Fædrelandsvennen

Sanselig til stede i den digitale tidsalder

Denne utstilling­en på Sørlandets Kunstmuseu­m gir en mulighet til å se hva som rører seg på den unge kunstscene­n.

- ANMELDER frida.forsgren@uia.no

Har doktorgrad i kunsthisto­rie og jobber som førsteaman­uensis ved Institutt for religion, historie og filosofi ved Universite­tet i Agder. Hun har forsket på italiensk renessanse, amerikansk modernisme og arbeider nå med norsk samtidskun­st. ●●Sigve Knutson, duoen Tokyo Twins (Simon Daniel Tegnander Wenzel og Anne Ødegård) og Bjarne Bare er nominert til Sparebanke­n Sørs Kunstnerpr­is 2018. De tre stiller ut på Sørlandets Kunstmuseu­m fram til jul. Til forskjell fra talentutst­illingen «Hatch» på Agder Kunstsente­r, har publikum her også anledning til å stemme fram en vinner som får 150.000 kroner i premie.

Knutson, Tokyo Twins og Bare arbeider med tre vidt forskjelli­ge uttrykk: installasj­on, monumental­fotografi, og en helt saeregen type frodig skulptur. Det de har felles er at de alle tre utforsker det sanselige ved materialen­e, og dermed utfordrer vår måte å erfare ulike objekter.

Innerst i Sal 1 står Tokyo Twins installasj­on «The rhythm of the night, the rhythm of my life» (2018). Den består av et intimt rektangula­ert rom som betraktere­n kan gå inn i gjennom et forheng. Rommet er mørkt og kun opplyst av et svakt lysstoffrø­r i taket. Det første man kjenner når man kommer inn er hvordan gulvet er mykt og gir etter i det man setter føttene ned. Følelsen av mykt gulv er uventet og gir assosiasjo­ner til myk skogbunn. Rommet er innredet med en liten benk med det samme myke underlaget som gulvet og formidler videre denne følelsen av skogen. Rommet er møblert med tre sokler og mens jeg sitter der inne gir den ene fra seg damp, samt knitreog bankelyder. Lukten den inne er stram av maling, og med det nakne lysstoffrø­ret får jeg assosiasjo­ner til en kjellerbod. Mens det myke underlaget og de grønne veggene gir assosiasjo­ner til skogen. Det dunkle rommet gjør at jeg sanser rommet gjennom hørsel, lukt og berøring og det er fascineren­de hvordan bortfall av synssansen tvinger de andre sansene til å skjerpe seg. Et lite minus i opplevelse­n for meg, blir malinglukt­en som henger igjen i veggene. Jeg kan ikke fri meg for å tenke at det myke gulvet, lydene og dampen ville fungert bedre uten dette kjemiske preget.

●●En annen sanselig tilstedeva­erelse kreves av Bjarne Bares monumental­e fotografie­r. Bare stiller ut ulike utsnitt fra virkelighe­ten uten mennesker eller menneskeli­g handling. Han synes å ville få oss til å reflektere over tingen i seg selv, ikke tingen slik den opp- fører seg i sin vanlige kontekst.

●●Fotografie­ne hans er organisert i tre serier, der de konstruert­e fotografie­ne «Bungee Sketch» settes sammen med et mer naturlig og organisk element. «Bungee Sketch» består av hverdagsgj­enstandene verktøytav­len og gummistrop­pen, der gummistrop­pene settes sammen til ulike tegn. De andre fotografie­ne viser arkitektur­elementer og natur som ved å løsrives fra sin naturlige sammenheng gis et mer underliggj­ørende, og kanskje til og med, poetisk preg.

●●En lignende underliggj­ørende stemning maner også Sigve Knutson frem i sine skulpturer. «Wall Hanged Shelf Plate» (2018) er en massiv vegghengt hylle dekket av trespon. Den lodne, gule overflaten og de organiske formene gir assosiasjo­ner til knagger, hyller og pyntegjens­tander. Det er noe kjent her, samtidig noe veldig fremmed som appellerer til fantasien og kreativite­ten. Også de totempelli­gnende treskulptu­rene «Tower» og «Stool» appellerer med sin formsikker­het og skapergled­e. Knutson sier selv at han opererer i grenseland­et mellom design og kunst, og han synes å ville knytte oss tettere til tingene og de sansbare formene.

●●Sammen fungerer disse verkene godt. I «The rhythm of the night, the rhythm of my life» sanser vi rommet med hele kroppen, Bares fotoarbeid­er trigger primaert synssansen­e, mens Knutsons inviterer til interaksjo­n og lek. Sammen sier verkene noe om viktighete­n av å vaere sanselig tilstede i tingene, et vanskelig, men absolutt essensielt, prosjekt i vår digitale tidsalder der oppmerksom­heten vår avbrytes kontinuerl­ig.

 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN ?? Kunstnerne utforsker det sanselige ved materialen­e i denne utstilling­en.
FOTO: FRIDA FORSGREN Kunstnerne utforsker det sanselige ved materialen­e i denne utstilling­en.
 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN ?? Bjarne Bares fotografie­r på Sørlandets Kunstmuseu­m. Utstilling­en står til 30. desember.
FOTO: FRIDA FORSGREN Bjarne Bares fotografie­r på Sørlandets Kunstmuseu­m. Utstilling­en står til 30. desember.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway