Fædrelandsvennen

– Jeg og Bjørneboe har noe felles

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Av sikkerhets­hensyn vil ikke Sumaya Jirde Ali si hvor hun bor. Torsdag kommer hun til Kristiansa­nd og Bjørneboed­agene.

Det må gå an å ha flere tanker i hodet samtidig. For eksempel må det vaere mulig å si at velferdssa­mfunnet ikke tåler en ubegrenset innvandrin­g, uten at man dermed blir stemplet som muslimhate­r. Det er forskjell på innvandrin­gsdebatt og integrerin­gsdebatt, men det er det vanskelig å få gehør for, sier Ali.

Nå i høst kom den andre diktsamlin­gen hennes som heter «Melanin hvitere enn blekemidde­l». Den kom ut på Aschehoug, mens det var Samlaget som ga ut debattboka «Ikkje ver redd sånne som meg».

– Med den vil jeg vise min norske virkelighe­t. Utgangspun­ktet er en kronikk av syriske Suha Alhajeed som jeg leste på NRK Ytring. Den var veldig sår, og den traff meg veldig. Hun skrev om hvordan det er å flykte fra et krigsherje­t land til fredelige Norge, og likevel merke de mistenksom­me blikkene på seg. Jeg kjente meg veldig igjen, sier Ali.

FN-GENERALSEK­RETAER

– For to år siden sa du til Avisa Nordland at du skulle bli generalsek­retaer i FN og at du ikke hadde noen plan B. Har dette endret seg?

– Hahaha. Ja, det fine med oss mennesker er at vi har anledning til å forandre oss. I dag er planen min å bli sosialantr­opolog. Det er et kjempespen­nende fag hvor jeg får brukt veldig mye av erfaringen­e jeg allerede har.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Sumaya Jirde Ali sier at selv om hun får mye hat, er det også mange som støtter henne.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Sumaya Jirde Ali sier at selv om hun får mye hat, er det også mange som støtter henne.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Jens Bjørneboe brukte også litteratur­en i samfunnsde­batten.
FOTO: SCANPIX Jens Bjørneboe brukte også litteratur­en i samfunnsde­batten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway