Fædrelandsvennen

Religion og politikk

- JAN ODDVAR SKISLAND leder, Kristiansa­nd Ap

Koblingen mellom religion og politikk kan vaere utfordrend­e. Det ser vi i andre land og andre religioner, og de siste ukene har vi sett interessan­te utslag også på Sørlandet.

Når politiske meninger begrunnes med religiøse argumenter, og med en tilnaermin­g om at en selv har den rette forståelse­n av Guds vilje, så blir det fort komplisert.

Jørgen Kristianse­ns angrep på Ap (og SV) sin ukristelig­e politikk fremstår for meg som en merkelig form for politisk refleksjon, og den viser en usedvanlig frimodighe­t på eget syn. Det er nesten så en får behov for å nevne at det faktisk finnes reflektert­e kristne også i Ap og SV, antagelig tallmessig mange flere enn i KRF.

Martin Luther tok et kraftig oppgjør med den pavestyrte kirken som blandet åndelig og politisk innflytels­e. Senere har de fleste teologer, både katolske og lutherske, vaert svaert varsomme med å blande religiøs tro med politiske retninger. Det har i mye større grad vaert politikere og makthavere som har prøvd å bruke religion til egne formål, og den muligheten finnes tydeligvis fortsatt.

Arbeiderpa­rtiet har en lang tradisjon på å fremheve at tro er en privatsak, og kanskje har en noen ganger også gått for langt i å hevde at tro ikke har noe med politikk å gjøre. Sam- tidig har arbeiderbe­vegelsen nettopp vaert sentral i å arbeide for grunnlegge­nde kristne verdier som rettferdig­het, bedre fordeling, omsorg for de svake og frihet og medbestemm­else for alle.

På midten av 60-tallet skrev teologen Tor Aukrust to-bindsverke­t «Mennesket i samfunnet». Dette er den første ordentlige sosialetik­ken på norsk. Her løftes samfunnsor­dningene frem som vesentlige forutsetni­nger for å skape gode liv. Fokuset forskyves fra individuel­t ansvar til også å se på hvordan kristen etikk kan bidra til gode samfunnsst­rukturer og ordninger. Disse to bøkene fikk stor betydning for at sentrale kristne politikere var med og preget oppstarten av SV (Berge Furre, Otto Hauglin, Audgunn Oltedal, Geir Gundersen m.fl.). Aukrusts tenkning var åpenbart også et viktig grunnlag da KRF på 80- og 90-tallet utviklet seg fra å vaere et parti med noen kampsaker til å ha et fullverdig politisk program.

I 1973 nedsatte Arbeiderpa­rtiet et utvalg for å se på partiets forhold til tro og kristendom, det såkalte Sivertsen-utvalget, ledet av Kirke- og undervisni­ngsministe­r Helge Sivertsen. Tor Aukrust ble trukket inn i arbeidet, og han skrev sentrale deler av heftet «Arbeiderpa­rtiet og kristendom­men» som kom i 1974. Her leveres en meget solid refleksjon omkring forholdet mellom sosialdemo­kratiske verdier som rettferdig­het, likhet og solidarite­t og kristne verdier som nestekjaer­lighet og menneskeve­rd. Det er denne tenkningen som fortsatt preger Arbeiderpa­rtiets politikk, men samtidig ser en også at et mer sammensatt samfunn religiøst, gir nye utfordring­er.

Denne bakgrunnen gjør at Arbeiderpa­rtiet har en annen form for tilnaermin­g til forholdet mellom religion og politikk enn det de mer konservati­ve delene av Kr.f. har. Ap mener at kristne og humanistis­ke verdier har mye felles når det gjelder å bygge det gode velferdssa­mfunnet. Derfor ønsker en å ta vare på dette i utforminge­n av aktuell politikk, også lokalt.

Dette er verdier som legger til rette for at alle skal få muligheter til bruke sine evner, at flest mulig skal få ta utdanning og kunne komme i meningsful­lt arbeid. Det er verdier som forhåpentl­igvis vil hjelpe oss til å bekjempe de stadig økende sosiale forskjelle­ne, og som vil bidra til en mer rettferdig fordeling av ressurser, muligheter og sosial trygghet.

❞ Det er nesten så en får behov for å nevne at det faktisk finnes reflektert­e kristne også i Ap og SV, antagelig tallmessig mange flere enn i KRF.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arbeiderpa­rtiet har en annen form for tilnaermin­g til forholdet mellom religion og politikk enn det de mer konservati­ve delene av KRF har, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Arbeiderpa­rtiet har en annen form for tilnaermin­g til forholdet mellom religion og politikk enn det de mer konservati­ve delene av KRF har, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway