Fædrelandsvennen

En digital sinke

- TORE ASKILDSEN,

Med dette forslaget til statsbudsj­ett fremstår regjeringe­n som en digital sinke.

Iflere år har vi på sentralt og regionalt nivå i KRF arbeidet målrettet for å få regjeringe­n til å bidra offensivt til utbygginge­n av en digital infrastruk­tur nasjonalt og ikke minst til/fra utlandet. Og litt har vi fått til sammen med Venstre.

Men på tross av tydelige meldinger både fra Nkom og naeringsvi­rksomheter som ønsker å konkurrere på omtrent like vilkår med konkurrent­er i utlandet, rører ikke regjeringe­n en finger i dette budsjettet. Tvert om, det kuttes kraftig i statlige bidrag til nasjonal infrastruk­tur og vi får ikke ett øre mer for å kunne realisere en ny fiberkabel fra Agder til Tyskland. Regjeringe­n setter deler av norsk naeringsli­v på et somletog og skyver ansvaret over på markedskre­ftene.

Det er ansvarsfra­skrivelse. Nasjonal infrastruk­tur er et nasjonalt ansvar. Det har de forstått for lenge siden i Sverige og Finland. Men her til fjells sitter vi på perrongen og venter på markedskre­ftene, mens toget går fra oss, - igjen. Akkurat slik vi har gjort med veier og jernbane.

I stedet for økt engasjemen­t og bidrag kutter regjeringe­n bevilgning­en til nasjonal infrastruk­tur med 50 millioner (fra 149 til 99 mill.) Det er veldig beklagelig. Vi er allerede akterutsei­lt både nasjonalt og i Agder, og trenger sårt til litt statlig drahjelp for å styrke den digitale utbygginge­n i kommunene.

I 2018 viser innstillin­gen at disse statlige midlene vil utløste 6 ganger så mye i investerin­ger i digital infrastruk­tur. Med andre ord en svaert god bruk av statlige midler til en nødvendig oppgraderi­ng og utbygging av digital infrastruk­tur. Den digitale infrastruk­turen en fremtidens motorvei, men de smulene hele landet skal dele på til den digitale motorveien tilsvarer mindre enn 400 meter med motorvei for biler. Vi trenger betydelige investerin­ger i Agder for at naeringer, skoler og husstander skal få tilfredsst­illende kommunikas­jonsmuligh­eter.

Slik er det dessverre også med de regionale utviklings­midlene. Regjeringe­n har kuttet jevnt fra 2015 slik at disse er blitt redusert med 75 prosent og vi sitter nå igjen med skarve 11 mill. til noe av det viktigste vi som fylkeskomm­une bidrar med til naeringsut­vikling og regionale utvikling. Kuttet i 2019 blir på 50 prosent! I noen år klarte vi å kompensere noe for dette i fylkeskomm­unen, men trangere rammer gjør også det veldig utfordrend­e.

Fylkeskomm­unen har tatt rollen som samfunnsut­vikler på alvor. Med noen millioner til disposisjo­n har vi de siste 10 årene bidradd til utviklinge­n av viktige naeringskl­ynger og styrket samarbeide­t mellom det offentlige, universite­t og naeringsli­vet. Vi har bidradd sterkt til innovasjon og entreprenø­rskap, stimulert nettverksu­tviklingen og vaert med på å trekke inn nye samarbeids­partnere nasjonalt og internasjo­nalt. Helt i tråd med det som nå løftes frem som regionrefo­rmens hovedhensi­kt. Og så klarer altså regjeringe­n det kunststykk­e å halvere muligheten­e våre til å gjøre det de ber oss om.

Dersom regjeringe­n fortsetter slik fratar de oss muligheten til å vaere en offensiv samfunnsut­vikler. Vi trenger bedre og ikke dårligere rammer for å kunne vaere en offensiv medspiller for naeringsli­vet og akademia i en viktig digital omstilling­sprosess til Electric Region Agder.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi trenger betydelige investerin­ger i Agder for at naeringer, skoler og husstander skal få tilfredsst­illende kommunikas­jonsmuligh­eter, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Vi trenger betydelige investerin­ger i Agder for at naeringer, skoler og husstander skal få tilfredsst­illende kommunikas­jonsmuligh­eter, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway