Fædrelandsvennen

Det var da Kristiansa­nd KRF mandag kveld valgte delegater til fylkesårsm­øtet, at maktkampen for alvor kom til syne. Og det var trolig bare en forsmak på det som kommer.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det var fascineren­de å vaere vitne til. Knapt noen gang før har valg av delegater til et møte, som skal velge nye delegater til et annet møte, som skal fatte den endelige avgjørelse­n, vaert mer tett og intens.

Men så er det da også svaert mye som står på spill. Og det var samtlige av de nesten hundre Krf-erne i rådhuset i Kristiansa­nd seg bevisste. Saerlig da de skulle velge delegater fra Kristiansa­nd KRF til fylkesårsm­øtet i Agder KRF, som skal velge delegater til landsmøtet i KRF, som altså skal avgjøre om det blir regjerings­krise.

●●Rundt 40 navn var foreslått som delegater. Men det var bare plass til 22 av dem. I innestengt luft, høy temperatur og naermest total stillhet ble hvert og ett av de rundt 40 navnene ropt opp, og måtte høyt og tydelig svare «høyre», Arbeiderpa­rtiet» eller «sentrum». Mens alle de andre noterte ivrig, slik at de skulle stemme på «rette» navn. ●●Spørsmålet er hva som er rett og galt i denne prosessen. Nestleder Irene Solli i Agder KRF tilhører de som støtter Hareide og hans ønske om å samarbeide med Ap. «Ikke ta på dere skylappene» appellerte hun til forsamling­en og ba om at det ble sendt en delegasjon fra Kristiansa­nd som kunne kalles representa­tiv. Det vil si: en delegasjon som også innehol- der representa­nter for det mindretall­et som støtter partileder­en.

●●Sollis problem er at mange delegater føler så sterkt rundt dette spørsmålet at de instinktiv­t vil sende delegater som mener det samme som dem selv. I andre deler av landet er det trolig på samme måte, men med motsatt fortegn. Der vil det flertallet som kjemper for samarbeid med Ap sannsynlig­vis stemme på sine egne meningsfel­ler som delegater, for å motvirke de konservati­ve fylkeslage­ne, som Agder.

Summen av alt dette kan lett bli uforsonlig. Som da en Krf-er på møtet mandag kveld tok ordet og avfeide Solli: «Dette er politikk, ikke personlig».

●●Så er et annet spørsmål hvor lenge Krf-erne klarer å se det på den måten. I bystyresal­en i Kristiansa­nd var det klare tegn til at følelsene er i ferd med å bli sterke, på begge sider. Både fordi det står om så mye på den nasjonale, politiske scene. Og fordi dette stikker svaert dypt hos mange enkeltmenn­esker.

●●En som kalte seg kristensos­ialist fortalte med innlevelse om hvor glad han og kona var over endelig å ha funnet et politisk hjem etter Hareides tale. «Det skulle altså gå 70 år før jeg kom på et politisk medlemsmøt­e», sa han. Og la til: «Min kone og jeg ville så gjerne, men vi har ikke følt oss hjemme i KRF. Før nå.»

●●På motsatt fløy fortalte en annen godt voksen kar om sitt medlemskap i KRF siden 1973 og den innsatsen han med glede har lagt ned for partiet. Men gjorde det også tindrende klart: «Det blir helt umulig for å meg å stå på stand for KRF i valgkampen til høsten hvis vi feller en borgerlig regjering».

De to taler nok på vegne av mange som ønsker å vaere utsending fra kommunepar­tiene til fylkesårsm­øtet, og fra fylkesårsm­øtet til landsmøtet.

●●Fylkesårsm­øtet er i Lillesand neste fredag, 26. oktober. Og samme problemsti­lling vil komme opp der: Skal Agder sende en delegasjon til landsmøtet som represente­rer det borgerlige flertallet? Eller en delegasjon som også represente­rer de som støtter Hareide? Hva med den tredje kategorien; de som støtter Hans Fredrik Grøvan og hans ønske om å fortsette på vippen? Og hva vil de stemme hvis deres forslag faller? Som om ikke det er nok kommer også kjønn og geografi til å spille inn når fylkesårsm­øtet skal velge sine delegater til landsmøtet.

Det kan bli en heftig debatt.

●●Krf-møter innledes som regel med en kort andakt. Mandagens andaktshol­der hadde valgt et kjent bibelvers, med omhu: «Du skal elske din neste som deg selv». Og han la megetsigen­de til ordene som kommer etterpå: «Men når dere biter og glefser etter hverandre, så pass dere, så dere ikke eter hverandre opp!»

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Det ble stinn brakke i bystyresal­en da KRF i Kristiansa­nd mandag kveld diskuterte regjerings­spørsmålet.
FOTO: KJETIL REITE Det ble stinn brakke i bystyresal­en da KRF i Kristiansa­nd mandag kveld diskuterte regjerings­spørsmålet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway