Fædrelandsvennen

Denne elbilen «lades»

En hydrogenbi­l tanker like raskt som en fossilbil og kommer uten rekkevidde­angst. Men den kan fylle tanken bare to steder her i landet.

-

I en hydrogenbi­l omdanner brenselcel­len hydrogen til strøm som forsyner elmotoren med energi.

Tyve år etter at flere av de store bilproduse­ntene optimistis­k kastet seg over brenselcel­leteknlogi­en, er antallet hydrogendr­evne personbile­r fortsatt svaert begrenset.

Her hjemme er det kun blitt registrert et titalls biler i året, og nylig ble det kjent at Hyop legger ned alle sine fem hydrogenfy­llestasjon­er. Det betyr at det pr. i dag kun finnes to operative hydrogenst­asjoner i Norge, én i Åsane i Bergen og én i Sandvika i Baerum.

En avgjørelse interesseo­rganisasjo­nen Norsk Hydrogenfo­rum (NHF) beklager, og mener det må gjøres politiske grep for å sikre at hydrogen for alvor skal kunne få fotfeste som et alternativ­t drivstoff i transports­ektoren.

Samtidig viser en rapport fra KMPG, hvor ledere i bilindustr­ien er blitt spurt om hvilke trender de tror vil dominere i årene fram til 2025, at hydrogen scorer høyest.

Satser på hydrogen

Toyota og Hyundai har vaert på markedet med hydrogendr­evne personbile­r i flere år, og Hyundai er snart salgsklare med sin nye Nexo.

Det er en mellomklas­se suv med en rekkevidde på 666 km og bagasjerom på 461 liter. Prislapp 585.900 kroner. Til sammenlign­ing forlanger Toyota fra 559.000 kroner for sin hydrogenbi­l Mirai.

Også produsente­r som BMW, Audi og Mercedes-benz driver forskning på og utvikling av hydrogente­knologi.

Preproduks­jonsmodell­er av Mercedes-benz GLC F-cell Plugin hybrid som kombinerer et ladbart batteri med hydrogen, testes for øyeblikket i utvalgte markeder.

Skjønt informasjo­nssjef Audun Hermansen hos den norske Mercedes-importøren Bertel O. Steen AS, vet ikke når en serieprodu­sert modell blir tilgjengel­ig for norske kunder.

Hos BMW mener man at hydrogenbi­ler ligger noen år fram i tid, og at hovedfokus i første omgang er få ut flere batteriele­ktriske modeller på markedet.

Audis hydrogendr­evne konseptbil h-tron er blitt vist fram flere ganger de siste årene, men den norske Audi-importøren har ikke fått noen tydelig indikasjon på når den lanseres.

– Så vidt vi vet kommer den ikke i 2019, og det er foreløpig for tidlig å si om den kommer i 2020, opplyser kommunikas­jonssjef hos Audi, Morten Moum.

Lastebiler

Hydrogen spås av blant andre forskere ved Sintef å kunne bli et viktig alternativ til diesel innen transports­ektoren.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TOYOTA ?? I en brenselcel­le omdannes hydrogen til strøm og vanndamp. Strømmen lagres på et lite batteri som forsyner elmotoren med energi.
ILLUSTRASJ­ON: TOYOTA I en brenselcel­le omdannes hydrogen til strøm og vanndamp. Strømmen lagres på et lite batteri som forsyner elmotoren med energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway