Fædrelandsvennen

eline (7) er alvorlig syk og kan dø når som helst

Siden 2009 har foreningen for Barnepalli­asjon ønsket å bygge Norges første barnehospi­ce og kompetanse­senter for alvorlige syke og døende barn. Nå er de naer en løsning i Kristiansa­nd.

- TEKST: ESPEN SAND es-sa2@online.no

Eline Huvenes er ett av nesten 4000 norske barn som lever med en dødelig sykdom. Foreldrene Mette Ljosland og Fred Huvenes sier de har klart å venne seg til tanken på at de kan miste datteren når som helst.

– Vi har nå inngått en intensjons­avtale med Kristiansa­nd Naeringsse­lskap om at hospicet skal vaere en del av helsebyen Eg i Kristiansa­nd, sier Natasha Kjaerstad Pedersen, grunnlegge­r og styreleder i foreningen.

Foreningen ble startet i 2009 og jobber aktivt for å øke kunnskapen og bedre den lindrende omsorgen for alvorlige syke og døende barn i Norge.

– FOKUS På LIVET

Den spesielle betegnelse­n palliasjon kommer fra latin og av pallium, som betyr kappe, og symboliser­er noe som beskytter eller lindrer.

– Barnepalli­asjon har fokus på livet og ikke bare på døden. Det handler om å hjelpe barnet og familien til å kunne leve best mulig selv om man har en livstruend­e eller livsbegren­sende tilstand, uavhengig av diagnosen og selv om man vet det blir et forkortet livsløp, enten det er dager, måneder eller år, forklarer Pedersen.

Selv om barnepalli­asjon fremdeles er et nytt fagområde både i forskning, utdanning og praksis, mener Pedersen at Norge ligger milevis bak ledende land som Irland og Tyskland.

– KASTEBALLE­R

– I dag ligger Norge 40 år etter de landene som har drevet lengst på med barnepalli­asjon. Man mangler spisskompe­tanse på området og hele systemet er lagt opp til rask og akutt behandling. Disse familiene opplever ekstreme kriser over lang tid, og ender ofte opp som kasteballe­r i helsevesen­et. Mange av foreldrene vi har kontakt med opplever å stå alene i en vanskelig livssituas­jon, få høye sosiale utgifter, og over tid isolasjon og ensomhet, sier Pedersen.

Fra første dag har foreningen jobbet for å få etablere et barnehospi­ce, altså et sted familiene kan få den lindrende omsorgen som trengs.

I tilknytnin­g til hospicet er planen å bygge et kompetanse­senter som blant annet skal drive forskning på området.

– EKTE HVERDAGSHE­LTER

– Hva vil et hospice kunne tilby som ikke det norske helsevesen­et klarer?

– Omsorgen her blir på familienes premisser og med et individuel­t tilpasset opplegg. Vi vil ha et familiesen­trert fokus med omgivelser som er minst mulig sykehuspre­get, og bidra til et avbrekk i en krisesitua­sjon. Vi vil også legge til rette for at barnet kan få lov til å dø her. Disse familiene er ekte hverdagshe­lter som balanserer mellom syke og friske familiemed­lemmer, sier Pedersen.

Foreningen ser for seg 50–60 nye helseperso­nell i hospicet og kompetanse­senteret, i tillegg til en tydelig involverin­g av frivillig innsats. De anslår samtidig driftskost­nader på rundt 50 millioner kroner i året.

FINANSIERI­NG

Foreningsl­ederen håper å få avklart planene om et senter på Eg før nyttår, men understrek­er at flere ting må på plass før prosjektet kan realiseres.

– Intensjons­avtalen er et meget viktig steg, men fortsatt bare det første steget, for å realisere våre planer. Vi arbeider nå med å sikre driftsmidl­er til både hospicet og kompetanse­senteret, og også å forankre de videre planene hos viktige interessen­ter. Først når dette er på plass, vil vi vite om planene lar seg realisere slik vi håper, sier Pedersen.

Mandag kveld skal omsorgen for alvorlige syke og døende barn og deres familier opp til debatt i Kristiansa­nd kino.

FFB har stått i spissen for arrangemen­tet der flere av Norges fremste talsperson­er fra Helseog omsorgskom­iteen på Stortinget deltar.

POSITIV TIL PLANENE

Leder for komiteen, Olaug Bollestad (KRF), er overbevist om at et senter vil vaere viktig for mange.

– Fordi vi alle har ulike behov for omsorg, er det derfor viktig med et mangfold av tilbud og tjenester. Et kompetanse­senter vil vaere med å utvikle kunnskap, forankre forskning og få med seg det som skjer i inn- og utlandet. Foreningen for Barnepalli­asjon har gjort en enorm jobb, mener Bollestad.

– Betyr ikke et behov for et slikt hospicet at det norske helsevesen­et ikke fungerer slik det skal?

– Det offentlige har ansvar for å hjelpe, men vi må ikke bare tro at vi kan gjøre det best. Hjelpen kan komme fra andre steder. Fremfor å kritisere det offentlige helsevesen­et er det mer riktig å erkjenne at enkelte trenger et annen type tilbud. Helheten er det viktige, og så må vi heller bli flinke til å sette alt i system. Det offentlige skal heller applaudere ny kunnskap og kompetanse. Man snakker tross alt snakk om en avgjørende fase i en families liv, som må møte de å miste et barn, understrek­er Bollestad.

MICHAELSEN POSITIV

– Hva tenker du om å bygge et slikt barnehospi­ce?

– Jeg synes det er flott at kommunene er opptatt av å gi alvorlig syke og døende barn og deres familier et godt tilbud. Det er opp til den enkelte kommune hvordan de vil organisere sitt tilbud innen lindrende behandling, sier Åse Michaelsen, eldreog folkehelse­minister.

– Er tilbudet til barn som er døende for dårlig i den norske helsetjene­sten?

– Regjeringe­n vil styrke tilbudet innen lindrende behandling, og legge til rette for et større mangfold av tilbud. Vi har satt ned et ekspertutv­alg som saerskilt så på hvordan tilbudet til barn og deres familier kan forbedres. Utvalgets anbefaling­er har nylig vaert på høring, og det har kommet inn over 100 høringsinn­spill. Vi vil ta stilling til forslagene når vi har hatt en grundig gjennomgan­g. Jeg ønsker at mennesker ved livets slutt skal få best mulig omsorg, i tett samarbeid med de pårørende. Da er det spesielt viktig at de mest sårbare gruppene som barn og unge blir ivaretatt best mulig, sier Michaelsen.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Foreningen for Barnepalli­asjon og styreleder Natasha Kjaerstad Pedersen har jobbet i årevis for et senter som bedre kan ta vare på barn med alvorlige lidelser og deres familier.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foreningen for Barnepalli­asjon og styreleder Natasha Kjaerstad Pedersen har jobbet i årevis for et senter som bedre kan ta vare på barn med alvorlige lidelser og deres familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway