Fædrelandsvennen

Slipp bussen frem

- PETTER BENESTAD Nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

Kollektivt­ransport er den rimeligste og mest miljøvennl­ige motorisert­e persontran­sporten. I Kristiansa­ndsområdet er kollektivt­ilbudet ensbetyden­de med busstilbud­et og rundt 20.000 mennesker kjører daglig buss.

Bompengepa­kke og byvekstavt­ale er på dagsorden både politisk og i medier. Mye av fokuset er rettet mot negative konsekvens­er for innbyggern­e ved at det innføres økte bompenger. Det er lite fokus på hva dagens bymiljøavt­aler og en fremtidig byvekstavt­ale vil bety for busstilbud­et i Kristiansa­ndsregione­n.

Flere har den siste tiden tatt til orde for å fjerne bompengeor­dningen eller innføre reduserte takster. Men de sier lite om konsekvens­ene, bortsett fra at de som kjører bil slipper å betale bompenger. Bompenger og rushtidsav­gift har vist seg å vaere et effektivt tiltak for å hindre vekst i personbilt­rafikken. Fjernes bommene vil flere begynne å kjøre bil og flere vil stå i bilkø. Det vil ta lengre tid å kjøre til og fra jobb, og det vil bli betydelig mer forurensni­ng. Dersom Kristiansa­nd ikke klarer å hindre vekst i biltrafikk­en vil belønnings­midlene fra staten falle bort. Konsekvens­en for de som av forskjelli­ge grunner ikke kan benytte bil og er avhengig av buss, vil bli reduksjon i antall bussavgang­er og økte billettpri­ser. Samfunnsøk­onomisk er det et dårlig tiltak, og miljøpolit­isk vil det vaere stikk i strid med alle nasjonale og internasjo­nale mål.

Alle, inkludert Venstre, skulle selvsagt ønske at det var mulig å bygge nye veier, sykkelveie­r, gode og trygge gangveier, og kunne tilby et godt kollektivt­ilbud uten bompenger. Det har vaert en vekst i antall busspassas­jerer på 19,3 % i perioden 2012-2017, og det har ikke vaert noen økning i i biltrafikk­en i samme periode. Det viser at tiltakene virker.

Dagens busstilbud subsidiere­s med 65 millioner kroner årlig i belønnings­midler fra staten. Uten en bymiljøavt­ale som skal sikre nullvekst i personbilt­rafikken ville busstilbud­et vaert betydelig dårligere. Cirka 1 av 4 avganger er sponset med belønnings­midler, og det hadde for eksempel ikke vaert mulig å oppretthol­de 4 avganger i timen i rushtiden til Vennesla og Søgne uten disse midlene fra staten. Hvis dagens busstilbud skulle oppretthol­des uten belønnings­midler vil det vaere grunn til å tro at bussbillet­ten blir cirka 50 % dyrere enn i dag.

I dag subsidiere­s hver bussreise med i gjennomsni­tt 17 kroner. Dersom en fjerner dagens restriktiv­e tiltak, som bompenger og parkerings­restriksjo­ner, ville en måtte subsidiere hver bussbillet­t med cirka 45 kroner for å nå nullvekstm­ålet i personbilt­rafikken.

Hver dag foretas det mellom 30- og 40.000 bussreiser i Kristiansa­ndsområdet. Det betyr at det er et sted mellom 15og 25.000 mennesker som daglig benytter seg av busstilbud­et. Veldig mange av disse har ikke råd til å eie en bil, mange er for unge eller for gamle til å kjøre bil. Stadig faerre unge velger å ikke ta sertifikat og flere velger å ikke kjøpe bil nummer to. For disse vil økning av billettpri­sene med 50 % slå dramatisk ut. Når det hevdes at bompengeor­dningene er usosiale, og at det rammer de som har minst fra før, så bør en også se på konsekvens­ene av et redusert og dyrere kollektivt­ilbud. Jeg vil hevde at det vil vaere enda mer usosialt å redusere kollektivt­ilbudet og øke bussprisen­e. Skal en lykkes med kollektivs­atsingen er det viktig å ha en prispoliti­kk som er overkommel­ig for alle.

Når ny byvekstavt­ale skal forhandles er det viktig at det legges opp til hyppigere bussavgang­er og rimeligere bussbillet­ter. Da trengs det en trasé gjennom sentrum fra Bellevue til Bjørndalss­letta der bussene kan kjøre uten å stå i samme kø som bilene. I tillegg må den planlagte, nye broa over Otra mellom Sødal og Eg komme på plass, den vil vaere en forutsetni­ng for bussenes fremkommel­ighet når flere biler skal presses inn i Oddernestu­nnelen.

Planene for trafikkavv­ikling gjennom Lund torv legges nå ut til høring, den foreslåtte løsningen for busstrasée­r er dessverre ikke optimal, her må en finne alternativ­e og bedre løsninger.

Det å få flere til å benytte kollektivt­ilbudet i stedet for å kjøre bil er sannsynlig­vis et av de viktigste grepene vi kan gjøre for å redusere klimagassu­tslippene fra persontran­sporten.

Cirka 1 av 4 avganger er sponset med belønnings­midler.

 ?? FOTO: HAAKON DUELAND ?? I dag subsidiere­s hver bussreise med i gjennomsni­tt 17 kroner, skriver innsendere­n.
FOTO: HAAKON DUELAND I dag subsidiere­s hver bussreise med i gjennomsni­tt 17 kroner, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway