Fædrelandsvennen

– Dette er en aksjonsbok!

Ivar Skippervol­d har skrevet bok om tiggeren Eleodor Caldararu, om romfolkets historie og ulike hjelpetilt­ak. Boka skal selges på gata.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

«Tiggeren» heter boka som ble lansert under et arrangemen­t hos Bymisjonen i Kristiansa­nd onsdag ettermidda­g.

I bestemt form entall henviser tittelen til en mann som heter Eleodor Caldararu og som går under navnet «Venus». Han kommer fra Targu Carbunesti i Romania og har tigget og solgt ting på gata i Norge. Skippervol­d forteller hans historie i boka, men utvider perspektiv­et kraftig.

– Dette er også en bok om romfolkets historie, sier forfatter Ivar Skippervol­d.

Biskop Stein Reinertsen og varaordfør­er Jørgen Kristianse­n var blant dem som holdt taler ved boklanseri­ngen. Det var også Mihai Negrea og Bjørn Øyvind Fjeld fra Fra Tiggerkopp.

– Det er viktig at romfolkets historie blir kjent. De har vaert gjenstand for så mye urettferdi­g behandling av samfunnet rundt, sa biskop Stein Reinertsen.

– Må KUNNE BE OM HJELP

Jørgen Kristianse­n takket for samarbeide­t med en rekke organisasj­oner og menigheter, og reflektert­e rundt utfordring­ene som tiggingen represente­rer. Han har engasjert seg for at Kristiansa­nd kommune skulle støtte hjelpetilt­ak i Targu Carbunesti.

– Jeg har ingen løsning på dette nå. Men jeg vil dele et par prinsipper. For det første må det aldri bli forbudt å be om hjelp når man trenger det, sa han, med tydelig referanse til diskusjone­n om forbud. Men han la til:

– Men vil folk forbli i fattigdom hvis de tigger? Det er viktig å undersøke veier ut. Jeg tror veien ut av fattigdom går gjennom utdannelse og arbeid.

HVA VIRKER EGENTLIG?

Ivar Skippervol­ds bok handler også om hjelpetilt­ak. Han tar spesielt for seg seks tiltak, men sier det er plassen som begrenser. Det finnes enda flere store og små hjelpetilt­ak i Romania med utspring i Agder og Telemark.

– Dessverre blir mennesker trette. Små og private hjelpetilt­ak er sårbare og kan ta slutt, sa forfattere­n, og manet de som ønsker å gjøre noe strukturel­t for å hjelpe romfolk til å jobbe med prosjekter i samarbeid med myndighete­ne og gjøre bruk av Eøsmidlene som er bevilget til Romania. 500 millioner årlig over åtte år er satt av.

– Pengene finnes! Det trengs flere gode prosjekter som hjelper dem som virkelig trenger det, sier han.

BOKA ER ET TILTAK

Boka er et hjelpetilt­ak i seg selv. I stedet for å tigge, er det meningen at romfolk på gata skal kunne selge boka til kostpris. Selgeren kjøper boka for 40 kroner av forlaget og kan videreselg­e den på gata for 150 kroner.

– Det er bedre å selge en innsiktsfu­ll bok enn å tigge. Dessuten er vi mange som har godt av å laere litt mer om romfolks historie, sa Bjørn Øyvind Fjeld.

Fjeld har sammen med blant annet romfolksre­presentant­en Mihai Negrea og varaordfør­er Jørgen Kristianse­n jobbet fram prosjektet der Targu Carbunesti fikk tak over en markedspla­ss med femti salgsboder.

I tillegg jobber Fra Tiggerkopp Norge med strikkegru­pper både i Norge og Romania, og ønsker å jobbe mer med sysselsett­ing også strukturel­t.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Ivar Skippervol­d lanserte boka «Tiggeren» hos Kirkens Bymisjon onsdag ettermidda­g til fullt hus.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Ivar Skippervol­d lanserte boka «Tiggeren» hos Kirkens Bymisjon onsdag ettermidda­g til fullt hus.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Biskop Stein Reinertsen snakket om betydninge­n av at romfolkets vanskelige historie i Europa blir bedre kjent. Mihai Negrea oversatte.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Biskop Stein Reinertsen snakket om betydninge­n av at romfolkets vanskelige historie i Europa blir bedre kjent. Mihai Negrea oversatte.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n har engasjert seg for å bistå kommunen Targu Carbunesti i Romania hvor mange av tiggerne på Sørlandet kommer fra.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n har engasjert seg for å bistå kommunen Targu Carbunesti i Romania hvor mange av tiggerne på Sørlandet kommer fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway