Fædrelandsvennen

Eneste i sitt slag

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Det finnes fem i hele verden, en av dem er i Norge. Ikke rart hobbymekan­ikerne Jan Eldor Jørgensen og Per Strønstad er stolte av sin Hupmobile Roadster fra 1929.

Dette er en av fem-seks sekssylind­rede Hupmobile Roadster fra 1929 som fortsatt finnes i hele verden. Men egentlig er den ny.

Det er den blitt, etter at kameratene Jan Eldor Jørgensen og Per Strønstad har demontert, sukket, montert og smilt i førstnevnt­es garasje på Fagerholt i noen formiddags­timer de fleste mandagene i sju år.

Nylig var Norges eneste eksemplar av arten å se i naerområde­t. Prøveturen endte riktig nok i busslomma ved Gillsvann, med lekkasje i forgassere­n og visse problemer med tenningen. Men det er som bagateller å regne for hobbymekan­ikerne Jørgensen og Strønstad, med faglig fortid og kompetanse innen medisin og Coca-cola.

PUSLESPILL

– Den første tiden gikk med til å demontere den fullstendi­g. Så startet det møysommeli­ge og morsomme puslespill­et med å sette den sammen, sier Jørgensen, en pensjonert overlege som kjøpte bilen for 2000 kroner av en enke i Kongsberg i 1963, det året han var russ.

Hvor mye penger som er brukt på deler og utstyr, aner han angivelig ikke.

– Hvis bilen skal selges må jeg i alle fall ha 400.000 kroner for den.

– Vil du selge den?

– Nei.

KJØPT AV MATSKRIBEN­T

Jørgensen snakker heller om enken i Kongsberg, som het Elise Sverdrup og i mange år var kjent som matskriben­t i Norsk Ukeblad under vignetten «Mor Hubro».

Hun kunne fortelle at bilen har vaert på campingtur i Danmark og bryllupsre­ise til Italia. Men da var neppe svigermors­etet i bruk, antar Jørgensen, og viser til økenavnet på baksetet.

Selv kjørte han bilen med kalesje og uten sidevindue­r hjem til Kristiansa­nd i snøvaer på såpeglatt vei for 55 år siden.

Til tross for at Hupmobil-en skinner som aldri før, får den neppe flere langturer.

– Kanskje en tur til bilens hjemtrakte­r i Kongsberg. Men definitivt ikke til Italia, sier den ene av ytterst få i hele verden som eier en Hupmobile Roadcaster fra 1929.

– Hva skal dere nå bruke mandag formiddage­r til?

– Muligens en gammel Gråtass, sier Strønstad, og tenker på en traktor som ble produsert av britiske Ferguson og som sårt trenger noen kyndige hender.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Omsider prøvetur og lønn for sju års strev.
FOTO: LARS HOLLERUD Omsider prøvetur og lønn for sju års strev.
 ?? LARS HOLLERUD FOTO: ?? Bagasjekof­ferten er så fin at den kan gjøre nytte som kakeboks.
LARS HOLLERUD FOTO: Bagasjekof­ferten er så fin at den kan gjøre nytte som kakeboks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway