Fædrelandsvennen

Kirkegjeng­erne på Flekkerøy uenige om Hareides Ap-flørt

Knut Arild Hareide får både ris og ros for sitt Ap-frieri fra kirkegjeng­ere på Flekkerøy. Ved sist lokalvalg stemte over 48 prosent KRF på øya.

-

– Jeg har aldri tidligere stemt KRF, men vurderer faktisk å gjøre det neste gang. Det står respekt av Knut Arild Hareide, som utfordret de tradisjone­lt så konservati­ve Krf-erne på Sørlandet, sier Leif Arnesen.

Faedreland­svennen møtet ham på kirkekaffe etter søndagsgud­stjenesten på Flekkerøy. I påvente av at den nye kirken skal stå ferdig holdes gudstjenes­tene til Den norske kirke på Lindebøska­uen skole.

Ifølge Leif Arnesen ville det vaere uforenelig med Krfs verdier å gå inn i en regjering sammen med Frp. Han mener de to partiene står altfor langt fra hverandre på områder som bistand, innvandrin­g og miljø.

Datteren, Karin Bjørndal, er i stor grad enig med faren. Heller ikke hun definerer seg som noen Krf-velger, men er glad for at at partileder­en ønsker samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

– Jeg har inntrykk av at spesielt flere av de yngre Krf-velgerne støtter Knut Arild Hareide i denne saken, sier hun.

EN SKIKKELIG KRF-BASTION

Det er få steder i landet som KRF står så sterkt som på Flekkerøy. Ved kommunesty­revalget i 2015 fikk partiet 48,2 prosent av stemmene på øya, mens Arbeiderpa­rtiet for eksempel måtte nøye seg med 12,5 prosent. Ved stortingsv­alget i fjor fikk KRF 32,3 prosent av stemmene på Flekkerøy, og Arbeiderpa­rtiet fikk da bare 9 prosent.

– ET BORGERLIG PARTI

– For meg har KRF alltid vaert et borgerlig parti, og det er litt underlig at partiet vurderer å bytte side midt i en stortingsp­eriode, sier Frank Otto Pedersen.

Han forstår likevel at Knut Arild Hareide kan ha problemer med å samarbeide med Frp, men mener samtidig partiet ytterste til høyre i norsk politikk har moderert seg de siste årene.

– Jeg spør meg ellers om de mange som nå har meldt seg inn i KRF gjør dette for å få partiet lengre til venstre. Det kan jo vaere taktisk spill, og at en del av de nye medlemmene ikke en gang kommer til å stemme på partiet ved neste valg, sier Frank Otto Pedersen.

Øystein Kristianse­n karakteris­erer partileder­en i KRF som en vinglepett­er, og mener han tar partiet i feil retning ved å gå inn i en regjering med Arbeiderpa­rtiet.

– HVA VILLE JESUS SAGT?

Siv Ingrid Hansson mener partileder­en står overfor et stort dilemma, og er glad hun selv ikke må ta stilling til det ene eller andre regjerings­alternativ­et.

– Jeg mener det viktigste for KRF uansett er at partiet får gjennomsla­g for sine hjertesake­r. For meg er det for eksempel skremmende å høre politikere og politiske partier ta til orde for å utvide abortgrens­en, sier Siv Ingrid Hansson.

Anne Margrete Vik spør seg hva Jesus ville ha sagt om han ble spurt om hvilken retning KRF burde gå.

– Jeg tror Jesus var sosialist, i den forstand at han ønsket at de svakeste i samfunnet ble tatt vare på. Men jeg er enig i at partiet står overfor et vanskelig dilemma, som jeg er glad jeg ikke trenger å ta stilling til. Jeg stoler på at paritet gjør kloke valg, sier Anne Margrete Vik.

Sokneprest Håkon Borgenvik

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Leif Arnesen på kirkekaffe etter søndagens gudstjenes­te, håper Hareide får flertall for å gå i regjering med Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Leif Arnesen på kirkekaffe etter søndagens gudstjenes­te, håper Hareide får flertall for å gå i regjering med Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway