Fædrelandsvennen

Det går godt i kommunenor­ge

-

Regjeringe­n har denne uken lagt frem statsbudsj­ettet for 2019. Der ser vi at kommunenes økonomiske resultater er gode. Det gjelder også i Vest-agder.

●●10 av fylkets 15 kommuner har et netto driftsresu­ltat på 3 % av driftsinnt­ektene eller høyere.

En kombinasjo­n av solide rammeoverf­øringer, god styring i kommunene og høy skatteinng­ang gjør at vi aldri før har hatt så få kommuner i ROBEK, registeret over kommuner i økonomisk ubalanse.

Dette viser at en regjering ledet av Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre setter kommunene i stand til å levere gode tjenester til innbyggern­e sine.

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet forsøker til tross for dette å svartmale situasjone­n. Deres retorikk skulle tyde på at kommunene er sultefôret. Faktum er at kommunesek­toren i 2016 og 2017 har hatt sine beste år på over ti år.

I statsbudsj­ettet kom det også frem at regjeringe­n legger opp til en vekst i kommunenes frie inntekter på om lag 2,6 milliarder kroner. Høyre er garantiste­n for en god og forutsigba­r kommuneøko­nomi som sørger for at kommunene er i stand til å utføre de oppgavene de skal. I Vest-agder har 9 av 15 kommuner en vekst som er høyere enn, eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Søgne kommune med 4,0 prosent.

Kommunenes frie inntekter bør brukes til å tilby innbyggern­e gode tjenester. Derfor foreslår regjeringe­n blant annet 200 millioner kroner som skal gå til et bedre tilbud for rusavhengi­ge. Vi arbeider for at alle mennesker skal få mulighet til å leve det livet de selv ønsker.

Vi sikrer også 200 millioner kroner som skal brukes på tidlig innsats i skolen. Vi vet at innsatsen som gjøres tidlig i skoleløpet er helt avgjørende for at elevene ikke skal falle bak og slite med å komme seg gjennom skolen.

Selv om kommunene våre har gode rammevilkå­r som skal gi innbyggern­e gode tjenester, vet vi at det er et stort potensial for å løse oppgavene mer effektivt. Det er for eksempel slik at dersom alle kommunene klarte å få like mye tjenester ut av skattekron­ene som den mest effektive kommunen, så hadde vi kunnet frigjøre 30 milliarder kroner til å styrke tjenesteti­lbudet i alle kommunene. Det er en stor ambisjon, men det viser det store effektivis­eringspote­nsialet som finnes i mange av kommunene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway