Fædrelandsvennen

Mistet alt – hadde ikke forsikring

Syriske Jameel Kurdi hadde ikke hørt om innboforsi­kring. Da kjellerlei­ligheten i Vågsbygd ble fylt med vann mistet han og barna nesten alt de eide.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg hadde akkurat hentet barna i barnehagen og på skolen og vi skulle spise, da det plutselig kom vann ut av veggene. I løpet av noen minutter stod gulvet under vann, og det elektriske anlegget kortslutte­t.

Jameel Kurdi forteller om den dramatiske ettermidda­g 7. september da det i Kristiansa­nd falt 80 centimeter nedbør i løpet av to timer, og en rekke hus og veier ble satt under vann.

– Det fosset skittent vann opp fra kloakken, og møbler, klaer og leker fløt rundt i kjellerlei­ligheten. Det samme gjorde skolesekke­n og bøkene til sønnen min, forteller Jameel Kurdi.

Denne fredagen ble brannvesen­et og ingeniørve­senet i kommunen nedringt fra fortvilte huseiere som hadde fått kjellerne sine fylt med vann. Også en rekke veier måtte stenges.

300 KRONER I NØDHJELP

35-åringen som bor alene med sin fire år gamle datter og åtte år gamle sønn, fikk et nytt sjokk da det ble klart at huseiers forsikring ikke dekket skader på leietakers innbo eller erstatning­sbolig for dem.

– Det var noen dager til jeg skulle få lønn fra instruksjo­nsprogramm­et jeg deltar i, og hadde bare 200 kroner på kontoen. Jeg søkte om nødhjelp for å kunne få nye klaer til barna, og fikk 300 kroner. Det var jo ikke akkurat så mye, da både klaer og all maten vår måtte kastes, sier Jameel Kurdi.

FLYKTET FRA KRIGEN

Jameel Kurdi flyktet fra Syria til Libanon, da krigen ødela familiens klesfabrik­k og forretning­svirksomhe­t. Etter fire år i Libanon reiste han høsten 2015 videre til Norge, der han etter hvert fikk oppholdsti­llatelse.

– I Libanon arbeidet jeg som kokk, og har nå i høst begynt på Tangen videregåen­de skole på utdannings­programmet restaurant og matfag. Drømmen er å starte egen restaurant med syrisk, libanesisk og tyrkisk mat på menyen, sier han.

INNLOSJERT I NØDBOLIG

Den lille familien er nå installert i en eldre, sparsomt møblert nødbolig i Kvadrature­n. Hver morgen tar barnefaren bussen ut til Vågsbygd og leverer datteren i barnehage og sønnen på skolen, for så å ta bussen tilbake til sentrum for selv å gå på skole. Om ettermidda­gen tar han på nytt bussen ut til Vågsbygd for å hente barna.

VIL ADVARE ANDRE

I tillegg til skolegang har tobarnsfar­en engasjert seg i frivillig arbeid i blant annet Røde Kors og Kirkens Bymisjon og i fadderordn­ingen for flyktninge­r.

– Jeg forteller alle jeg treffer om hva de risikerer ved ikke å tegne innboforsi­kring, og håper andre skal slippe å komme i samme situasjon som meg, sier Jameel Kurdi.

MANGE ER UTEN FORSIKRING

– Vi vet at altfor mange dropper å tegne innboforsi­kring. Nesten hver gang det er brann i et bygg med flere boenheter er det noen som ikke har sørget for å forsikre eiendelene sine, sier kommunikas­jonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Han mener de som ikke har innboforsi­kring løper en stor risiko. En godt etablert familie kan fort ha verdier i boligen for flere hundre tusen kroner, og faktisk i noen tilfeller for over én million kroner.

– Det blir fort mye penger når en begynner å regne på hvor mye det vil koste å kjøpe nytt alt fra undertøy og full garderobe til alt som ligger i skuffer og skap. Selv på en liten studenthyb­el kan det vaert store verdier, sier Arne Voll.

HVER 10. UTEN FORSIKRING

Informasjo­nsdirektør Jon Berge i If Skadeforsi­kring viser til en undersøkel­se fra tidligere i år som viste at hver 10. som bodde i et borettslag ikke hadde tegnet innboforsi­kring. Han tror dette tallet er dekkende for befolkning­en totalt sett.

– Nyetablert­e, studenter, flyktninge­r og personer som nylig har vaert gjennom samlivsbru­dd er nok overrepres­entert i gruppen som ikke har innboforsi­kring, sier han.

Jon Berge tror de faerreste dropper innboforsi­kringen for å spare penger, men rett og slett glemmer det eller ikke tenker at det er så farlig.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Jameel Kurdi vil advare andre mot å ikke tegne innboforsi­kring. Barna, Hana (4) og Salaheddin (8), savner lekene sine og vennene fra nabolaget der de bodde i Vågsbygd.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Jameel Kurdi vil advare andre mot å ikke tegne innboforsi­kring. Barna, Hana (4) og Salaheddin (8), savner lekene sine og vennene fra nabolaget der de bodde i Vågsbygd.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Slik så det ut inne i kjellerlei­ligheten til Jameel Kurdi den regnfulle fredagen i september.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Slik så det ut inne i kjellerlei­ligheten til Jameel Kurdi den regnfulle fredagen i september.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway