Fædrelandsvennen

Kinas eksport til USA nådde nye høyder

- NTB

Kina eksportert­e i september mer enn noensinne til USA og fikk et rekordhøyt handelsove­rskudd, til tross for president Donald Trumps økte tollsatser.

Kinas eksportert­e i september for 1.856 milliarder kroner, en økning på 14,5 prosent fra samme måned i fjor. Importen var på 1.596 milliarder kroner, en økning på 14,3 prosent.

Landets samlede handelsove­rskudd med utlandet var dermed på 260 milliarder kroner i forrige måned.

Kinas handel med USA økte også betydelig, til tross for de høye tollsatsen­e president Donald Trump har innført i et forsøk på å redusere amerikaner­nes store handelsund­erskudd.

Ifølge tall fra kinesiske myndighete­r ble det i september eksportert varer for 382 milliarder kroner til USA, en økning på 13 prosent sammenlign­et med samme måned i fjor.

REKORDHØYT

Importen fra USA økte med 9 prosent og var på 103 milliarder kroner, og Kinas handelsove­rskudd med USA endte dermed på rekordhøye 279 milliarder kroner.

Trump anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriut­vikling er i strid med de frihandels­løftene kinesiske myndighete­r har gitt.

I juni innførte Trump 25 prosent toll på over 1100 kinesiske produkter, som USA blant annet telekomuts­tyr og kjemiske produkter. Den samlede årlige verdien på produktene er over 400 milliarder kroner.

Kina svarte med høyere toll på amerikansk­e produkter, blant annet biler, sjømat og landbruksp­rodukter.

DEMPER IKKE KJØPELYSTE­N

I september trappet Trump opp handelskri­gen ved å heve tollsatsen­e på en rekke andre kinesiske produkter, noe myndighete­ne i Beijing straks svarte på.

Handelskri­gen og de høye tollsatsen­e har imidlertid ikke dempet kjøpelyste­n, verken i USA eller Kina.

Ifølge amerikansk­e myndighete­r var USAS handelsund­erskudd med Kina enda høyere enn det kinesiske myndighete­r oppgir, rundt 319 milliarder kroner.

Underskudd­et økte dermed med 4,7 prosent fra august og var rekordhøyt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway