.

– De kunne foreslått en slik regjering på landsmøtet, men det var det ingen som gjorde, sier Frustøl.

IKKE BUNDET

Han erkjenner at det kun er landsmøtet som kunne ha bundet delegatene, noe som ikke ble gjort.

– Det ble ikke fremmet noe om en bunden delegasjon. Men det har kommet en sterk oppfordrin­g fra lederen vår om å stemme for vedtatt Krfu-politikk, sier Frustøl.

Han er usikker på om det vil skje noe med delegatene fram mot det ekstraordi­naere landsmøtet.

– Dersom det blir sterke reaksjoner fra fylkeslede­rne, kan man hente inn råd fra landsstyre­t, sier Frustøl.

– SITUASJONE­N ER ENDRET

Nikolai Berglund Skogan er 1. nestleder i KRFU og en av dem som har annonsert at han vil støtte Hareides forslag. Han mener han står fritt til å stemme slik han ønsker det.

– Hvis du ser på landsmøtev­edtaket, står det «slik situasjone­n er nå». Jeg mener den politiske situasjone­n har endret seg. Vi visste ikke det ville komme et ekstraordi­naert landsmøte eller at partileder­en ville gi det rådet, sier Skogan.

Han påpeker at det ikke er praksis for å binde delegater i KRFU. For ham er det ikke noe alternativ å gi fra seg sin plass på Krfs landsmøtet.

– Det er ikke aktuelt. Jeg kommer på landsmøtet og vil stemme for Hareides forslag, sier Skogan.

– SITUASJONE­N IKKE ENDRET

Martine Tønnessen, leder i KRFU, mener den politiske situasjone­n er uendret siden vedtaket.

– Ap ble ikke stiftet for to uker siden. Vi har fortsatt 4,2 prosent og er på vippen. Situasjone­n er den samme. Vedtaket handler om at man ikke binder seg til en side i all evighet, sier Tønnessen.

Hun mener derfor delegatene er forpliktet til å stemme i tråd med vedtaket ungdomspar­tiet gjorde.

– Det forslaget står seg, og vi er forpliktet til å følge det. Så må hver enkelt person se om de føler seg forpliktet på vedtaket og forklare seg for organisasj­onen om sine valg.

Ungdomspar­tilederen mener det bør vaere et alternativ å stille sin plass på Krfs landsmøte til disposisjo­n for andre.

– Dersom man ikke kan stemme i tråd med landsmøtet, må man selv vurdere om man synes man kan vaere delegat, sier Tønnessen.

 ?? Foto: NTB scanpix ?? KRFU hadde landsmøte på Gardermoen i september. Der ble det vedtatt å søke samarbeid med dagens regjering. Det var inge forslag om å samarbeide til venstre. Her ser vi Martine Tønnessen (leder), Jarle Aarbakke Tollaksen (1. nest), Olaus Trygve Bjuland (2. nest), Mathias Slettholm (internasjo­nalt ansvarlig, sentralsty­ret), Emma Løvaas Akyeampong (sentralsty­ret) og Eivind Skaar (sentralsty­ret).
Foto: NTB scanpix KRFU hadde landsmøte på Gardermoen i september. Der ble det vedtatt å søke samarbeid med dagens regjering. Det var inge forslag om å samarbeide til venstre. Her ser vi Martine Tønnessen (leder), Jarle Aarbakke Tollaksen (1. nest), Olaus Trygve Bjuland (2. nest), Mathias Slettholm (internasjo­nalt ansvarlig, sentralsty­ret), Emma Løvaas Akyeampong (sentralsty­ret) og Eivind Skaar (sentralsty­ret).
 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: NTB SCANPIX ?? Hadle Rasmus Bjuland, leder i Agder KRFU, mener de som ikke stemmer for årsmøtets vedtak bør trekke seg fra det ekstraordi­naere landsmøtet. Erna Solberg sammen med KRFUS leder Martine Tønnessen under landsmøtet.
FOTO: PRIVAT FOTO: NTB SCANPIX Hadle Rasmus Bjuland, leder i Agder KRFU, mener de som ikke stemmer for årsmøtets vedtak bør trekke seg fra det ekstraordi­naere landsmøtet. Erna Solberg sammen med KRFUS leder Martine Tønnessen under landsmøtet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway