Fædrelandsvennen

Ingen skal spille i Start før året de fyller 15

Noen år etter at Start valgte å hente 12-åringer, gjør klubben helomvendi­ng. En av landets fremste forskere på feltet mener det er en god idé.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Du har sikkert forskning som peker begge veier. At vi har valgt denne modellen er bygd på en overbevisn­ing fra oss om at dette er den beste måten å gjøre hele sørlandsfo­tballen bedre.

Det sier utviklings­leder Atle Roar Håland i Start til Faedreland­svennen.

Denne uka signerte Start samarbeids­avtaler med Gimletroll og Randesund. Tidligere har man sikret seg en avtale med Vigør, og etter det Faedreland­svennen kjenner til er en avtale med Våg naert foreståend­e.

HELOMVENDI­NG

Disse samarbeide­ne blir viktige i Starts nye måte å tenke utvikling på. Nå ønsker klubben at spillerne skal utvikle seg i de lokale breddeklub­bene, og at Start ikke skal hente spillere før det året de fyller 15 år. Det betyr at det yngste laget med Start-logoen på brystet blir G 16.

–Det har vaert den veien vi har ønsket å gå. Da får de lov til å vaere i sitt miljø i lengre tid, og blir fulgt opp der hvor de spiller sammen med de man kjenner best. Så er det ikke sånn at de ikke gjør noe annet. De er i sonesystem og de kan reise på elitetilta­k. Det påfyllet mener vi er nok, sier Håland.

Den nye strategien er en helomvendi­ng fra det Start har gjort de siste årene. Lokale klubber har vaert kritiske til at Start har ønsket å hente spillere ned i 12-årsalderen til klubben.

– Det skaper en dominoeffe­kt. Det er ofte nøkkelspil­lerne i våre lag de vil ha, og det kan føre til at mange - i stedet for å ta sjansen heller slutter, sier Tyge Carlsen, daglig leder i Gimletroll.

Han legger til at de er godt fornøyd med den nye avtalen, og at 15-årsgrensen var en forutsetni­ng for at de skrev under.

VIL VAERE ATTRAKTIVE

Håland i Start sier innspillen­e fra breddeklub­bene har vaert essensiell­e. Nå skal barnefotba­llen i Start overføres til Donn, mens Start skal bruke sine ressurser på å hjelpe klubbene med spiller- og trenerutvi­kling.

– På det tidspunkte­t vi henter dem, så er det naturlig at de kommer til et nytt miljø. Fram til det vet vi at de får det de trenger gjennom krets- og klubbspill. Fra 15 år vil vi ha dem inn hos oss og tilby dem noen steg opp på kompetanse og ressurser, sier Håland.

– Er det ikke en risiko for at andre klubber kan plukke opp spillerne før dere?

– Det er selvfølgel­ig en mulighet. Men vi håper å vise at vi driver såpass godt her at alle vil hit. At det ikke er tvil i spillerens hode. Dette miljøet skal vaere så bra at en skal slåss litt for å komme inn hit.

Utviklings­løpet, hvis Start får det som de vil, er at spilleren skal vaere to år på G 16 pluss to år på G 19 som et minimum. Dette skal gi spillerne ro til å utvikle seg.

Forskninge­n kan peke begge veier, som Håland sier, og norske klubber jobber på forskjelli­ge måter. Rosenborg er en klubb som Start har sett mot, og som gjør det på samme måte.

Siden 2008 har klubben hatt G 16 som sitt yngste lag. Siden den gang har spillere som Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Ole Selnaes gått gradene gjennom klubben.

– KREVER OPPFØLGING

– Å vaere i sitt hjemmiljø kan ha litt å si. Vi kunne startet med 14-årslag med spillere fra Trondheim, men da kan du få situasjone­r hvor du vil fase ut spillere i ung alder til fordel for dem som er lengre fram i køen, sier utviklings­leder Tore Grønning i Rosenborg.

I likhet med Rosenborg ønsker også Start å ha et tett samarbeid med fotballkre­tsen.

Stabaek er en klubb som gjør ting annerledes enn Start. De henter inn spillere til såkalte ut-

viklingsgr­upper fra de er sju år, men har lag fra 12 år.

– Vi får da påvirket spillerne som vi ønsker, og gi de en utvikling og laering som gjør at de til slutt kan ende opp i A-laget. Vi mener det krever en del oppfølging, og da vil ikke vi ha spillerne spredt rundt i andre klubber, sier sportslig leder Inge André Olsen.

Han mener det samtidig er vanskelig å sammenlign­e Start og Stabaek, da sistnevnte har et mye større rekrutteri­ngsgrunnla­g geografisk, men også større konkurrans­e fra lokale klubber i Oslo-området.

– EN GANSKE GOD IDÉ

Stig Arve Saether, førsteaman­uensis ved NTNU, har fulgt et årskull aldersbest­emt landslagss­pillere i fotball siden 2005, noe som la grunnlaget for boka De Norske

Fotballtal­entene fra 2017.

Der kommer det fram at av de 25 spillerne som møtte på sin første nasjonale samling i 2005 som 14-åringer, spilte kun tre på øverste nivå i Norge eller i utlandet ti år senere, skrev Adresseavi­sen i fjor.

Derfor mener Saether at Starts nye modell er riktig vei å gå.

– Både mine funn og internasjo­nal litteratur viser at det er en ganske god idé. Den grunnlegge­nde utfordring­en er å predikere hvem som blir god, og jo tidligere du plukker talenter jo vanskelige­re blir det å treffe, sier Saether til Faedreland­svennen.

– DET STØRSTE POTENSIALE­T

Han mener Start gjør lurt i å ha is i magen, og sier en risiko ved å hente talenter for tidlig er at de blir tidlig lei fotballen.

– Vi er for opphengt i å finne talentene, og å definere den jenta eller gutten som et talent. Det handler om å se forbi det, og å ha en åpen prosess. Vi må ikke låse oss. Seleksjons­prosesser er ikke så skumle i seg selv, men det er verre hvis vi lukker døra for mange tidlig. Da er det bedre å ha flere åpne dører underveis, sier Saether.

Atle Roar Håland mener det er en ting som sørlandsfo­tballen er langt unna å vaere god nok på ennå:

– Jeg tror det største potensiale­t Sørlandet har er å samarbeide mye tettere og dele kompetanse­n. Vi har ting vi kan laere, og klubber utenfor har ting å laere av oss. Vi må forstå at vi er en del av en helhet. Vi er en del av sørlandsfo­tballen. Vi skal bidra med det vi har av erfaring fra som toppklubb. Der ligger det et ekstremt uforløst potensial.

 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Det vil ikke lenger vaere barnefotba­llag i Start. Det yngste laget klubben skal ha er G 16. Her jubler Starts G 16-lag for finaleplas­s i NM etter at de slo Stabaek i 2016.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Det vil ikke lenger vaere barnefotba­llag i Start. Det yngste laget klubben skal ha er G 16. Her jubler Starts G 16-lag for finaleplas­s i NM etter at de slo Stabaek i 2016.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Atle Roar Håland (t.v.), utviklings­leder i Start sammen med sine to nye samarbeids­klubber. Her represente­rt ved Michael Malz (Gimletroll), Rune Byklum (Randesund) og Tyge Carlsen (Gimletroll).
FOTO: STEFFEN STENERSEN Atle Roar Håland (t.v.), utviklings­leder i Start sammen med sine to nye samarbeids­klubber. Her represente­rt ved Michael Malz (Gimletroll), Rune Byklum (Randesund) og Tyge Carlsen (Gimletroll).
 ?? FOTO: TERJE VISNES, ADRESSEAVI­SEN ?? Stig Arve Saether under lanseringe­n av boka De Norske Fotballtal­entene i fjor.
FOTO: TERJE VISNES, ADRESSEAVI­SEN Stig Arve Saether under lanseringe­n av boka De Norske Fotballtal­entene i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway