Fædrelandsvennen

Hva skjedde med Khashoggi?

Mye tyder på at den saudiske journalist­en ble drept på konsulatet i Istanbul. Hvis det stemmer, må USA og andre land ta silkehansk­ene av i forholdet til Saudi-arabia.

-

Det omverden får vite fra den tyrkiske regjeringe­n, er trolig det som passer den tyrkiske regjeringe­n at omverden får vite.

Formelt sett foreligger ingen beviser på at Jamal Khashoggi faktisk ble torturert og drept på det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Men summen av indisier tyder klart på det: Overvåking­sbilder viser at Khashoggi gikk inn på konsulatet, hans forlovede ventet utenfor i 11 timer uten at han kom ut, ingen har sett ham siden, alle de tyrkiske ansatte ved det saudiske konsulatet fikk fri samme dag og 15 saudiere fløy inn til Istanbul like før forsvinnin­gen.

Tyrkiske myndighete­r har

i tillegg lekket informasjo­n om at de skal sitte på både lyd og bilder som viser tortur og henrettels­e, kanskje også partering. Samtidig er det flere grunner til å vaere skeptiske til det som lekker fra tyrkiske myndighete­r i denne saken. Det omverden får vite fra den tyrkiske regjeringe­n, er tro- lig det som passer den tyrkiske regjeringe­n at omverden får vite. Og den samme regjeringe­n har på ingen måte vaere opptatt av de prinsipiel­le sidene rundt pressefrih­et og journalist­ers frihet. Tvert imot har president Recep Tayyip Erdogan fengslet en lang rekke tyrkiske journalist­er og stengt uavhengige medier.

Det er også

– dessverre – et paradoks at mange nå setter sin lit til president Donald Trump. Et paradoks fordi han har gjort kamp mot uavhengige medier til en kampsak på hjemmebane. Men han er nå såpass sterkt presset av blant andre partifelle­r i Kongressen i denne saken at han har lovet «alvorlig straff» mot Saudi-arabia hvis anklagene mot kongedømme­t stemmer.

Trump har likevel avvist å kansellere noen av de store våpenkjøp-kontrakten­e Saudi-arabia har signert med amerikansk­e produsente­r. Sånn sett bekrefter Trump fordommene mange, ikke minst de mest ytterliggå­ende elementene, i Midtøsten har mot USA og Vesten: Alt snakk om menneskere­ttigheter er bare dobbeltmor­al hvis den anklagede har nok penger eller olje. Saudi-arabia har begge deler.

men hvis det

kan legges fram tydelige bevis på at det faktisk er saudiske myndighete­r som står bak Khashoggis forsvinnin­g, er det på høy tid at USA og Vesten for øvrig reagerer sterkt. Og klart og tydelig viser at Saudi-arabia ikke kan heve seg over internasjo­nal lov og rett.

 ??  ?? Den savnede saudiske journalist­en Jamal Khashoggi under en konferanse i Bahrain i 2015. FOTO: NTB SCANPIX
Den savnede saudiske journalist­en Jamal Khashoggi under en konferanse i Bahrain i 2015. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway