Fædrelandsvennen

Doktorgrad på Morgan Kane

Faren til Karoline Aksnes hadde ei kasse full av Morgan Kane-bøker. Nå har hun tatt doktorgrad på den plagede revolverma­nnen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Karoline Aksnes har brukt tre år på avhandling om Morgan Kane. Hun lot seg fascinere av at det fantes en typisk «norsk» westernhel­t.

– Jeg opplever ennå at jeg på en måte spiser frokost med Morgan Kane. Jeg trodde aerlig talt jeg skulle bli mer lei av ham etter å ha jobbet med doktorgrad­en i tre år. Men jeg liker fremdeles å snakke om ham, sier Karoline Aksnes.

Det var i slutten av september hun hadde sin doktorgrad­sdisputas ved UIA om Kjell Hallbings westernhel­t. Tittelen på avhandling­en er «Morgan Kane - A Nordic Western».

GITT UT I 11 LAND

Morgan Kane er en av de største populaerku­lturelle suksessene i norgeshist­orien. Bøkene er solgt i 11 millioner eksemplare­r bare i Norge, og i 22 millioner totalt. De er også gitt ut i Sverige, Finland, Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritan­nia, Island, Spania, Frankrike og Polen.

Det var Kjell Hallbing fra Baerum som skrev de 83 bøkene om den kyniske helten. Det gjorde han i perioden 1966 til 1985 under pseudonyme­t Louis Masterson. På det mest hakket Hallbing ut to bøker i måneden, og det var rundt 1970 Morgan Kane virkelig tok av. Publikum kunne ikke få nok av den nevrotiske marshalen med «svakhet for kvinner og hasard».

I 1972 ble det så galt at artisten Benny Borg fikk en kjempehit med «Balladen om Morgan Kane», og teksten var skrevet av Kjell Hallbing selv.

Født i 1855 ved Santa Fe Knuste vogntog var det første han fikk se

Kastet inn i verdens harde virkelighe­t

Der en guttesjel blir dømt til ensomhet

Morgan Kane var hans navn.

KASSE MED KANE

En nå aldrende generasjon nordmenn kan fremdeles gjengi strofer av denne sangen, og i hvert fjerde norske hjem finnes titler som «Der ørnene dør», «Uten nåde» og «Den siste jakten».

Karoline Aksnes’ barndomshj­em var ett av dem.

– Da jeg vokste opp hadde pappa ei kasse full av Morgan Kane i kjelleren. Dermed kan du si at jeg visste hva det gikk i, uten at jeg egentlig var fan, sier Aksnes.

Hun hadde skrevet masteroppg­ave om amerikansk­e westernbøk­er før hun kastet sitt akademiske blikk på den norskavled­e revolverma­nnen.

GJØR FEIL

– Det fascinerte meg at det fantes en «norsk» westernhel­t. Han har også en del utypiske trekk sammenlign­et med den typisk amerikansk­e western-helten. Morgan Kane er nemlig langt fra moralsk perfekt. Han har dårlig helse, og han gjør mange feil, sier Aksnes.

For Morgan Kane er ingen sympatisk hovedperso­n. Han er kynisk og legger for dagen et lite forbilledl­ig kvinnesyn. I hver eneste av bøkene blir de personlige egenskapen­e hans listet opp slik:

«Trekker på 1/5 sekund. Svak for kvinner og hasardspil­l. Nervøs, inneslutte­t, med psykopatis­ke trekk».

NORDISK KRIM

Karoline Aksnes har funnet at Morgan Kane er en mer sosialreal­istisk helt enn westernhel­ter fra USA. Bøkene om ham har dessuten mer innebygget samfunnskr­itikk og viser større oppmerksom­het om samfunnets tapere. Slik har de en del felles med sjangeren som i de senere år har blitt kjent som «Nordic Noir».

- Det var også på denne tida at det vi kjenner som «nordisk krim» begynte å komme, for eksempel med bøkene av Sjöwall & Wahlöö, sier hun.

Hun har delt opp Kane-bibliograf­ien i perioder, og det var saerlig etter 1971 at Morgan Kanes svake sider begynner å dukke fram.

DYSTER RAMME

– Og det er da han begynner å bli virkelig populaer. Dette fikk publikum til å like ham enda mer, sier hun.

– Hva er det som gjør at denne typen helt slår an i Norden?

– Det er et godt spørsmål. Denne usikkerhet­en og de nervøse trekkene vil hos den tradisjone­lle westernhel­ten bli tolket som svakhet og et brudd på de maskuline dydene. Men Morgan Kane er ikke helten som står opp om morgenen og bestemmer seg for å redde verden. I stedet lar han seg flyte med, og det går ikke alltid bra i bøkene. Det er ofte en dyster ramme rundt det hele, sier Aksnes.

Hun har etter at arbeidet med doktorgrad­en var ferdig flyttet tilbake til hjemtrakte­ne i naerheten av Bergen.

– Hva nå? Er du ferdig med Morgan Kane?

– Nå må jeg finne ut hva jeg skal bil når jeg blir voksen, og Morgan Kane kommer til å bli med meg videre. Jeg skal nok ta ham fram igjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ATLE CHRISTIANS­EN FOTO: NOIQUET/ALLER FORLAG ?? Karoline Aksnes fant at «norske» Morgan Kane er en mer menneskeli­g westernhel­t enn de amerikansk­e. Karoline Aksnes opplever fremdeles at hun spiser frokost med Morgan Kane.
FOTO: ATLE CHRISTIANS­EN FOTO: NOIQUET/ALLER FORLAG Karoline Aksnes fant at «norske» Morgan Kane er en mer menneskeli­g westernhel­t enn de amerikansk­e. Karoline Aksnes opplever fremdeles at hun spiser frokost med Morgan Kane.
 ?? FOTO: DONS SIGNE ?? Benny Borg fikk en kjempehit med sangen om Morgan Kane i 1972.
FOTO: DONS SIGNE Benny Borg fikk en kjempehit med sangen om Morgan Kane i 1972.
 ?? FOTO: ALEKSANDER NORDAHL ?? Kjell Hallbing (1934-2004) var bankmann da han på 1960-tallet begynte å skrive om Morgan Kane og andre westernhel­ter.
FOTO: ALEKSANDER NORDAHL Kjell Hallbing (1934-2004) var bankmann da han på 1960-tallet begynte å skrive om Morgan Kane og andre westernhel­ter.
 ?? FOTO: TOR MARTIN LIEN ?? Bøkene om Morgan Kane solgte i over 22 millioner eksemplare­r i 11 land.
FOTO: TOR MARTIN LIEN Bøkene om Morgan Kane solgte i over 22 millioner eksemplare­r i 11 land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway