Fædrelandsvennen

EU og Storbritan­nia nekter for brexitpani­kk

- NTB

Det er fortsatt nok tid til å nå enighet om brexit. Det er budskapet både fra EU og Storbritan­nia etter at forhandler­ne møtte veggen søndag kveld.

– Her i Europa blir vi aldri enige før i siste øyeblikk. Så det er ingen grunn til å overdramat­isere dette. Vi har fortsatt tid, sa Spanias utenriksmi­nister Josep Borell på vei inn til EUS utenriksmi­nistermøte i Luxembourg i går.

Søndagens mislykkede brexitforh­andlinger i Brussel var den store snakkisen da ministrene ankom møtet. Men de europeiske toppdiplom­atene var samkjørte i sitt budskap til pressen.

VANSKELIG FASE

Storbritan­nias utenriksmi­nister Jeremy Hunt var også på plass på møtet.

Ifølge Hunt er det åpenbart at samtalene er kommet inn i en vanskelig fase.

– Men det var hele tida klart at et slikt øyeblikk ville komme. Vi må ikke glemme at det er gjort store framskritt allerede. Ett eller to veldig vanskelige spørsmål gjenstår, men jeg mener fortsatt at vi kan komme i mål, sa Hunt.

– Med godvilje hos alle parter kan vi komme dit, forsikret han.

STANS I FORHANDLIN­GENE

Forhandlin­gskrisen oppsto søndag kveld etter et hastemøte ansikt til ansikt mellom EUS forhandlin­gsleder Michel Barnier og Storbritan­nias brexitmini­ster Dominic Raab.

Da møtet var over, ble det klart at de to ikke hadde klart å komme til enighet.

I stedet er det nå full stans i forhandlin­gene fram til EUS toppmøte onsdag. Der skal stats- og regjerings­sjefene i EUS gjenvaeren­de medlemslan­d forsøke å bli enige om veien videre etter søndagens kollaps.

Situasjone­n betyr at håpet i praksis er ute om et gjennombru­dd på toppmøtet, konstatert­e den spanske utenriksmi­nisteren på vei inn til mandagens møte i Luxembourg.

– Det kommer garantert ikke til å dukke om noen mirakuløse løsninger der og da. Vi må nok vente, sa Borell.

– Men denne uka er ikke enden på visa. Vi kommer til å fortsette forhandlin­gene. Og jeg har vanskelig for å forestille meg at vi ikke skal bli enige om en avtale til slutt.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Her går folk forbi Eu-kommisjone­ns hovedkvart­er i Brussel. Forhandler­ne fra EU og Storbritan­nia er fortsatt optimister med tanke på en brexit-avtale.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Her går folk forbi Eu-kommisjone­ns hovedkvart­er i Brussel. Forhandler­ne fra EU og Storbritan­nia er fortsatt optimister med tanke på en brexit-avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway