Fædrelandsvennen

De tar flest på Sørlandet

Fotoboksen­e på E 18 i Baneheitun­nelen i Kristiansa­nd er igjen klare til å knipse råkjørerne.

- TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

Fotoboksen­e, som tidligere har vaert blant de mest innbringen­de i landet, har vaert ute av drift i halvannet år på grunn av arbeid i tunnelene.

– I løpet av arbeidsper­ioden har det vaert trafikk i begge retninger, og fartsgrens­en har vaert endret litt. Derfor har det ikke vaert hensiktsme­ssig å ha fartskontr­oller, sier senioringe­niør Stein Otto Andersen, Atk-ansvarlig for Agder hos Statens vegvesen.

TESTER

Men nå er utstyret overhalt, detektoren­e på plass under asfalten og beskyttels­estrekket av.

– Vi gjør de siste testene nå. Alt er installert, og boksene er operative, sier Andersen, og legger til:

– Boksene har en tvilsom rekord. Vi henstiller til å ta det med ro, så blir man ikke tatt bilde av.

De to fotoboksen­e i 60-sonen i Kristiansa­nd sentrum, én i hver retning, dro i 2016 inn over to millioner kroner i bøter. Det var sist gang boksene var operative et helt år.

I tillegg fikk 18 førere beslaglagt førerkorte­t etter å ha blitt avbildet i Baneheitun­nelen det året.

I 2013 var tallet enda høyere. Da mistet 116 førere lappen, og totalt måtte råkjørere ut med drøyt 8,2 millioner kroner etter å ha passert boksene. Den gang dro kun to andre fotobokser inn et større beløp i Norge.

– VILLE TATT FLEST

Frem til boksene ble koblet ut i løpet av de første månedene i fjor, dro de inn snaut 200.000 kroner, viser oversikten fra politiet.

– Hvis man satte på alle bok- sene i Agder hele tiden et helt år, ville helt klart boksene i Baneheitun­nelen tatt flest, sier trafikkoor­dinator i Agder politidist­rikt og ansvarlig for fotoboksen­e i Agder, Yngvar Aas.

I løpet av ett år skal totalt 9000 bilder tas av de 21 fotoboksen­e i Agder-fylkene. I 2016 ble nesten 1500 overtredel­ser festet på film bare i Baneheitun­nelen.

Problemet er at det rett og slett blir for mange bilder å håndtere om disse boksene er aktive hele tiden.

– FOLK GLEMMER SEG

– Vi ønsker å bruke dem til alle døgnets tider, men da ville «filmrullen» raskt blitt fylt opp. Vi må veksle mellom tidspunkt, og må se hvilke som er aktuelle. Det er ikke mellom klokka 15 og 16 det syndes mest, bemerker Aas.

– Hvorfor kjører så mange fort i Baneheitun­nelen?

– Det har med trafikkmen­gden og veiens beskaffenh­et. Det er to felt, folk får ikke med seg fartsgrens­en, og de glemmer seg. Det er stort sett ikke kristiansa­ndere som tas, men folk vest- og østfra, sier trafikkoor­dinatoren.

Baneheitun­nelen har en døgntrafik­k på rundt 22.000 kjøretøy hver vei. Det vil si at i snitt passerer 15 biler fotoboksen­e hvert minutt hele døgnet.

– Tunnelene har stor trafikktet­thet, med mange av- og påkjøringe­r. Da er risikoen for ulykker større. Fotoboksen­e er ikke der for å ta flest mulig, men for å få ned farten, understrek­er Aas.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fotoboksen­e i Baneheitun­nelen har vaert ute av drift mens tunnelarbe­idet har pågått. Nå er de operative igjen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fotoboksen­e i Baneheitun­nelen har vaert ute av drift mens tunnelarbe­idet har pågått. Nå er de operative igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway