Fædrelandsvennen

Sørlandsba­nen blir britisk

For første gang skal et utenlandsk selskap drifte norsk togtrafikk. Det britiske selskapet Go-ahead er tildelt milliardko­ntrakten om å kjøre tog på Sørlandsba­nen de ti neste årene. Det skaper reaksjoner.

- SVEINUNG BENTZRØD JAN GUNNAR FURULY CHRISTINA ØSTTVEIT VEGARD NEKSTAD ELLING SVELA

I dag får NSB 486 millioner i året. Go-ahead har vunnet kontrakten på å love å drive trafikk her for gjennomsni­ttlig 150 mill i året.

– En del av forklaring­en er at de legger opp til å rekruttere mange flere passasjere­r, sier jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik.

Hun sier at pris til slutt ble avgjørende.

Go-ahead er et privat selskap hjemmehøre­nde i Newcastle i England. Det er den største jernbaneak­tøren i Storbritan­nia og den største bussaktøre­n i London. Selskapet har også vunnet flere kontrakter i Tyskland. Selskapet har opprettet et norsk dattersels­kap Go-ahead Norge AS, som skal stå for driften.

Go-ahead får fra desember 2019 oppdraget med å gjøre en bedre jobb enn i dag på:

●●Sørlandsba­nen DrammenKri­stiansand-stavanger

●●Arendalsba­nen mellom Nelaug stasjon og Arendal by

●●Jaerbanen, lokalbanen Stavanger-sandnes-egersund

Disse tre selskapene var i finaleheat­et:

●●NSB

●●Svenske SJ

●●Go-ahead

Selskapet vil få et vederlag på 1,5 milliarder kroner over ti år. Den totale verdien av kontrakten gjennom hele avtaleperi­oden ligger på rundt 5,8 milliarder kroner.

I dag er det NSB som er ansvarlig for togoperasj­onen på strekninge­ne. Go-ahead Nordic har som mål å overta eksisteren­de togpersone­ll fra NSB, og vil inngå dialog med personalgr­uppene tidlig i mobiliseri­ngsfasen.

– UTROLIG GLADE

– Vi er naturligvi­s utrolig glade for å ha vunnet vår første togkontrak­t i Norge. Samtidig er vi ydmyke overfor oppgavene og utfordring­ene som ligger foran oss. Vårt mål er å etablere et attraktivt kollektivt­ilbud for å få flere fornøyde kunder, sier Magnus Hedin, administre­rende direktør i Go-ahead Nordic.

Selskapet får nå litt over ett år på seg til å forberede overtakels­en av trafikken på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen og kan starte fra 15. desember 2019.

Ansatte som tilbys overføring fra NSB AS til Go-ahead etter reglene i arbeidsmil­jøloven og jernbanelo­ven beholder dagens lønns- og arbeidsvil­kår. Selskapet vil dessuten tilby en pensjonsor­dning tilsvarend­e den fremforhan­dlede avtalen for operativt personell i NSB AS.

Trafikkavt­alen varer fra desember 2019 til desember 2027, med mulighet for forlengels­e i to år.

– FÅR HALVERT KOSTNADENE

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) er fornøyd med at det britiske selskapet overtar driften av Sørlandsba­nen, og mener togtilbude­t blir minst like godt som i dag, samtidig som kostnadene blir mye lavere.

– Over en tiårsperio­de vil vi få halvert kostnadene til driften av togtilbude­t på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen. Det utgjør et betydelig beløp, godt over tre milliarder kroner. Det kan en få mange forbedring­er i jernbaneti­lbudet for. Jeg kommer til å følge nøye med på at de store endringene som er gjennomfør­t i jernbanese­ktoren, faktisk fører til mer jernbane for pengene, sier Dale i en pressemeld­ing.

MINST PUNKTLIG

Sørlandsba­nen har vaert Norges minst punktlige langdistan­sebane fra midten av september til midten av oktober, ifølge Bane Nors statistikk (statistikk for uke 37–41).

●●Sørlandsba­nen hadde 67 prosent punktlighe­t.

●●Arendalsba­nen hadde 87 prosent punktlighe­t.

●●Jaerbanen hadde 88 prosent punktlighe­t.

Til sammenlign­ing hadde Dovrebanen til Trondheim i samme periode en punktliget på 85 prosent, Bergensban­en en punktlighe­t på 81 prosent.

UTFORDRING­ENE I Kø

Å kapre nye passasjere­r blir også en tøff oppgave, av følgende to grunner:

●●Statens vegvesen og Nye Veier har bygget, og skal bygge, lange motorveist­rekninger mellom Oslo-kristiansa­nd-stavanger. I dag er det firefelts motorvei Oslo-langangen i Telemark. Neste år åpnes strekninge­ne E18 Rugtvedt-dørdal, videre gjennom Telemark, og E18 Tvedestran­dArendal.

●●Det blir mye buss for tog i årene som kommer, noe som var en viktig årsak til at Flytoget trakk seg fra konkurrans­en. Spesielt det første stykket fra Drammen blir frem til 2025 preget av omfattende byggearbei­der.

Men det finnes også lyspunkter: I desember 2015 kåret Aftenposte­n toget til beste reisemåte mellom Oslo og Kristiansa­nd, i konkurrans­e med fly, buss og bil.

Sørlandsba­nen kan på lang sikt bli koblet sammen med Vestfoldba­nen via Porsgrunn-gjerstad. Det vil redusere reisetiden kraftig.

NSB: – ØNSKER DEM LYKKE TIL

– Vi gratulerer Go-ahead og ønsker dem lykke til, sier konserndir­ektør for NSB persontog, Arne Fosen i NSB, i en pressemeld­ing.

Ifølge Fosen ønsker NSB å samarbeide tett med Go-ahead for at overgangen skal bli smidigst mulig for kunder og ansatte.

– Fram til ny operatør er på plass skal vi sørge for at de reiser med oss hver dag får det tilbudet vi har lovet dem, sier Fosen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway