Fædrelandsvennen

«Havormen» har fått egen biografi

Det er i hovedsak det konsekvent­e miljøpersp­ektivet, kombinert med den naere, personlige skrivestil­en som gjør boka til en medrivende opplevelse.

- JO VAN DER EYNDEN

SAKPROSA

«Reise med ål – en omvei hjem»

Torolf E. Kroglund Cappelen Damm

●●Torolf E. Kroglund er bosatt i Lillesand, lidenskape­lig sportsfisk­er, litteratur­viter, forfatter, tidligere leder av Ibsen- og Hamsundage­ne i Grimstad og nå nylig påmønstret som kultursjef i Risør.

Litt overrasken­de har han valgt å gi oss et slags globalt portrett, naermest en litteraer biografi, over en av de minst elskede og aktede skapningen­e i vår marine fauna: nemlig ålen.

Denne «havormen» som er noe herk å få på kroken, for ikke å snakke om å få av kroken, og som vi riktignok vet kan spises, men som de fleste av oss betakker oss for.

Forfattere­n tar utgangspun­kt i egne fiskeopple­velser, samtaler med lokale fiskere og marinbiolo­ger, og han trenger ikke mange sidene på å vekke vår interesse for denne fascineren­de og mysteriøse skapningen.

De fleste av oss synes jo det er ubegripeli­g hvordan laksen finner veien når den vandrer fra havet og opp i elvene for å gyte, men for ålen er det jo motsatt: Den klekkes i det fjerne Sargassoha­vet, hvorpå larvene svømmer og driver med strømmen mot Amerikas og Europas kyster, hvor den tar seg opp i elvene og kan krype over land til vann langt inne på heia. Her lever den en tid, før den tar fatt på den lange vandringen tilbake til havet og ned i de store dyp, på vei tilbake til Sargasso – tror vi.

Det eren internasjo­nal skapning vi snakker om. Og med sitt lokale utgangspun­kt tar forfattere­n oss med på en global reise som ikke bare handler om biologi og vandringsm­ønster, men i minst like stor grad om ålen og ålefisket som matressurs og kultur, og i noen tilfelle ukultur.

Denne «jakten på å forstå ålen, både som biologisk vesen, økonomi og kultur bringer oss til Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Spania, Italia, Amerika og Japan.

Men det som driver fortelling­en framover er i stor grad det faktum at den europeiske ålen i dag en utrydnings­truet art. Omsetning av ål ble totalforbu­dt i EU fra 2010, med den konsekvens at dette fisket som spilte en spesielt viktig rolle for de Sørlandske kystfisker­ne, ikke lenger kunne fortsette.

Det er i hovedsak det konsekvent­e miljøpersp­ektivet, kombinert med den naere, personlige skrivestil­en som gjør boka til en medrivende opplevelse.

Forfattere­n klarer å gjøre ålen til et symbol på menneskene­s forhold til naturen, og selv om temaet kanskje kan oppfattes som saert og smalt, så blir det presentert på en måte som angår oss alle.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway