Fædrelandsvennen

Hareide stjal prosessen. Det var et sjakktrekk.

– Jeg hadde ønsket et veivalg som var bredere forankret i KRF. Hareide stjal prosessen, sier parlamenta­risk leder i KRF Hans Fredrik Grøvan. – Det var et sjakktrekk.

- TEKST: KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

Hans Fredrik Grøvan hadde ønsket et veivalg som var bredere forankret i KRF.

Dagen før Knut Arild Hareide holdt sin berømte tale i landsstyre­t fikk Krfs parlamenta­riske leder beskjed om hva partileder­en hadde bestemt seg for. Da var det telefonkon­feranse i Stortingsg­ruppa og Hareide kunngjorde standpunkt­et.

– Jeg ble overrasket. Selv om boka kunne tolkes den retningen ble jeg likevel overrasket, sier Hans Fredrik Grøvan.

Grøvan hadde ønsket seg at dette valget hadde vaert bredere diskutert og forankret i partiet:

IKKE DISKUTERT

– Å gå i regjering med Ap har aldri vaert diskutert i KRF som et reelt alternativ. I stortingsg­ruppa har vi for eksempel ikke diskutert dette i denne perioden. Hareide stjal prosessen, mener Hans Fredrik Grøvan og forteller om en følelse av vaere satt i sjakk matt:

– Før han la dette rådet i bordet, eller dunket dette i bordet vil jeg si, så burde vi hatt en åpnere og bredere prosess.

– Tenker du at han har rådført seg med andre i KRF? Lagt en strategi med andre i partiet som er vennligere stemt overfor venstresvi­ngen?

– Jeg har ingen dokumentas­jon på det, jeg vil ikke spekulere i det.

Den profilerte Agder-politikere­n er nettopp kommet hjem fra USA, sammen med en Fn-delegasjon fra Stortinget. Før det var han en uke i Brasil, på reise med kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Han har vaert langt unna det historiske veivalget og de helt eksistensi­elle diskusjone­ne til partiet. Det synes han har vaert krevende.

MOBILISERE­R

Men nå ruster Krf-politikere­n seg til en tre uker lang mobiliseri­ng for å få KRF til å lande på det valget han synes er riktig – å velge den tredje vei. At de ikke velger side, ikke går inn i regjering, men sitter i sin vippeposis­jon.

Grøvan er rask med å liste opp alle seire han mener det har gitt KRF.

– Men dere har rast på meningsmål­ingene og velgerne deres har ikke vaert fornøyde?

– Vi satt oss selv i et vakuum i forhold til dette spørsmålet om å velge side. Men hvis vi nå velger ikke å gå i regjering på noen side, men fortsatt blir der er vi er, så vil vi stolte og med selvtillit kunne jobbe godt fra sak til sak og best få frem Krf-politikk.

Han mener partileder­ens resonnemen­t har flere svakheter og har gitt ham en tydelig beskjed om det.

UMULIGE FORHANDLIN­GER

For det første mener at han faren med forhandle med Sosialisti­sk Venstrepar­ti er underkommu­nisert. Deres grunnlegge­nde samfunnssy­n er vanskelig for KRF å forholde seg til.

Han støtter alt Hareide vektla rundt Frp i talen sin, men mener at et Frp i regjering er et tilpasset og ansvarligg­jort Frp.

Dessuten mener Hans Fredrik Grøvan at hvis Hareide vinner frem, så blir forhandlin­gene med Ap, SV og Sp nesten umulige.

– Vi er jo da dømt til å lykkes. Vi har ingen alternativ­er og det er et dårlig utgangspun­kt for forhandlin­ger. Vi har kastet alle kortene på forhånd.

Hvordan avstemning­en skal foregå på det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november mener Grøvan er viktig for utfallet. Der er det nå innstilt på at man først skal si om man vil inn i regjering, deretter hvilken side man vil til:

– Vi har blitt bedt om ikke å kommentere avstemning­en før den er avviklet og jeg forholder meg lojalt til det.

INGEN LEDERDISKU­SJON

– Det høres ut som du vil prøve å få til en annen løsning på avstemning­en?

– Generelt kan jeg si at avstemning­en er viktig for utfallets legitimite­t.

Hvis Hans Fredrik Grøvan blir tvunget til å velge seg en regjering, så blir det borgerlig. Men han håper han slipper det valget og at flere vil bli enige med ham i «den tredje vei», et parti på vippen i Stortinget. Da slipper også KRF å bryte valgløfter, det er et vektig argument for ham.

– Men Hareide ser ut til å vinne terreng, hva kan bli grunnen til at han lykkes?

– Knut Arild Hareide selv. Han gått inn for dette med stor kraft, han har vaert tydelig og vist mot. Folk i KRF er ikke rabulister, de er lojale og Hareide er populaer og likandes. Jeg kan ikke se noen andre grunner.

– Hvis han ikke lykkes – hvem er den nye partileder­en?

– Dette er ikke en lederdisku­sjon, jeg vil ikke kommentere det. – Hva gjør du hvis han lykkes? – Jeg skal kjempe for KRF sitt program og vår politikk uansett.

Å gå i regjering med Ap har aldri vaert diskutert i KRF som et reelt alternativ. I stortingsg­ruppa har vi for eksempel ikke diskutert dette i denne perioden.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM, AFTENPOSTE­N ?? Hans Fredrik Grøvan vil at KRF skal velge «en tredje vei» - bli i den posisjonen de er i dag og vil kjempe for det på landsmøtet. Hvis Hareide vinner frem tror Grøvan det skyldes lederens popularite­t – og et lojalt parti.
FOTO: MORTEN UGLUM, AFTENPOSTE­N Hans Fredrik Grøvan vil at KRF skal velge «en tredje vei» - bli i den posisjonen de er i dag og vil kjempe for det på landsmøtet. Hvis Hareide vinner frem tror Grøvan det skyldes lederens popularite­t – og et lojalt parti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway