Fædrelandsvennen

Etterlyser redelighet debatten

Da varaordfør­er Jørgen Kristianse­ns gikk hardt ut mot Arbeiderpa­rtiet, fikk nestledere­n i Agder KRF nok.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, mener partifelle­r lager skremmebil­de av Ap.

– Jeg synes aerlig talt du skulle hatt litt redelighet og snakket om den politikken som Ap fører i dag, sa nestleder i Agder KRF, Irene Solli til Jørgen Kristianse­n.

Hun tok tak i varaordfør­eren da Faedreland­svennen skulle intervjue ham om hans sterke kritikk mot Ap på mandagens medlemsmøt­e i Kristiansa­nd KRF. Der sa Kristianse­n at Jens Stoltenber­gs regjering hadde bidratt til å avkristne og sekularise­re Norge.

– Husk Stoltenber­gs første regjering. Det er ingen som har sekularise­rt Norge mer enn den. Og jeg husker jubelen som steg da Aps landsmøte vedtok å fjerne K-en i Krle-faget, sa Kristianse­n på medlemsmøt­et.

Han var også blant dem som advarte mot å gjøre seg avhengig av SV.

– Det er unødvendig å trekke denne historiske linjen til Stolten- berg når du vet at det er en helt annen situasjon i dag, sa Solli til Kristianse­n.

LEGITIMT

Jørgen Kristianse­n ramser opp en rekke saker fra de årene Jens Stoltenber­g hadde regjerings­makten: strid om bordbønn, fjerning av K-en i Krle-faget, konstantst­øtte og endring i opplaering­sloven.

– Jeg viser til hva Ap har stått i historisk. Det må vaere legitimt, svarer han Solli.

Irene Solli er oppgitt og sier det har vaert en politisk bevegelse siden Stoltenber­g, og at partiet har fått ny partileder.

– Jørgen Kristianse­n lanserte dessuten for to år siden muligheten for at KRF gikk i regjering med Ap. Og har dette forandret seg så mye siden da?

Hun viser til et intervju med Aftenposte­n i 2016 der Kristianse­n ikke ville stenge døren for Ap. Jørgen Kristianse­n svarer: – Dette var før valget. Etter den tid har det vaert valg, og situasjone­n nå er at vi må til SV for å få politisk flertall. I tillegg er sentrum svakt og våre velgere ønsker Erna Solberg som statsminis­ter.

FAMILIE

Irene Solli er blant dem som støtter partileder Knut Arild Hareide. Hun er likevel i mindretall i Kristiansa­nd der mandagens medlemsmøt­e gikk i retning av regjering med Høyre, Frp og Venstre. Flertallet av de som gikk på talerstole­n ville ha en slik regjering, og de fleste av delegatene som Kristiansa­nd sender til fylkesårsm­øtet vil etter alt å dømme også gå imot partileder­en. Flere advarte sterkt mot Arbeiderpa­rtiet. De reagerer blant annet på at Knut Arild Hareide snakket om et «varmere samfunn».

– Jeg skjønner ikke at samfunnet skal bli varmere om vi ikke har K-en i KRLE, sa medlem Svein Harald Mosvold Knudsen.

Han trakk også fram Aps syn på Palestina, abort og familiespø­rsmål.

– Jeg banner kanskje i kirka, men jeg er ikke for Pride. Jeg går

ikke i et tog der en av parolene er «knus kjernefami­lien»

Men det er også flere som forsvarer Ap-samarbeid.

– Vi skal se de svakeste, og da er det viktig å se hvor vi får de beste fellesskap­sløsningen­e, sa medlem Arild Saebø.

SKREMME

Irene Solli er skuffet over noen av innleggene.

– Vi må argumenter­e saklig, og vi trenger ikke bruke ord som går rett inn i folks følelser og som skaper et skremmebil­de av Arbeiderpa­rtiet, sier hun.

Hun sier til Jørgen Kristianse­n at han ikke trenger å snakke om «sosialiste­r» når han omtaler re- gjeringsal­ternativet som Hareide har gått ut med. Kristianse­n svarer at han da referer til at det trengs støtte fra SV.

HØYRE-PARTI

De to tar hverandre i hånden etter diskusjone­n, men Irene Solli vil likevel vite en ting:

– Er dette en kamp om å gjøre KRF til et høyre-parti som ikke lenger kan samarbeide til begge sider?

– Nei, det er det ikke. Og jeg har sagt til Knut Arild at jeg uansett vil vaere med videre og kjempe for KRF, svarer Kristianse­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, mener det er feil av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n å dra fram gamle saker fra Stoltenber­gs tid i diskusjone­n om Krfs veivalg. Hun tok tak i Kristianse­n under Kristiansa­nd Krfs medlemsmøt­e mandag kveld.
FOTO: KJETIL REITE Nestleder i Agder KRF, Irene Solli, mener det er feil av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n å dra fram gamle saker fra Stoltenber­gs tid i diskusjone­n om Krfs veivalg. Hun tok tak i Kristianse­n under Kristiansa­nd Krfs medlemsmøt­e mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway