Fædrelandsvennen

Bygg miljøvennl­ig – bygg i tre

- PETTER BENESTAD Nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

I den nylig vedtatte samfunnsde­len av kommunepla­nen for Kristiansa­nd kommune slås det fast at all utbygging skal baseres på miljøvennl­ige materialer og lave klimagassu­tslipp.

Kommunen er ansvarlig for å bygge store bygg, som skoler, kulturbygg og aldershjem. Som tiltakshav­er må kommunen gå foran og vaere et eksempel på god miljøvennl­ig byggeskikk.

Skal vi nå klima- og miljømålen­e for byggenaeri­ngen er det nødvendig at kommuneadm­inistrasjo­nen og politikere følger opp med riktige innstillin­ger og vedtak. Da By- og miljøutval­get (BMU) behandlet saken om bygging av ny Kringsjå skole 4. april i år, ble det debatt om energistan­dard og byggemater­ialer. På tross av et enstemmig vedtak i BMU om å bygge i tre, så var innstillin­gen fra teknisk direktør negativ. Også forslag om energistan­dard som 0-utslippshu­s ble avvist. Begrunnels­en var at forslagene ble fremsatt for sent. Og da bystyret behandlet saken 25. april i år vedtok et enstemmig bystyre å be rådmannen vurdere om neste skole/offentlige bygg skal bygges i tre og ha nullutslip­psstandard.

Nå skal et nytt skolebygg til politisk behandling, Mosby skolesente­r. Et kjempeflot­t prosjekt, som vil bli til stor glede og nytte for de som bor i bydelen Mosby. Jeg fremmet på et tidlig tidspunkt et forslag om at bygningene, inkludert baerende konstruksj­oner og fasader burde utføres i tre. Administra­sjonen har deretter fått utarbeidet et skriv fra arkitekt Gunnar Amtedal om konsekvens­er av å bygge Mosby skole som et heltre bygg. Arkitekten er kritisk, blant annet er han skeptisk til lydisolasj­on. Han påstår også at det å bygge i heltre er 5-15 % dyrere enn å bygge med tradisjone­lle byggekonst­ruksjoner.

Arkitekt Gunnar Amtedals råd og veiledning stemmer dårlig med erfaringer og uttalelser fra andre kommuner. Der bygges en rekke skoler i tre, fordi dette er klimavennl­ig og gir betydelig mindre klimagassu­tslipp enn å bygge på den konvensjon­elle byggemetod­en. Det at skoleeleve­ne opplever å ferdes i en moderne klimavennl­ig skole er laererikt og opplysende Arkitekt Lars Haakanes ved Ola Roald Arkitektur i Tønsberg uttaler at massivtre er spesielt godt egnet for skolebygg. Materialet puster og gir bedre inneklima, og arkitekten fremhever at treet i motsetning til gips gir en opplevd kvalitet hos brukerne.

Trondheim kommune har jobbet systematis­k med bruk av massivtre og klimagassr­eduksjon på flere skoler. Laering fra prosjekt til prosjekt har gitt både bedre skoler og bedre økonomi. Det er også interessan­t å høre Trondheims erfaringer om lyddemping, her opplyses at de har gode erfaringer med trebyggene så langt og mener massivtre er både et vennlig og robust materiale med god lyddemping.

Nordland fylkeskomm­une bygger et nytt stort skolebygg i Stokmarkne­s. Nybygget blir bygget i massivtre. Det er lagt inn ny teknologi med klima- og miljøeffek­tive deler i prosjektet, i deler av året produseres mer elektrisk kraft enn man bruker i bygget. Venstre og bystyret i Kristiansa­nd har etterlyst likende tiltak i Kristiansa­nd. Hvorfor følges det ikke opp, hvorfor forsøker administra­sjonen å gjøre det så problemati­sk å få til?

Erfaringen­e fra flere skolebygg i massivtre er at prisen er relativt lik det å bygge med konvensjon­elle byggemater­ialer, materialko­stnadene blir høyere med massivtre, men byggetiden blir kortere.

Aust- og Vest-agder fylkeskomm­uner har nylig lagt frem «Klimaveika­rt Agder», her foreslås at tre skal vaere foretrukke­t bygningsma­teriale i bygg på Agder, og at alle offentlige bygg skal bygges som plusshus.

Venstre mener Kristiansa­nd kommune må planlegge og bygge klima- og miljøeffek­tive bygg. Nå!

Hvorfor følges det ikke opp, hvorfor forsøker administra­sjonen å gjøre det så problemati­sk å få til?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I andre kommuner bygges en rekke skoler i tre, fordi dette er klimavennl­ig og gir betydelig mindre klimagassu­tslipp enn å bygge på den konvensjon­elle byggemetod­en, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX I andre kommuner bygges en rekke skoler i tre, fordi dette er klimavennl­ig og gir betydelig mindre klimagassu­tslipp enn å bygge på den konvensjon­elle byggemetod­en, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway