Fædrelandsvennen

Oppvekstvi­lkår på belønning s midlenes premisser?

Det synes å ha blitt umoralsk å bo i enebolig, bo litt landlig og å ha plen. Alle skal stues sammen i byen, for der kan vi fortette, bygge blokker og bo trangt.

- ODD R. JØRGENSEN tidligere undervisni­ngsdirektø­r i Kristiansa­nd

Den sterkt ensrettede boligpolit­ikken i dagens Kristiansa­nd er ikke tilpasset mangfoldet som kreves for å skape et fortsatt godt utvalg av forskjelli­ge typer boliger.

Det pågår en kraftig innsnevrin­g i boligpolit­ikken som medfører at mangfoldet av boligtyper og oppvekstmi­ljø for barn begrenses. Det viktigste synes å vaere at den enkelte innbygger bosetter seg i sentrum for å bidra til at kommunen får mer belønnings­midler.

Denne trenden er så sterk i den kommunale plan- og bygningset­at at boligprosj­ekter foreslås stoppet eller avviklet før prosjekten­e ser dagens lys. Et aktuelt eksempel på dette er Hamrevann med 300 boliger (Fvn 04.10.2018). Hamrevann ligger helt inntil et annet nytt boligfelt, naer bussmetro M2, naer Kjevik og naer tusenvis av arbeidspla­sser i Sørlandspa­rken. Plan- og Bygningset­aten tolker likevel dette til å vaere uaktuelt fordi det er for langt ute på landet. Landlige oppvekstvi­lkår 10 minutter fra bysentrum skrotes til fordel for oppvekst i fortettede områder i sentrum.

Jeg mener det er klokt å fortette og å bygge med høy boligtetth­et naert opp til de største trafikkåre­ne og i sentrum for de som ønsker det. Men det må også bygges boliger utenfor sentrum for barnefamil­ier som ønsker de kvaliteter som et slikt område tilbyr. Naerhet til natur og mer tumleplass for de unge.

I barneårene legges grunnlaget for en god oppvekst. Derfor bygges barnehager og skoler med gode utearealer som stimulerer barna til aktiv lek og utfoldelse. Her har Kristiansa­nd med omegn gjort mye bra. Likevel er fysisk aktivitet mangelvare hos mange barn. Gaming, data og mobil fyller ofte mye av fritiden som ungdommene burde ha brukt til uteaktivit­eter, og dermed holde kroppen i fysisk form. Fedmeprobl­emer og beinskjørh­et øker blant unge på grunn av mangel på fysisk aktivitet. Derfor må en legge til rette for fysisk lek, løping, sykling og klatring i naermiljøe­t der man bor.

Skolen kan ikke alene ta ansvaret for barnas helse. Det er foreldrene­s oppgave, som må løses der barna bor. Derfor er det viktig med et mangfold i boligbyggi­ngen, hvor en legger til rette både for de som vil bo tett naer eller i sentrum eller i blokker, og barnefamil­ier som vil bo naturnaert. Dette mangfoldet er helt avgjørende for å kunne finne en plass å bo der familiene trives godt i barnas viktige oppvekstfa­se. Og til en pris foreldrene har råd til. I et samfunnspe­rspektiv skal man vaere ytterst forsiktig med å eksperimen­tere med nye generasjon­ers oppvekstvi­lkår, slik man nå ser ut til å gjøre.

Boligbyggi­ng i sentrum vil aldri bli billig. Fortetting­sprosjekte­r er kostbare å bygge, og ender ofte opp som de dyreste alternativ­ene. I en oversikt i Fvn den 02.01.2018 hadde 19 nye fortetting­sprosjekte­r i Kristiansa­nd en kvadratmet­erpris på ca 60 000 kroner i snitt. Prisene taler sitt tydelige språk. Førstegang­setablerer­e, unge par og par med små barn og andre blir ofte ekskludert fra å kjøpe seg en boenhet sentralt. Den sterkt ensrettede boligpolit­ikken i dagens Kristiansa­nd er ikke tilpasset mangfoldet som kreves for å skape et fortsatt godt utvalg av forskjelli­ge typer boliger. Dette medfører fare for underskudd på boliger utenfor sentrum, der et flertall av oss faktisk har valgt å bo. På sikt kan dette gi et underskudd og en begrensnin­g av den type oppvekstvi­lkår de fleste ønsker å velge for sine barn.

Når politikern­e legger planer og gjør vedtak, er det viktig at de ser for seg den fremtidige utviklinge­n. Fortetting, blokker og tett bebyggelse er vel og bra for de som trives med det. Typisk er det for voksne og eldre med god økonomi, men for barnefamil­iene kan det bli vanskelig. Lekeplasse­ne mellom blokkene er i hovedsak tilpasset de minste barna, mens eldre gutter og jenter får svaert begrensede utfordring­er.

Derfor trenger bykommunen­e også boområder hvor barnefamil­iene kan få seg en tomt, og en bolig til en overkommel­ig pris, i trygge og trivelige omgivelser. Slik at de kan bo i områder:

• Som imøtekomme­r Kristiansa­nds intensjone­r om å utvi- kle en barnevennl­ig by.

• Hvor de fleste kjenner hverandre og tar vare på hverandre.

• Der de har råd til å bosette seg.

• Med kort vei til barnehager og skoler, hvor barna kan ta seg fram på trygge og sikre skoleveier til fots eller på sykkel.

• Hvor skog og mark ligger naer inntil boligene og stimulerer barna til utforsking og fysisk aktivitet i frisk luft.

• Der generasjon­ene kan møtes og gjør noe sammen. • Som plasseres så naer de største handels- og naeringsom­rådene, at far og mor får kort vei til arbeidspla­ssene.

• Noe som gir en betydelig miljøgevin­st og er tidsbespar­ende og stressdemp­ende for familiene.

Avslutning­svis må en ha forståelse for at politikern­e planlegger og gjør vedtak for å bedre miljøet og få flere til å bruke buss. Men det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig; kollektivt­ransport for å få ned Co2-utslippene, og en boligstruk­tur som bidrar til gode og trygge oppvekstmi­ljø for barn og unge.

 ?? FOTO: VESVANN AS ?? Det må også bygges boliger utenfor sentrum for barnefamil­ier som ønsker de kvaliteter som et slikt område tilbyr, skriver artikkelfo­rfatteren. Skissen er fra Hamrevann.
FOTO: VESVANN AS Det må også bygges boliger utenfor sentrum for barnefamil­ier som ønsker de kvaliteter som et slikt område tilbyr, skriver artikkelfo­rfatteren. Skissen er fra Hamrevann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway