Fædrelandsvennen

Spektakula­ert lysshow på Domkirken

I år blir domkirkeve­ggen lerret for byens saeregne 3D-lysshow i førjula.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi planlegger et nytt, spektakula­ert lysshow på Domkirken, noe ingen i Norge har maken til. Og det blir en gave til byens befolkning, en gratis forestilli­ng som alle kan få med seg, sier daglig leder Heidi Sørvig i Kvadraturf­oreningen.

Lysshowet blir selve rosinen i gløggen de siste 10-14 dagene før jul, i Julebyen på Torvet.

Det er den 70 meter høye domkirkeve­ggen som skal ta 3D-showet til nye høyder. Og planene er klarert på høyeste hold, da menigheten har gitt sin velsignels­e.

MYE MER LYS

Lyset skal definitivt ikke settes under skjeppen når et par tusen skuelystne samler seg foran kirka.

– På Nordea-bygget brukte vi tre projektore­r på 18.000 lumen hver. Nå vil vi trenge seks stykker på 50.000 lumen hver. Så vi skal lage mye lys, opplyser Tomm Erichsen, som lager 3D-animasjone­n sammen med kollega Kent Bakke i selskapet Bigwig.

De to var sentrale i Blank AS, som produserte det forrige showet, men deretter gikk konkurs i 2016. Allerede i 2014 begynte de å lufte planene om nytt show på ny vegg.

Domkirkens lyse og detaljrike vegg er perfekt lerret.

– Det blir magi når kirka omdannes til et Frost-slott, sier Bakke.

– Og kanskje hele kirka plutselig blir et orgel? Vi får lov til å bruke klokkespil­let deres, sier Erichsen.

Det forrige showet kostet rundt millionen, denne gang lyder overslaget på 1,3 millioner kroner.

À LA NOTRE-DAME

Kvadraturf­oreningen frir til naeringsli­vet, og håper flere vil vaere med og bidra med en skjerv. De satser på et lysshow som setter Kristiansa­nd på kartet.

– Dette har blitt en signatur for Julebyen vår. Nå håper vi folk setter seg på toget fra Stavanger eller flyet fra Trondheim for å besøke oss. Tre-fire byer nedover i Europa har noe lignende på sine katedraler, og nå som Torvet er ferdig er det tid for å ta jula tilbake, mener Heidi Sørvig.

Kristiansa­nd er i godt selskap.

Notre-dame i Paris er blant dem som har noe lignende. Og Kristiansa­nd har altså spisskompe­tanse på denne type produksjon­er.

– Siden lerretet er så stort vil det bli «rikere» visuelt, dessuten er det tre ganger så høy oppløsning som tidligere. Kirken har også mange flotte arkitekton­iske detaljer, så det er mye å jobbe med, sier Tomm Erichsen.

Det forrige showet varte i fem minutter. Produsente­n satser på omtrent samme lengde. Antall visninger kuttes fra tre til to.

– Det skal vaere litt eksklusivt. Derfor kjører vi bare to forestilli­nger hver kveld: Rett etter klokka 17 og rett etter klokka 19, opplyser Heidi Sørvig.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BIGWIG AS ?? Nisjene i domkirkeve­ggen blir raskt til vinduer i 3D-showet, som har premiere kommende jul.
ILLUSTRASJ­ON: BIGWIG AS Nisjene i domkirkeve­ggen blir raskt til vinduer i 3D-showet, som har premiere kommende jul.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Heidi Sørvig fra Kvadraturf­oreningen fronter satsingen. Tomm Erichsen (t.v.) og Kent Bakke fra Bigwig står for produksjon­en og Eivind Lund fra Best Event for den praktiske gjennomfør­ingen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Heidi Sørvig fra Kvadraturf­oreningen fronter satsingen. Tomm Erichsen (t.v.) og Kent Bakke fra Bigwig står for produksjon­en og Eivind Lund fra Best Event for den praktiske gjennomfør­ingen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BIGWIG AS ?? Domkirkeve­ggen egner seg perfekt som lerret.
ILLUSTRASJ­ON: BIGWIG AS Domkirkeve­ggen egner seg perfekt som lerret.
 ?? ILLUSTRASJ­ON:: BIGWIG AS ?? Plutselig kan veggen bli et stort kirkeorgel.
ILLUSTRASJ­ON:: BIGWIG AS Plutselig kan veggen bli et stort kirkeorgel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway