Fædrelandsvennen

Tøffe tider for toget

Et britisk selskap vant konkurrans­en om å få kjøre på Sørlandsba­nen. Det skaper debatt. Men konkurrans­e er positivt.

-

Forhåpentl­igvis vitner de ambisjonen­e Goahead legger for dagen om et tilbud med større effektivit­et og presisjon.

Det britiske selskapet Go-ahead la inn i et anbud på 150 millioner kroner for å drifte strekninge­n i snitt i året, 336 millioner kroner mindre enn det NSB får i dag. De begrunner det lave anbudet med en ambisiøs målsetning om å rekruttere atskillig flere passasjere­r.

Det er en målsetning vi heier på av mange grunner. Samtidig skal det bli spennende å se om det britiske selskapet klarer å løfte «problembar­net» Sørlandsba­nen. Det er for eksempel den strekninge­n som har vaert Norges minst punktlige langdistan­sebane fra midten av september til midten av oktober, ifølge Bane Nors egen statistikk.

sørlandsba­nen hadde 67 prosent punktlighe­t, Arendalsba­nen 87 prosent og Jaerbanen 88 prosent punktlighe­t. Til sammenlign­ing had- de Dovrebanen til Trondheim i samme periode en punktlighe­t på 85 prosent. Dette viser at driften på Sørlandsba­nen har et betydelig forbedring­spotensial, for å si det forsiktig.

i tillegg planlegges det i dette området, på Sørog Østlandet, betydelige utbygginge­r og utbedringe­r på veinettet. Det kan få konsekvens­er for togtrafikk­en og kan bli en stor utfordring for de nye driverne.

Det er gode grunner for at regjeringe­n og stortingsf­lertallet har villet åpnet for konkurrans­eutsetting på norske jernbanesk­inner. Resultatet ser jo nå ut til å bli betydelig billigere. Forhåpentl­igvis vitner de ambisjonen­e GoAhead legger for dagen om et tilbud med større effektivit­et og presisjon. I så fall kan toget bli et enda bedre transporta­lternativ til fly og buss, hvor konkurrans­en mellom Kristiansa­nd og Oslo i dag er stor.

Go-ahead er heller ingen hvemsomhel­st når det kommer til tog – det er for tiden den største aktøren i Storbritan­nia og der er togtrafikk­en både stor og viktig.

Reformkrit­ikere frykter tap av arbeidspla­sser og mener at norsk infrastruk­tur skal vaere på norske hender. Vi mener det overordnen­de er at tog blir et enda bedre tilbud for reisende, at det er kontinuerl­ig fokus på kostnader – slik at innsparte midler kan bidra til nye togtilbud, og at miljøvennl­ig transport blir en enda mer reell konkurrent til bil, buss og fly.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? NSB tapte anbudet om togdrift på Sørlandsba­nen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN NSB tapte anbudet om togdrift på Sørlandsba­nen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway