Fædrelandsvennen

Utviste Daniel får ikke komme tilbake til Norge

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Lagmannsre­tten tror ikke på at den unge afghaneren virkelig har konvertert til kristendom­men.

«Ahmadis anførte konverteri­ng fra islam til kristendom­men er ikke uttrykk for en reell kristelig overbevisn­ing».

Det er konklusjon­en fra Borgarting lagmannsre­tt, hvor ankesaken til Daniel Ahmadi fant sted 21.-23. august. Selv var ikke den utviste konvertitt­en til stede. Han deltok via videolink fra Kabul.

BLE DØPT I VENNESLA

Mannen, som sier han er 19 år, ble sendt tilbake til Afghanista­n i februar 2017. Med bistand fra Frikirken gikk han til søksmål mot staten. I denne menigheten ble han døpt, tok alpha-kurs og deltok på gudstjenes­ter.

Men i Oslo tingrett ble han ikke trodd på noen punkter for et år siden.

Det samme skjedde igjen i lagmannsre­tten. De trodde ikke på at han hadde konvertert fra islam til kristendom­men, men fant det mer sannsynlig at han hadde foretatt en strategisk konverteri­ng i håp om å få opphold i Norge.

Frikirken Norge, som stevnet Utlendings­nemnda, ble også dømt til å betale motpartens saksomkost­ninger med 112.650 kroner.

Lyder Vatne Johansen har sammen med flere andre medlemmer i frikirka betalt 600 dollar i måneden for at den unge afghaneren skal ha tak over hodet i Kabul.

SJOKKERTE OG MAKTESLØSE

– Vi er i sjokk. Vi visste det kunne gå begge veier. Men med mishandlin­gen som skjedde, og at dommen ble utsatt igjen og igjen, så trodde vi dommerne var i tvil. Det var de jo ikke. De har ikke lagt noe vekt på noen av vitneforkl­aringene, kun asylinterv­juet gjort med Daniel like etter han kom til Norge, sier han.

Afghaneren selv planlegger nå å forlate Afghanista­n og finne et annet land å bo i.

– Han har ingen framtid der. Dette er en forferdeli­g vanskelig situasjon. Vi føler oss rett og slett maktesløse, men undersøker alle muligheter og vil gjøre alt vi kan for å få ham tilbake, sier Johansen.

REAGERER På TIDSBRUKEN

Advokatful­lmektig Alexander Nyheim Jenssen i Sjødin Meling & Co er overrasket over dommen.

– Dommerne stilte mange spørsmål til alle fem vitnene våre, og også til Daniel selv. Men ingenting av dette er nevnt med et ord i dommen. Det er påfallende, sier Nyheim Jenssen.

Nå skal de ta stilling til om de vil begjaere dommen opphevet i Høyesteret­t på grunn av saksbehand­lingsfeil.

– Det er det eneste reelle alternativ­et vi ser nå. Det skal mye til å få en dom opphevet, men det kan skje. Dommen kom nesten to måneder etter at saken gikk i lagmannsre­tten, og det er en regel at man skal ha en avgjørelse innen to uker, sier Nyheim Jenssen.

– KIDNAPPET OG MISHANDLET

I etterkant av forhandlin­gene i ankesaken skal Daniel Ahmadi ha blitt kidnappet og mishandlet i Afghanista­n. Man forsøkte å få retten satt på nytt på grunn av dette, men det ble avslått av lagmannsre­tten.

Begrunnels­en for avslaget var at lagmannsre­tten mente de skulle ta stilling til om UNE vurderte asylspørsm­ålet feil da de utviste den unge afghaneren i januar 2017.

«Utlendings­myndighete­ne må i stedet ved en eventuell ny behandling av saken vurdere om det er tilstrekke­lig sannsynlig­gjort at Ahmadi i september 2018 er blitt utsatt for forfølgels­e i Afghanista­n, hva årsaken er og hvilken betydning dette bør få for hans rett til opphold i Norge», heter det i dommen.

Av dommen framgår det at utlendings­myndighete­ne har behandlet cirka 300 saker hvor afghanere har hevdet å ha konvertert til kristendom­men.

Omtrent 100 av sakene har endt med at personene har fått oppholdsti­llatelse i Norge av beskyttels­esgrunner.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Lyder Vatne Johansen fra Vennesla Frikirke har mye kontakt med Daniel Ahmadi gjennom telefon.
FOTO: KJETIL NYGAARD Lyder Vatne Johansen fra Vennesla Frikirke har mye kontakt med Daniel Ahmadi gjennom telefon.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? – Da Daniel Ahmadi skulle kvitte seg med bibelen til venstre, ble han kidnappet og mishandlet, forteller hans støttespil­lere i Vennesla Frikirke. Sårene på ryggen hans skal stamme fra ulike former for piskeslag.
FOTO: KJETIL NYGAARD – Da Daniel Ahmadi skulle kvitte seg med bibelen til venstre, ble han kidnappet og mishandlet, forteller hans støttespil­lere i Vennesla Frikirke. Sårene på ryggen hans skal stamme fra ulike former for piskeslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway