Fædrelandsvennen

Senter som fortjener støtte

Ildsjeler har i flere år jobbet for å etablere et nasjonalt senter for alvorlig syke og døende barn. Både for barnas og de pårørendes skyld bør et slikt senter bli realitet.

-

Det er en situasjon de fleste heldigvis er forskånet fra å havne i. Men som likevel rammer mange mennesker hvert år: At deres barn blir diagnostis­ert med en alvorlig, kanskje til og med dødelig, sykdom. Ifølge foreningen Barnepalli­asjon er det 4000 barn årlig i Norge som har behov for lindrende behandling for sykdommer de ikke vil overleve.

Det er et tall som er vanskelig å forestille seg. Og antall familiemed­lemmer og andre berørte er enda mye høyere.

i flere år har foreningen Barnepalli­asjon jobbet for å etablere et hospice og kompetanse­senter for alvorlige syke og døende barn og deres pårørende. Grunnlegge­r av og styreleder i foreningen, Natasha Kjaerstad Pedersen, fortalte i mandagsavi­sen om de ekstreme påkjenning­ene de berørte familiene må leve med, over lang tid. Noen føler seg som kasteballe­r i helsevesen­et. Andre kjenner på ensomhet og sliter med sosial isolasjon. Alt dette kommer i tillegg til sorgen og desperasjo­nen over barnets kamp for livet.

målet med et hospice vil vaere å legge til rette for omsorg på familienes premisser og et sted hvor barnet kan få lov til å dø. I det planlagte kompetanse­senteret skal det blant annet drives forskning. Et slikt senter vil i så fall bli det første av sitt slag i Norge.

Til tross for all innsatsen som er lagt ned, gjenstår svaert mye arbeid før det kan se dagens lys. Men Kjaerstad Pedersen forteller at en intensjons­avtale er inngått med Kristiansa­nd Naeringsse­lskap om at et hospice kan etableres som del av helsebyen Eg.

Det vil vaere svaert gledelig om et slikt senter kan etableres i Kristiansa­nd. Men langt viktigere enn geografisk lokaliseri­ng vil vaere selve realiserin­gen av denne typen senter. Kjaerstad Pedersen og de andre som i flere år har jobbet for dette fortjener ros for sin innsats. Og støtte, inkludert økonomisk, fra politikere og andre aktører som kan bidra til å etablere et senter for noen av de menneskene i helse-norge som er aller hardest rammet.

Alt dette kommer i tillegg til sorgen og desperasjo­nen over barnets kamp for livet.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Natasha Kjaerstad Pedersen er grunnlegge­r av og styreleder i foreningen Barnepalli­asjon.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Natasha Kjaerstad Pedersen er grunnlegge­r av og styreleder i foreningen Barnepalli­asjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway