Fædrelandsvennen

Premiumfam­iliebilen er blitt litt tøffere

Den har lenge vaert en av de viktigste modellene til Mercedes. Etter el-revolusjon­en er den kommet litt i skyggen, men nå er C-klasse fornyet og verd naermere bekjentska­p.

- TEKST: TOR MJAALAND

Ved første øyekast likner C 200 4matic stasjonsvo­gn på den forrige modellen som ble skikkelig oppgradert i 2014. Utvendig er grillen, frontlykte­ne og frontfange­r ny, men ellers er det mye i det skjulte Mercedes har oppgradert den populaere familiebil­en. Totalt skal det vaere over 6000 komponente­r i bilen som er nye.

Ny er også motoren i bilen vi prøvde, en 1,5 liter bensinmoto­r på 184 hk og med såkalt EQ Boost, eller mildhybrid, som Mercedes har lansert på flere modeller den siste tiden.

Mildhybrid betyr at en liten elmotor er koplet direkte til svinghjule­t, gir noen hestekreft­er ekstra, og skal få ned forbruk og utslipp. Det siste kommer vi tilbake til. Uansett er motoren slik du forventer fra den tyske premiumpro­dusenten; fleksibel, svaert stillegåen­de og passe rask til at du føler at det er en skikkelig Mercedes du kjører.

Med Amg-pakke vil kanskje noen tro at det er en fullblods AMG du kjører, men det var det altså ikke. Men tøffhetsgr­aden øker utvilsomt noen hakk på en allerede stilig bil der 19 toms felger ytterliger­e bidrar til kjekkhet. Uten at støynivå eller veiunderla­g blir ubehagelig.

HØYT NIVÅ

For Mercedes kan det med å lage biler der design, komfort og kjøreglede går hånd i hånd. En ny infotainme­ntskjerm i tillegg til digitale instrument­er er enkel å betjene. Ellers er det ryddighet og stil på høyt nivå innvendig i C 200 der du svaert behagelig synker passe langt ned i skinnsetet.

C-klasse med Mercedes sitt eminente firehjulst­rekk, 4Matic, burde vaere midt i blinken for norske familier som ønsker en trygg bil på all slags føre, til fjells på vinterføre og på slapsete sørlandsve­ier en vinterdag når vaergudene slipper seg løs. Plassen til fører og passasjere­r er bra, bagasjevol­umet på rundt 500 liter kanskje ikke så voldsomt imponerend­e, men burde holde for de fleste. Utforminge­n er slik at det sluker bra antall kofferter, for eksempel.

SPORTMODUS

Utfordring­en for Mercedes og andre som lager supergode stasjonsvo­gner med bensin- eller diselmotor­er er at folk flest vil sitte suv-høyt og gjerne ha mulighet til elektrisk kjøring noen mil. Det har gitt solide utslag på salgsstati­stikken for disse bilene. Litt trist, egentlig, for dette er biler som både gir komfort, kjøreglede og mye bil for pengene.

På tur registrere­r du at bilen har støttesyst­emer for autonom kjøring, absolutt en ekstra trygghet. Skal du ha litt ekstra moro, velger du sportmodus i kjøreprogr­ammet. Da våkner litt mer av villdyret i familiebil­en.

Mercedes har aldri påstått å vaere en «billigbil». Denne, med firehjulsd­riften, starter på rundt 570.000 kroner. Men så er det ekstrapakk­ene da, som får prisen til å gå i vaeret. Vår prøvebil hadde som nevnt Amg-pakke, med alt det innebaerer, og fyker opp i

750.000 kroner.

Tilbake til den nye mildhybrid motoren. Mercedes oppgir forbruket til å ligge rundt 0,7 liter per mil på blandet kjøring. I enkelte tester ser vi at sluttresul­tatet har blitt rundt 0,8 liter. Det er kanskje litt skuffende høyt på en motor som ellers er prima. Utslipp på rundt 160 gram CO2 er også klart høyere enn for søsteren med dieselmoto­r.

Dermed er det kjapt å foreslå at dieselen med omtrent like mange hestekreft­er er et aktuelt alternativ. En strålende fornøyd kunde som nylig hadde valgt denne meldte tilbake til forhandler om forbruk på 0,43 l/mil.

Men uansett motorvalg er C 200 4Matic et av de beste kjøpene i en klasse der heftigste konkurrent­er antagelig er Audi A4, BMW 3-serie og nye Volvo V60. Med andre ord, her er konkurrans­en tøff.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Denne liker vi, et godt alternativ til berøringss­kjermen.
FOTO: TOR MJAALAND Denne liker vi, et godt alternativ til berøringss­kjermen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ytre sett er det ikke store forskjelle­r fra den forrige utgaven av Mercedes C 200 4Matic. Men over 6000 komponente­r skal vaere fornyet.
FOTO: TOR MJAALAND Ytre sett er det ikke store forskjelle­r fra den forrige utgaven av Mercedes C 200 4Matic. Men over 6000 komponente­r skal vaere fornyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway