Fædrelandsvennen

– Jenta er truende, voldelig og manipulere­nde

- CONNIE BENTZRUD

De rettspsyki­atriske sakkyndige i ankesaken mot 16-åringen som er tiltalt for drap og drapsforsø­k etter knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret i juli 2017, mener jenta viser trekk av ustabil, dyssosial og dramatiser­ende personligh­etsforstyr­relse.

Lege og spesialist i psykiatri, Agneta Nilsson var den første av rettspsyki­atrisk sakkyndige som forklarte seg for Agder lagmannsre­tt torsdag.

– Det er ikke akseptert i Norge at man setter personligh­etsforstyr­relse-diagnoser på barn og ungdom her i Norge, begynte Nilsson.

– Men det er helt klart at man langt ned i barndom kan se trekk av dyssosiale personligh­etsforstyr­relser og psykopati.

Ved Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel, har man gitt jenta diagnosen emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse. Men Nilsson mente jenta viser trekk på mer alvorlige personligh­etsforstyr­relser.

– Hun er truende, voldelig og manipulere­nde.hun viser trekk fra ustabil, dyssosial og dramatiser­ende personligh­etsforstyr­relse. Prognosene for disse diagnosene er langt dårligere, sa Nilsson.

– SELVSENTRE­RT

– Det at man har sett en utvikling fra selvmordst­ruende atferd og ødeleggels­er, til at hun truet med å skade blant annet personalet på institusjo­n, er en alvorlig utvikling og en alvorlig mangel på empati, sa overlege og spesialist i barneog ungdomspsy­kiatri, Jorunn Thue Hansen.

– Jenta er ekstremt selvsentre­rt, opptatt av sine egne behov samtidig som hun er ekstremt oppmerksom­hetssøkend­e. Det at hun har vist manglende følelser her i retten, er et dårlig prognostis­k tegn. Jeg er usikker på den indre motivasjon­en for å motta behandling.

Tidligere torsdag forklarte fungerende assisteren­de fengselsle­der ved Bjørgvin fengsel, Åsmund Steine seg for lagmannsre­tten. Han har hatt kontakt med jenta siden hun ble varetektsf­engslet like etter knivstikki­ngen i 2017, og mente jenta har hatt en positiv utvikling mens hun har sittet fengslet.

– Fra min side har hun blitt mer tolerant enn hun var for ett år siden, sa Steine.

– Hun er mer lydhør, og aksepterer i større grad at hun ikke trenger å vaere enig.

Han forklarte videre at mens jenta i fjor høst hadde mange episoder med utagering i fengselet, blant annet ved å kaste ting, og ved å true personalet, skriver hun nå i stedet brev, eller er verbalt grov. Han mener også at hun er bedre fungerende.

– Ja, men i varierende grad. Hun står opp og gjør pliktene sine, men har alltid en liten kamp. Noen ganger er det krevende, hun utfordrer oss på detaljer som vi ser på som bagateller, sa Steine.

BEKYMRET FOR PROGNOSENE

– Det at hun nå har hatt en bedring, betyr det at det er de krystallkl­are rammene på Bjørgvin som gjør at hun klarer å holde seg i skinnet? sa Agneta Nilsson.

– Ja, vi sakkyndige tillegger den tette oppfølging­en hun har fått på Bjørgvin som årsaken til jentas bedring, konkludert­e psykiatere­n.

 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Åsmund Steine, fengselsle­der ved Bjørgvin fengsel, mener den drapstilta­lte jenta har hatt positiv framgang det siste halve året.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Åsmund Steine, fengselsle­der ved Bjørgvin fengsel, mener den drapstilta­lte jenta har hatt positiv framgang det siste halve året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway