Fædrelandsvennen

Privat profitt i barnehager er et problem for alle

- ROY GYBERG Regionlede­r Fagforbund­et Agder

Høyrepolit­ikere ønsker lavere skatter. Samtidig synes de det er greit at kommuner gir så store tilskudd til private barnehager at de får vesentlig høyere avkastning enn naeringsli­vet for øvrig. Det er sløsing med skattepeng­er.

Ekstraordi­naer høy fortjenest­e for private leverandør­er av velferdstj­enester burde bekymre høyresiden­s tenketanke­r og politikere. BDO dokumenter­er i sin rapport fra 7. mai 2018 at det er veldig høy lønnsomhet og lav risiko i å drive private barnehager i Norge. De seks største kommersiel­le barnehagen­e har en avkastning på oppsamlet egenkapita­l på 28,3 % (gjennomsni­tt de siste 10 år), nesten tre ganger høyere enn gjennomsni­ttet på Oslo Børs i samme periode (8,4 %). Dette legitimere­r betegnelse­n velferdspr­ofitører.

Denne avisen skriver selv 6. oktober 2017 under overskrift­en «Tjente 90 millioner på barnehages­alg» om Filadelfia-menigheten som solgte fire barnehager i fjor. Følgende sitat er fra artikkelen: «DN har gått gjennom regnskapen­e til fem selskaper som samlet solgte 39 barnehager til Laeringsve­rkstedet i 2016. Til sammen satt de igjen med gevinster på en halv milliard kroner.» Menigheten som solgte barnehagen­e (i Faedreland­svennens artikkel) bekrefter at «kapitalen som nå blir frigjort skal benyttes til å videreutvi­kle andre av menigheten­s satsingsom­råder.»

Ser man på disse tallene, så skjønner man at barnehagel­ovens vage formulerin­g om at barnehager kan ha et «rimelig overskudd» ikke er konkret nok. Det er også tydelig i disse eksemplene at overskudde­t ikke kommer barna til gode. Fagforbund­et er uenig i barnehaged­rift der redusert fravaer betyr at arbeidstak­ere kvier seg for å vaere borte fra arbeid ved helseplage­r grunnet restriktiv praksis av vikarer. Fagforbund­et støtter heller ikke barnehaged­rift som innebaerer lavere bemanning (jfr. rapport fra Telemarksf­orsking 30.4.2018), utilstrekk­elige pensjonsin­nbetalinge­r og lav lønn. Dårlige lønns- og arbeidsfor­hold for de ansatte påvirker kvaliteten på tilbudet til barna og deres foreldre.

Fagforbund­et ønsker en ny finansieri­ngsordning. Driften av private barnehager er i stor grad finansiert av offentlige midler. Derfor er Fagforbund­et kritisk til kommersiel­le barnehager som kun har som mål å tjene penger. Fagforbund­et ønsker: en ny finansieri­ngsordning for private barnehager, gode lønns-, arbeids- og pensjonsvi­lkår til de ansatte, overskudd av driften må komme barna til gode.

Det er god grunn til å dele Høyres statsråd Jan Tore Sanners bekymring når han sier som følger i E24 28. mai 2018: «At de største kjedene har svaert høy avkastning, samtidig som bemanninge­n er lavere enn i kommunale og øvrige private barnehager, kan vaere et tegn på at barnehagek­jedenes inntekter ikke kommer barna til gode.»

Dette legitimere­r betegnelse­n velferdspr­ofitører.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX ?? Fagforbund­et støtter ikke barnehaged­rift som innebaerer lavere bemanning utilstrekk­elige pensjonsin­nbetalinge­r og lav lønn, skriver innsender.
FOTO: GORM KALLESTAD, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX Fagforbund­et støtter ikke barnehaged­rift som innebaerer lavere bemanning utilstrekk­elige pensjonsin­nbetalinge­r og lav lønn, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway