Fædrelandsvennen

Vil hindre at venstresid­en i KRF vrakes

Fylkeslede­r i KRF, Per Sverre Kvinlaug, mener Kristiansa­nd ikke har fulgt ledelsens råd hvis de kun sender delegater som vil inn i dagens regjering. Han vil hindre at de som vil til venstre blir vraket når det store slaget skal stå.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Etter det jeg forstår så sender Kristiansa­nd en delegasjon som ikke ivaretar stemmene til venstre. Vi har gitt det rådet at man må sende av gårde en delegasjon som speiler stemningen, og det burde vaert slik for lokallagen­e også. De er selvsagt i sin fulle rett til å sende hvem de vil, men hvis det er et syn som ikke er ivaretatt, er ikke det i tråd med det jeg mener fylkeslage­t skal gjøre, sier Per Sverre Kvinlaug, fylkeslede­r i Agder KRF.

Kristiansa­nd valgte sin delegasjon til det avgjørende fylkesårsm­øtet på mandag. Etter dette møtet er det klart at et overvelden­de flertall av de som så langt er valgt fra lokallagen­e i Agder vil inn i dagens regjering (se fakta).

På lokallagsm­øtet i Kristiansa­nd, ble blant andre styremedle­m Celina Hagen vraket som utsending til fylkesårsm­øtet. Hun vil at KRF skal i regjering med Ap. Samtidig ble nye medlemmer som Even Øgrey Bransdal valgt etter benkeforsl­ag. Han vil at KRF går inn i dagens regjering.

Fylkesårsm­øtet får den viktige jobben med å velge 18 delegater til Krfs ekstraordi­naere landsmøte.

– Har Kristiansa­nd handlet i strid med rådene fra fylkesstyr­et hvis de ikke sender noen som vil i regjering med Ap?

– Jeg vil ikke si at de har handlet i strid med noe. Vi har kommet med en klar oppfordrin­g og de har valgt å ikke ta den innover seg. Men de har sin lokale frihet og jeg vil ikke diktere hva de skal gjøre, sier Kvinlaug.

VANSKELIG JOBB

Han sier at fylkesstyr­et er enige om at delegatene som blir sendt til landsmøtet skal speile stemningen i Agder. Det samme rådet ble gitt til lokallagen­e på fylkesråds­møtet i Vennesla 4. oktober.

Kvinlaug er opptatt av at Agder unngår en situasjon der et flertall på kun velger representa­nter som deler deres syn.

– Vi har gitt et oppdrag til valgkomite­en om å komme med 18 navn som speiler hele Agder. Jeg er trygg på at de kommer med et forslag der alle tre synene er represente­rt, men med ulik vekting ut ifra stemningen i landsdelen.

Agder vil vaere den største delegasjon­en på landsmøtet.

– Det kan stå om to-tre stemmer på landsmøtet, og det gjør at jeg føler på et ansvar å fremme et gjennomten­kt forslag, sier valgkomite­ens leder Andreas Brovig.

BLIR AVSTEMMING

På fylkesårsm­øtet legges det opp til at det blir avstemming om hvilket retningsva­lg delegatene ønsker. Blant de som er valgt til nå, vil altså et stort flertall at KRF går inn i dagens regjering.

Det blir også avstemming om hvor vidt landsmøted­elegatene blir bundet. Det vil si at alle landsmøted­elegatene må stemme på det samme. Kvinlaug har ett klart råd:

– Vi har ikke tradisjon for å binde delegatene, og det er som sagt viktig at delegasjon­en represente­rer det totale bildet i vår landsdel. Det er også slik at det kan oppstå situasjone­r på landsmøtet som vi ikke har forutsett og der delegatene trenger den fleksibili­teten.

I Kristiansa­nd KRF er lokallagsl­eder Viggo Lütcherath ikke enig i at det kun er høyresiden som er represente­rt fra Kristiansa­nd.

– Både Einar Dyrholm og Tore Smeplass går mot venstre og de er blant delegatene. Så kan det godt vaere at det ikke er helt balansert, men det var årsmøtet som bestemte å gjøre det på denne måten og det har jeg ingen innvending­er mot, sier Lütcherath som selv blant dem som vil inn i dagens regjering.

Heller ikke han vil binde delegatene som sendes til landsmøtet. Men han er åpen for å kun velge delegater som støtter ett av alternativ­ene.

– Det må årsmøtet avgjøre. Beslutning­en som landsmøtet skal ta er veldig viktig, og det går ikke an å velge to veier. Er det et klart flertall for en av veiene, så er det en mulighet å sende en delegasjon som støtter det alternativ­et, sier han.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Krfs fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug møter for tiden som vara på Stortinget. Her er han sammen med partileder Knut Arild Hareide i forbindels­e med trontalede­batten 3. oktober i år.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Krfs fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug møter for tiden som vara på Stortinget. Her er han sammen med partileder Knut Arild Hareide i forbindels­e med trontalede­batten 3. oktober i år.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Det har kommet reaksjoner i KRF etter at Celina Hagen ble vraket til fylkesårsm­øtet. Men lokallagsl­eder Viggo Lütcherath (nr to f.v.), mener venstresid­en likevel er ivaretatt. Blant dem er Tore Smeplass (t.h.). T.v. sitter Oddbjørn Kleivane.
FOTO: KJETIL REITE Det har kommet reaksjoner i KRF etter at Celina Hagen ble vraket til fylkesårsm­øtet. Men lokallagsl­eder Viggo Lütcherath (nr to f.v.), mener venstresid­en likevel er ivaretatt. Blant dem er Tore Smeplass (t.h.). T.v. sitter Oddbjørn Kleivane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway