Fædrelandsvennen

Hvem er min neste?

- METTE B. STOVELAND

Luk.10, 25-37.

I tre dager har jeg skrevet andakter over tekster fra det gamle testamente, fra mosebøkene og ordspråken­e. De neste dagene skal det handle om den nye tid, og hva Jesus formidlet om de samme temaene. Alt Jesus bekrefter fra det gamle testamente gjelder fremdeles. Han hjelper oss å skille mellom det som er opphevet, det som er oppfylt og det som fremdeles har gyldighet.

At vi skal elske vår neste har Gud sagt siden tidenes morgen. I dag gir Jesus oss historien om den barmhjerti­ge samaritan: En mann ligger i grøfta uten å kunne ta vare på seg selv. Det kommer mange forbi, de ser ham men går videre. Så kommer en fremmed, en fra et annet folk, en som blir regnet for en fiende og en sviker. Han gir nødvendig hjelp, tar mannen med seg til behandling, betaler, kvalitetss­ikrer – og vil komme tilbake for å sjekke at alt går bra.

En lovkyndig i Israel kom til Jesus og spurte hvem hans neste var. Jesus fortalte denne historien, og stilte spørsmålet tilbake: Hva tror du selv. Da var jo svaret innlysende. Han som viste barmhjerti­ghet viste seg som den forkomnes neste.

Hva er det ved denne historien som viser hva som er rett i Guds øyne? Antagelig at han så mennesket i nød uten å gå forbi! Han satte medmennesk­elighet øverst på prioriteri­ngslista, foran egen travelhet! Han behandlet et menneske med verdighet og respekt uten å bry seg om stand og stilling, venn eller fiende! Og han gjorde det han kunne med de ressursene han rådde over!

Jesus sa til den lovkyndige: Gå du og gjør som han, så skal du leve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway