Fædrelandsvennen

Har ensomme Eleanor det helt fint?

- RANI HAGEN KATHLEEN

ROMAN

«Eleanor Oliphant har det helt fint»

Gail Honeyman. Oversetter: Cecilie Winger Aschehoug

Bestselger­omanen begynner lovende, men slutter kjedelig.

●●«Eleanor Oliphant har det helt fint» starter med beskrivels­en av hverdagen til Eleanor, en noe sosialt klønete person med få ambisjoner. Hun har en helt grei kontorjobb, løser kryssorden­e i Daily Telegraph i lunsjen og spiser den samme middagen hver fredag. Tilvaerels­en har vaert den samme siden studietide­n, og hun har ingen venner.

I begynnelse­n kan det virke som om romanen handler om et alminnelig ensomt menneske som har latt livet gått litt i stå. Leseren veksler mellom å synes synd på henne og å ikke gjøre det – Eleanor har en del usympatisk­e trekk, for eksempel er hun rask til å dømme andre mennesker. Det er ikke til tider ikke rart at hun ikke har noen venner.

Ved en tilfeldigh­et blir hun og en nyansatt kollega vitne til at en eldre herre faller om på gaten, og blir på denne måten trukket inn i hverandres liv. Første del handler om dette, samtidig som det også handler om Eleanors besettelse for en musiker hun aldri har møtt. Innimellom kommer hintene til hvorfor livet til Eleanor har blitt slik det har blitt, alt hva hun har gått i gjennom.

Første del av romanen er helt klart bedre enn den andre. Til tider kan den leses som en historie om et hvilket som helst ensomt menneske, og det er det interessan­te – hvordan man blir litt rar av å tilbringe så mye tid alene og ikke ha noen naere å bekjenne seg til, og om hvordan Eleanor sakte naermer seg andre mennesker igjen.

Den spesielle (og triste) forhistori­en til Eleanor er av mindre interesse. Derfor taper romanen seg i det del to begynner, jeg føler ingen sensasjons­lyst for Eleanors fortid. Nøstet løser seg opp uten at det føles nødvendig – vi har i løpet av første del fått vite såpass mye at store deler av del to føles som smør på flesk, og den grundige bearbeidel­sen av et traume som beskrives, er trettende og klisjéfylt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway