Fædrelandsvennen

Vil bygge flere aktivitets­parker

Aktivitets­parken som reiser seg på Odderøya bytter navn fra Klatrestei­nen til Xland. Og nå planlegges avleggere i Norge og Europa.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Inne i Xland blir det 17 meter under taket.

– Hittil har vi støpt to etasjer. Så blir det tre etasjer oppå der igjen. Selv kommer jeg ikke til å klatre til topps, det blir altfor høyt, sier Arne Paulsen, initiativt­aker og medeier i aktivitets­parken.

12. april åpner Xland, tidligere omtalt under navnet Klatrestei­nen – en høyreist konstruksj­on til 50 millioner kroner i skråningen over Silokaia.

HAMAR OG SPANIA

På innsiden blir det 110 ulike elementer: Blant annet lavt- og høythengen­de hinderløyp­er, klatrevegg­er, fritt fall-anlegg på 14 meter, klatrenett og opptil 30 meter lange zip-lines.

Bygget vil også ha spisested på 350 kvadratmet­er og konferanse­fasilitete­r.

– Hva ligger bak navnebytte­t? – Xland er litt mer ungdommeli­g, vår målgruppe er hovedsakli­g alderen 12–20 år. Det handler også om at parken skal ha en xfaktor, det uventede. I tillegg er navnet mer anvendelig internasjo­nalt, vi ønsker å bygge flere parker – også i Europa, sier Arne Paulsen.

Rent konkret planlegges et Xland utenfor Benidorm i Spania, i en idrettspar­k med et par millioner årlig besøkende. Åpning er tenkt i 2020.

I tillegg planlegges et Xland i en ny bydel som bygges i Hamar, der samarbeid er innledet med utbygger Smedvig Eiendom. Åpning er tenkt i 2021.

Gründeren fra Kristiansa­nd kan også opplyse at Aleksander Gamme, omtalt som landets kanskje mest allsidige ekspedisjo­nsfarer – samt kjaereste med Cecilie Skog – er blitt med på eiersiden i driftssels­kapet bak Xland. Han eier 15 prosent.

DELER ÅRET I TO SESONGER

Aktivitets­parken på Odderøya budsjetter­er med et årlig besøk på 64.000 og omsetning rundt 19 millioner kroner. Med 30.000 besøkende går de i null.

Prisen for en dagsbillet­t vil ligge på pluss minus 300 kroner, nokså lik andre klatrepark­er. Det blir egne priser for grupper.

Xland vil satse tungt på sesongkort, og deler inn i to perioder: Januar til april, og september til desember. Da blir prisen rundt 1400 kroner per sesong.

Sommerseso­ngen blir turistseso­ng, uten sesongkort.

– Vi ønsker å vaere så smidige på pris at flest mulig kan bruke parken mest mulig, sier Arne Paulsen.

Målet er at mange skal oppleve mestring og gleden ved fysisk aktivitet, også de som ikke finner seg til rette i den organisert­e idretten. Med et bredt spenn av aktivitete­r skal det vaere noe for alle.

– Finner du en aktivitet som er gøy, og som du mestrer, får det betydning for din psykiske og fysiske helse, sier Paulsen, som til daglig er sjef for konsulents­elskapet Menko i Kristiansa­nd, som han eier.

17 TRESTAMMER

Han betalte fem millioner for en tredel av eiendomsse­lskapet i Kristiansa­nd, og Faedreland­svennen har tidligere omtalt at Kurt Mosvold og flere lokale investorer bladde opp ti millioner.

Kapasitete­n er 400–500 personer samtidig, og parken skal vaere åpen hele dagen, hele året.

Et firma med base i Nederland og Belgia har designet og skal bygge parken. De starter sin jobb i november.

Men materialen­e blir kortreiste: En fabrikk på Birkeland leverer alt av trevarer, blant annet 17 trestammer av gran, 17,5 meter lange. De aller fleste hules ut av to grunner: For at ledninger kan skjules inni, og for at treet ikke skal sprekke.

Selve bygningen blir i stål, levert av en produsent på Mjåvann i Songdalen. Fasaden dekkes av plater i stein eller fibersemen­t.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Gründer Arne Paulsen gleder seg over at Xland reiser seg i skråningen på Odderøya, med siloen og Kilden i bakgrunnen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Gründer Arne Paulsen gleder seg over at Xland reiser seg i skråningen på Odderøya, med siloen og Kilden i bakgrunnen.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? To etasjer er støpt, og tre gjenstår. Inngangen blir fra oversiden.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD To etasjer er støpt, og tre gjenstår. Inngangen blir fra oversiden.
 ?? FOTO: BASIS ARKITEKTER ?? Slik blir deler av interiøret i aktivitets­parken.
FOTO: BASIS ARKITEKTER Slik blir deler av interiøret i aktivitets­parken.
 ?? FOTO: BASIS ARKITEKTER ?? Klatrestei­nen sett nedenfra.
FOTO: BASIS ARKITEKTER Klatrestei­nen sett nedenfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway