Fædrelandsvennen

Heia Hareide

- TOMM ERICHSEN

Heia Knut Arild Hareide. Han er en spe kristenpol­itiker som har fått tyngde om dagen. Med rak rygg foreslo han noe jeg ikke skjønner er en selvfølge.

●●Selv er jeg en politisk analfabet vokst opp i en overmetta kristen landsdel. Akkurat det har jeg ikke tatt nevneverdi­g skade av. Ei heller blitt spesielt velsignet av. Jeg bryr meg ikke mer om politikk enn at jeg leser et innlegg i ny og ne og ser på en politisk debatt i reklamepau­sen på Transforme­rs. Og litt får jeg med meg i sidesynet.

Mennesker jeg møter gir også inntrykk og min oppvekst med ulike venner har satt spor. Så selv om jeg ikke kan mye politikk så stemmer jeg ved alle valg. Jeg stemmer etter hjertet, ikke statistikk. Jeg kan lite om vippeposis­joner og husking. Ikke annet enn at begge finnes i lekeparker. Jeg velger side etter hva jeg føler er essensen i partiet eller personen det skal stemmes over. Jeg stemmer det jeg tror er rett med det lille jeg vet.

Politikk er et spill og politikere er gamblere. Alle er troverdige helt til de ikke er det lenger. Og alle kan lett snakke meg i senk. Enten de er Frp eller Røde eller Grønne eller Ap’er eller Kristne. Alle kan mer enn meg. Jeg kan ikke nok i noen saker til at ikke alle de på Stortinget kunne ha overbevist meg om at de har rett. Derfor søker jeg etter det jeg oppfatter som essensen. Essensen av en sak eller parti.

Allikevel. Hareide overrasket og gjorde min verden litt lettere. For jeg har egentlig alltid undret meg over at essensen i KRF kan matche essensen i Høyre, eller enda mer underlig essensen av Fremskritt­spartiet. Jeg har liksom alltid oppfattet kristenver­diene som «vi» og «deg først», og ikke «meg først» og «de». Og i min verden er de partiene som noen kaller venstresid­en de som jeg legger i kategorien samlende og inkluderen­de. De som jeg mener ønsker det godt for alle før enkeltindi­videt. Så mens de blå partiene nå kappes om å vise hvor kristenven­nlige de er, og sørlending­er er i sjokk og folder sine hender, sitter jeg her og føler liksom at Kristelig Folkeparti endelig har funnet veien.

Heia Hareide.

Men siden dette er Kristelig Flokeparti i sentrum tror jeg fort de går seg vill igjen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway