Fædrelandsvennen

Kreftfri, men ikke frisk

Rosa Sløyfe-aksjonen setter søkelys på brystkreft og er nyttig påminner om en sykdom mange rammes av. Også etter at de egentlig er definert som friske.

-

Årlig får cirka 3400 kvinner i Norge diagnosen brystkreft. Prognosene for brystkreft­rammede er stadig blitt bedre. Nå overlever heldigvis ni av ti denne kreftforme­n. Men det er en tøff sykdom å stå i – behandling­en kan ta lang tid og slå pasienter kraftig ut underveis.

Dessuten kan sykdommen gi tilbakefal­l, på både kort og lengre sikt. Og å leve med en slik bekymring er også en stor belastning.

Det er sider ved det å ha denne alvorlige diagnosen som er underkommu­nisert og gjør tilvaerels­en utfordrend­e for kreftramme­de. For en ting er det jo å oppdage kreften og så gjennomgå behandling­en. Men svaert mange opplever senskader som setter livet deres kraftig tilbake eller på vent, og livskvalit­eten kan bli ganske annerledes etter denne alvorlige sykdommen.

så mange som én av tre faller helt ut av arbeidsliv­et på grunn av senskadene, og 70 prosent av alle kvinner som blir rammet av brystkreft er i arbeidsfør alder. I en undersøkel­se fra Brystkreft­foreningen fra 2018, hvor de spurte kvinner som lever med senskader, svarte 90 prosent at de var i arbeidsfør alder da de fikk brystkreft. Og bare 59 prosent av de var i jobb i dag på grunn av senskader. 71 prosent sier at arbeidsgiv­er har vist forståelse for nedsatt arbeidsevn­e, men bare 58 prosent forteller at arbeidsgiv­er har tilrettela­gt. Bare én av tre har vaert helt åpne til både arbeidsgiv­er og kolleger om senskadene.

Dette viser at vi har en jobb å gjøre. Storsamfun­n og arbeidsliv må ta høyde for at brystkreft­rammede har et langt løp foran seg med heling, rekonvales­ens og hvile. Og det må ikke vaere tabu eller stigma knyttet til det. Å vaere rammet, og så helbredet av kreft, kan føre til omfattende senskader som trøtthetsp­lager, redusert hukommelse og svekket konsentras­jonsevne.

senskader av kreftbehan­dling er rett og slett en del av sykdomsbil­det, en forlengels­e av det. Og vi må akseptere at det tar lang tid for disse pasientene å bli kreftfrie og friske – og ikke bare kreftfrie.

Svaert mange opplever senskader som setter livet deres kraftig tilbake eller på vent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway