Fædrelandsvennen

Kreftfri – men ikke frisk

Grete Tronstad (67) var fri for brystkreft. Men senskadene tappet henne for det meste av krefter i tillegg til å få konsentras­jonsvanske­r og hukommelse­ssvikt. Dermed måtte hun gi opp sitt livsverk.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Jeg har følt mye på sorgen over å gi opp eget firma som hadde gitt meg så mye. Jeg som trodde jeg hadde mange år foran meg i arbeidsliv­et hadde ikke sjanse til å forsette. All energi var borte, forteller søgnekvinn­en.

3400 norske kvinner får hvert år brystkreft. Mange får store fysiske og psykiske plager selv om de blir kreftfri av behandling­en. Så mange som en av tre faller helt ut av arbeidsliv­et på grunn av senskadene.

– Ni av ti overlever brystkreft, slik sett er behandling­en de får svaert effektiv. Men mange betaler en høy pris med senskader som påvirker livskvalit­eten betydelig, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Kreftforen­ingen Trude Vibeke Nygaard Omland.

Årets Rosa sløyfe-aksjon hos foreningen tar for seg disse kvinnene som får en tøff tilvaerels­e etter å ha blitt kreftfri. For mange blir livet aldri det samme igjen.

– Mange opplever at de aldri har vaert sykere enn etter at de ble kreftfrie. Å gå tilbake til arbeidsliv­et blir for mange ekstra vanskelig, sier Omland.

OPPDAGET KUL

Grete Tronstad var 49 år da legen fant en kul i brystet hennes. En røntgenund­ersøkelse bekreftet at hun hadde brystkreft. Det ble en tøff behandling med både cellegift, stråling og kirurgi. Det gjorde henne til slutt kreftfri, men hverdagen ble en kamp å takle.

– Jeg kunne klare å vaere fysisk aktiv den ene dagen, men dagen etter var jeg totalt slått ut. Orket ingenting. Ikke å møte folk, knapt stelle meg selv, forteller hun.

GA OPP JOBB MED SORG

Tronstad hadde før kreftdiagn­osen omskolert seg etter at hun måtte legge ned en frisørsalo­ng på grunn av astma. Hun etablerte i stedet et negledesig­n-firma med salonger i Søgne og Mandal. – Men jeg som knapt klarte å gjøre hagearbeid etter kreftbehan­dlingen måtte gi opp firmaet til min store sorg, sier hun.

Hun så frisk ut. Og når hun noen ganger fikk samlet seg til å gå en tur, følte hun blikkene fra folk på seg.

– Jeg var bare i 50-årene. Selv om ingen sa noe, følte jeg mange tenkte at jeg var rene hypokonder­en som ikke ville jobbe. Det var jo fryktelig langt fra sannheten, jeg ville virkelig jobbe, forteller hun.

Møte med Nav ble også en prøvelse. De krevde at hun skulle job- be fullt. – Da var jeg langt nede. Det var nødvendig å slå skikkelig i bordet, jeg gikk ikke og dinglet med hodet for ingenting, sier hun som langt om lenge ble erklaert ufør.

Nå er hun glad hun å ha nådd pensjonsal­deren, dermed er det «lov å ikke jobbe».

Nå går dagene til å lage maleri og puter. – Det er mye uvitenhet rundt det med senskader etter kreftbehan­dling. Det er jo lett å skjønne at folk tror du er frisk fordi du ser frisk ut. Derfor er kampanjen til brystforen­ingen viktig, sier Tronstad.

TV-PROGRAM GA SVAR

Selv ble hun klar over at det var en kobling mellom kreftbehan­dlingen og senskadene etter at hun så et tv-program om temaet.

– Da gråt jeg, endelig forsto jeg hva jeg led av. Og jeg kjente på frustrasjo­nen over å ikke bli fortalt at behandling­en kunne gi de utslagene som jeg og mange med meg får, sier Grete Tronstad.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Grete Tronstad fra Søgne fikk store senskader av brystkreft-behandling­en. En av dem har vaert å vaere helt tappet for krefter. Mye av hennes tid går til å lage maleri, det får hun til.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Grete Tronstad fra Søgne fikk store senskader av brystkreft-behandling­en. En av dem har vaert å vaere helt tappet for krefter. Mye av hennes tid går til å lage maleri, det får hun til.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Grete Tronstad har hatt mange tunge stunder med senskadene hun fikk etter kreftbehan­dlingen. Her sammen med kommunikas­jonsrådgiv­er i Kreftforen­ingen Trude Vibeke Nygaard Omland.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Grete Tronstad har hatt mange tunge stunder med senskadene hun fikk etter kreftbehan­dlingen. Her sammen med kommunikas­jonsrådgiv­er i Kreftforen­ingen Trude Vibeke Nygaard Omland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway